Vallirana, el poble que pretén entrar en emergència per sequera a petició pròpia

MARC VILA

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Aquest migdia el Govern compareixerà per explicar algun canvi en l’actual situació per sequera, tot i que per ara no està previst que Barcelona i l’àrea metropolitana entrin en fase d’emergència, cosa que vindria a ser el semàfor vermell de la sequera, amb mesures més restricivas que les actuals (ara mateix, en fase d’excepcionalitat). A primera hora d’aquest dimarts s’ha reunit el comitè interdepartamental de la sequera per avaluar l’escenari, que, de moment, no millora com estava previst, ja que les pluges de la tardor no han sigut prou abundants.

Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, Vallirana (Baix Llobregat) està molt pendent del que es decideixi avui, ja que fa mesos que demana que es declari l’emergència perquè la situació és límit. Eva María Martínez, l’alcaldessa, dona per fet que avui es farà oficial i que la setmana que ve es decretarà l’entrada en emergència al poble: «Vallirana es proveeix a través d’uns pous que aquest estiu s’han assecat, com no havia passat mai».

En aquest poble d’uns 15.000 habitants, hi ha restriccions a l’ús de l’aigua des del 2021. «Des d’aleshores no podem omplir piscines ni regar jardins. El problema és que aquest estiu tot es va complicar», detalla Martínez. Amb l’escassetat hídrica acumulada, les columnes d’aigua de l’aqüífer, que solien tenir una profunditat de 70 metres, van baixar fins als tres metres.

«Vam haver de tallar l’aigua durant la nit i acudir a camions cisterna que recarregaven els dipòsits», recorda l’alcaldessa. Les pluges de desembre van alleujar la situació relativament. No obstant, el consistori de Vallirana pretén entrar en fase d’emergència per poder estalviar al màxim i evitar tornar a la situació d’estiu.

Fugues i urbanitzacions

Per resoldre el problema de forma definitiva, Vallirana ha començat els tràmits per connectar les seves xarxes a l’ATL (Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat). D’aquesta forma, podrien recórrer a l’aigua d’aquests dos rius i no dependrien exclusivament de l’aigua subterrània.

El projecte ja s’ha licitat i els següents passos del procés seran licitar les obres i executar-les: «Calculem que el setembre del 2026 podríem estar ja connectats a la xarxa». «Tot està trigant molt i exigim pressa al Govern perquè acceleri el procés», reclama Martínez. «Demanem entrar en emergència per conscienciar la ciutadania que cada gota compta i també per resistir tants mesos com puguem sense haver d’aplicar mesures més restrictives», assegura l’alcaldessa.

Notícies relacionades

L’altre problema de Vallirana, a més de tenir l’aqüífer gairebé sec, són les fugues. Com que dues terceres parts dels habitants viuen en urbanitzacions, es tracta de molts quilòmetres de xarxa de distribució antiga. «Hem fet una campanya per reduir i reparar moltes de les fugues que teníem. També ens hem presentat a les subvencions oferides per l’Agència Catalana de l’Aigua per invertir en millores», afirma Martínez.

Al poble s’ha creat un grup d’afectats perquè hi ha preocupació. També una comissió per promoure el consum responsable i una altra per seguir al detall el procés d’interconnexió amb l’ATL.