Moure's amb bicicleta per Barcelona: una forma neta, ràpida i feliç de desplaçar-se per la ciutat
La Ciutat Comtal compta actualment amb 240 km de carrils bici distribuïts per la ciutat
A l'hora de fer el pas és important triar el tipus de bicicleta que millor s'adapti a les necessitats de cada usuari
La mobilitat és un dels grans reptes als quals la societat ha d'afrontar en l'actualitat. El model actual, molt centrat encara en l'ús de vehicles de combustió, suposa un seriós problema per al planeta. El transport públic, l'ús d'altres vehicles com la bicicleta o, simplement, caminar, són alternatives que a poc a poc van guanyant espai i que realment poden ajudar a reduir les emissions de CO₂ que emet el transport privat.
A Barcelona les bicicletes i els vehicles de mobilitat personal (VMP) estan guanyant cada vegada més espai. Segons les dades de l’Ajuntament, cada dia es realitzen 220.000 desplaçaments amb aquests vehicles a la ciutat, que compta ja amb 240 km de carrils bici i espera finalitzar l'any amb 272,6 km.
María Elisa Ojeda és una d'aquestes persones que han apostat fermament per l'ús de la bicicleta. Aquesta arquitecta especialitzada en la redacció de projectes de mobilitat, va convertir el seu interès per aquesta mena de mobilitat en la seva professió. I a més del seu treball en COMOBA, una consultora de projectes de mobilitat activa, també és la impulsora del projecte “En Bici Sense Edat”, que passeja a persones amb mobilitat reduïda en tricicles elèctrics adaptats per a promoure l'envelliment actiu.
“Les ciutats en les quals la bicicleta és un dels mitjans de transport més utilitzats són més amables, més tranquil·les i molt més sanes. És una forma ràpida i còmoda de moure's”, assegura l'arquitecta barcelonina. Barcelona, a més, llevant els barris de muntanya, és una ciutat bastant plana per a desplaçar-se amb aquests vehicles.
Els beneficis de moure's amb bicicleta per la ciutat
“Agafar la bici em dona molta alegria. Mentre estic realitzant algun trajecte sempre vaig cantant o pensant coses positives”, afirma Ojeda. I aquesta sensació sembla que és molt comuna. El Bicicleta Club de Catalunya (Bacc), en un dels seus estudis sobre ciclisme urbà a Barcelona, va revelar que les persones que es desplacen amb bicicleta se senten més lliures i més felices. Però aquesta forma de mobilitat també té altres beneficis:
Redueix les emissions de CO₂. Un dels beneficis més obvis de l'ús de la bicicleta a les ciutats és la reducció de les emissions de CO₂. Un estudi de la revista Nature assegurava que si tots els habitants del planeta es moguessin amb bicicleta estalviarien 696 milions de tones de CO2 anualment.
És saludable. La bicicleta no sols és sana per al planeta, també ho és per als éssers humans. És una de les activitats aeròbiques més completes. La bicicleta redueix dràsticament el desenvolupament de malalties cardiovasculars, tonifica la musculació de les cames i enforteix l'esquena, entre altres.
Molt més econòmic. Una bicicleta és molt més econòmica que un cotxe o una moto. I no sols això, necessita menys manteniment, no utilitza combustible i té una vida útil superior.
“El futur de les ciutats passarà per les bicicletes. Els recursos naturals es van esgotant i els combustibles fòssils són cada vegada més cars i difícils d'aconseguir. Malgrat això, encara queda molta feina per fer i el principal obstacle és el context. A les ciutats encara els falten moltes coses per a oferir unes condicions òptimes”, apunta Ojeda.
Una mare porta el seu fill en una ‘cargo bike' per la Gran Via /
Quina bicicleta triar per a desplaçar-se per Barcelona?
El factor més important a l'hora de desplaçar-se amb bicicleta per Barcelona és, sense cap dubte, triar aquella que s'adapti millor a les necessitats personals. Segons l'estudi del Bacc, el 58,7% dels usuaris que circulen pels carrils bici de la ciutat ho fan amb vehicles electrificats (patinets i bicicletes elèctriques). Una situació que es produeix, sobretot, en les zones amb més desnivell de la ciutat i entre els usuaris que fan desplaçaments més llargs.
“El més important és conèixer què necessites. Si vius en una zona amb molt de pendent sempre serà la millor opció, si tens un pis petit és important que sigui plegable”, afirma l'arquitecta barcelonina. Passa el mateix amb la selecció de la ruta a seguir. Ojeda recomana planificar amb temps el trajecte i els carrils bici que s'empraran.
Electrificació i transport públic
Més enllà de l'ús de la bicicleta, els canvis en la mobilitat requereixen una major profunditat. La reducció de l'ús del transport privat, sobretot aquell amb motor de combustió, per exemple, reduiria notablement els nivells de contaminació que sofreix Barcelona. Més enllà de la mobilitat interna, gairebé mig milió de vehicles entren a la Ciutat Comtal cada dia. Mesures com la Zona de Baixes Emissions (ZBE) han eliminat 610.000 desplaçaments contaminants.
/ Sortida 24 de la Ronda Litoral, amb un cartell que assenyala la zona de baixes emissions /
“S'ha de fer un ús racional del cotxe i això és possible a través de les plataformes de lloguer de cotxes o d'altres fórmules com el ‘carsharing’”, explica la fundadora de “En Bici Sense Edat”. A tot això també s'hauria de sumar l'impuls del transport públic que, encara que creix any rere any, necessita algunes inversions per a sumar a més persones adeptes. En aquest sentit, el RACC advertia que sobretot feia falta invertir en el transport públic metropolità per a reduir la quantitat de cotxes que entraven a la ciutat en dies laborables.
Una Nova Manera de Viure
La lluita contra la crisi climàtica ens apel·la a tots. Es tracta d'un canvi col·lectiu que necessita petits gestos individuals que vagin sumant. Una Nova Manera de Viure és un projecte de Premsa Ibèrica en col·laboració amb Endesa per a mostrar als lectors que hi ha canvis petits amb els quals es pot sumar molt a lluita contra el canvi climàtic. A través de sis històries personals es tractaran temes com l'economia circular o la biodiversitat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034