Prevenir l’emergència

Aigües de Barcelona fa proves per si ha de tallar l’aigua davant la sequera

Aigües de Barcelona fa proves per si ha de tallar l’aigua davant la sequera

MARC VILA

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Barcelona i la seva àrea metropolitana estan fent proves per comprovar si el sistema resisteix talls de subministrament d’aigua. La idea és estar preparats en cas que no plogui i es declari l’emergència, que limita el consum a 200 litres per persona i dia. Segons ha avançat SER Catalunya i ha pogut confirmar aquest diari, l’objectiu d’aquests treballs és assegurar que si s’apliquen talls les canonades no es veuran afectades.

També s’està assajant amb possibles baixades de pressió a la xarxa de proveïment. L’aigua, a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, circula a molta pressió perquè arribi a totes les plantes dels edificis. Això provoca que quan hi hagi una rebentada l’aigua surti disparada com un si es tractés d’un guèiser. Per tant, en cas d’un tall, quan es reprengués la circulació de l’aigua, hi hauria risc que les canonades tinguessin desperfectes. Per aquesta raó, els responsables del subministrament pretenen estar preparats davant un escenari que, malgrat no ser ara mateix sobre la taula, no es descarta.

Assaig telemàtic

Els tècnics de l’empresa Aigües de Barcelona (responsabilitat d’AMB i Agbar) estan treballant per saber exactament què passaria si es tallés l’aigua. Fonts de l’AMB remarquen que no estan obrint canonades ni assajant in situ. Les comprovacions que es fan, asseguren, són a través dels sensors que hi ha a la xarxa, de forma telemàtica. No són gaire diferents de les comprovacions habituals. La diferència és que aquesta vegada l’horitzó d’una baixada de pressió o un tall d’aigua per reduir el consum podria ser una realitat si les pluges de la tardor no són abundants.

Notícies relacionades

Fonts d’Aigües de Barcelona reconeixen a EL PERIÓDICO que fa temps que duen a terme proves. La seva voluntat, sempre en coordinació amb l’AMB, és anticipar-se per, si s’arriba a l’escenari extrem, no haver d’improvisar. En aquests moments, des del Departament d’Acció Climàtica asseguren que amb l’actual situació dels embassaments, si no arriben precipitacions importants, es podria declarar l’estat d’emergència per sequera al desembre a les comarques de Barcelona (les proveïdes pels rius Ter i Llobregat).

Fins ara, els municipis on s’ha declarat l’emergència (a l’Empordà i el Baix Camp) no han hagut d’aplicar mesures com ara talls d’aigua. Però també és cert que en tots els casos són localitats amb un nombre d’habitants molt petit si ho comparem amb Barcelona i l’àrea metropolitana. Els talls de subministrament, en canvi, sí que són una realitat (per hores) en alguns municipis amb una xarxa ineficient i malmesa per les fugues o en pobles que no estan connectats a la xarxa i que reben l’aigua de pous que s’han assecat.