Tabaquisme
Sanitat finança un segon medicament per deixar de fumar en 25 dies
El Ministeri de Sanitat ha decidit finançar un segon fàrmac per deixar de fumar en 25 dies. Es tracta d’un medicament anomenat Recigarum, que actua de manera semblant al fàrmac que es va aprovar al febrer, el Todacitan, que ja han pres molts espanyols per deixar enrere la seva addicció, alguns amb èxit, d’altres no.
El seu principi actiu fonamental també és la citisina, un alcaloide vegetal que s’extreu dels arbres i ha sigut utilitzat durant la Segona Guerra Mundial com a substitut del tabac, així com per tractar malalties com el restrenyiment, l’insomni o la migranya. Té una estructura semblant a la de la nicotina, però impedeix que la nicotina inhalada a través del tabac s’uneixi als receptors, i per això pot alleujar els símptomes d’abstinència i disminuir el desig de fumar.
El tractament també dura 25 dies, com el que es va aprovar al febrer, durant els quals el pacient n’ha de prendre diversos comprimits. En els primers dies es prenen cinc pastilles i en els últims dies, dues, i s’ha de deixar de fumar no més tard del cinquè dia del tractament. Un sol envàs és suficient per fer el tractament complet. I, en cas de fracàs i que no es pugui abandonar el nociu hàbit, el tractament s’ha d’interrompre, tot i que es pot reprendre passats entre dos o tres mesos.
El cost
Segons informa la web del Ministeri de Sanitat, el cost del Recigarum és de 111 euros, però amb la recepta s’hi efectua una rebaixa de, almenys, el 60%, en funció de la renda del pacient. El ministeri precisa, a més, que com que el Recigarum és «genèric» i té la mateixa composició que el Todacitan, no ha hagut de passar per la Comissió de Preus i se n’ha autoritzat el finançament per rebaixar-ne el preu.
El seu cost a les farmàcies serà semblant al del Todacitan, que quan Sanitat va decidir incloure’l en el finançament, hi va haver escassetat d’aquest medicament a causa de la gran demanda. L’interès dels ciutadans estava motivat perquè Espanya no tenia un medicament finançat per deixar de fumar des que, el setembre del 2021, l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) va ordenar la retirada del Champix del mercat, ja que es va descobrir que tenia compostos cancerígens.
«Ens vam quedar una mica orfes», indica Francisco Rodríguez, representant del Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme (CNPT) a la Xarxa Europea de Prevenció. L’expert aplaudeix que Sanitat hagi decidit finançar un nou fàrmac per «tenir més alternatives terapèutiques» i que els metges puguin elegir «quina s’ajusta millor a cada moment». No obstant, adverteix que el Recigarum «no és una gran novetat» perquè el nou medicament també conté una molècula que es transforma en citisina i té les limitacions de l’altre fàrmac aprovat. Però al seu judici «està bé» disposar de «més coses» per ajudar les persones que vulguin deixar de fumar.
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja
- Nous títols i temporades Les 11 sèries que no et pots perdre aquest abril
- Futbol El Barça no tornarà a l’Spotify Camp Nou per al Gamper i espera poder tornar per començar la Champions
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Indemnització rècord El Suprem eleva fins als 3 milions més interessos la indemnització pel dany neurològic causat per negligència mèdica en un part
- Relació entre empresa i societat La pime, el 99,8% del teixit empresarial, reclama més atenció pel seu pes i impacte local.
- El repte de les empreses: generar riquesa, però també guanyar reconeixement
- Efecte en cadena Els grans grups empresarials subratllen el seu paper com a motor econòmic i social
- Aigües de Barcelona i la seva aposta per la sostenibilitat
- El Barça pretén tornar al Camp Nou al setembre