Aigua subterrània
Setanta municipis ja pateixen talls d’aigua a Catalunya

Quan el Govern parla que Barcelona i les grans ciutats de Catalunya entrin en emergència per sequera aviat, sorgeix una pregunta que es repeteix: ¿tallaran l’aigua?, ¿es reduirà la pressió de l’aigua que surt per l’aixeta? La resposta a aquestes incògnites l’haurà de donar cada ajuntament quan s’hagi de complir un consum màxim de 200 litres per persona i dia, com ja passa als 37 municipis on ja s’ha decretat l’emergència.
No obstant, independentment de la fase d’emergència o excepcionalitat, uns 70 pobles ja han hagut d’aplicar talls d’aigua a Catalunya perquè els seus pous s’estaven assecant. Es tracta de localitats que no estan connectades a la xarxa principal de proveïment d’aigua en alta. «Depenen de l’aigua que extreuen de l’aqüífer, a través de pous, i quan la seva font d’aigua s’asseca, arriben els problemes», detalla Samuel Reyes, director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).
El que passa sovint és que el municipi no té problemes per obtenir aigua i de sobte s’adona que les existències són baixíssimes, ja que de vegades els aqüífers són difícils de mesurar. Ha passat a llocs com Vallirana, que entra en emergència a petició de l’ajuntament; l’Espluga de Francolí; Castellcir; Cornudella de Montsant; Tremp; Arbúcies, i Cabrera d’Anoia. Són el que es podria catalogar com la zona zero de la sequera a Catalunya.
Reduir pressió
Per evitar que la poca aigua que quedava als pous s’esgotés, s’ha decidit aplicar talls momentanis, durant certes hores del dia o la nit. Els habitants d’aquestes localitats sí que han notat els efectes de la sequera, a diferència d’altres ciutadans que, malgrat viure a ciutats com Barcelona, on hi ha restriccions, han vist com l’aigua sortia de l’aixeta amb normalitat.
En cas que es declari l’emergència a l’àrea metropolitana i no es compleixin les dotacions de 200 litres per persona i dia de mitjana, podria ser que les companyies operadores es plantegessin talls d’aigua. No obstant, l’ACA aposta més aviat per l’opció de reduir la pressió. «Si obres l’aixeta i surt menys aigua, en consumeixes menys. Recomanem a les empreses que facin assajos, però, abans que tallar l’aigua, una baixada de pressió pot ser bona opció», diu Reyes.
Quan es talla l’aigua i es buida la xarxa, hi ha un risc: pot ser que quan l’aigua torni a entrar a la xarxa, amb la intensa pressió, provoqui danys a les canonades, cosa que acabaria generant més pèrdues. A més, davant els talls, com ha passat en aquests 70 pobles, els ciutadans omplen garrafes i bidons i, al final, l’aigua s’acaba consumint de tota manera, adverteixen des de l’ACA.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja
- Nous títols i temporades Les 11 sèries que no et pots perdre aquest abril
- Futbol El Barça no tornarà a l’Spotify Camp Nou per al Gamper i espera poder tornar per començar la Champions
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Indemnització rècord El Suprem eleva fins als 3 milions més interessos la indemnització pel dany neurològic causat per negligència mèdica en un part
- Relació entre empresa i societat La pime, el 99,8% del teixit empresarial, reclama més atenció pel seu pes i impacte local.
- El repte de les empreses: generar riquesa, però també guanyar reconeixement
- Efecte en cadena Els grans grups empresarials subratllen el seu paper com a motor econòmic i social
- Aigües de Barcelona i la seva aposta per la sostenibilitat
- El Barça pretén tornar al Camp Nou al setembre