Club d’Educació i Criança
La bíblia dels polls: tot el que sempre has volgut saber sobre els resistents insectes
L’artista Berta Páramo barreja ciència i humor a ‘Manual de supervivència per a polls’, un llibre fonamental sobre la pediculosi
Polls en nens: què són i quins són els seus tractaments
Llegeix les últimes notícies del Club d’Educació i Criança
Subscriu-te a la newsletter de Mares i pares
Berta Páramo, arquitecta de formació i il·lustradora, va tenir molts polls de petita. La seva mare, com totes les mares, es va encarregar d’exterminar-los amb paciència i tenacitat. A la seva mare i a tots els polls aniquilats durant la seva infància està dedicat, precisament, l’últim llibre de l’artista: ‘Manual de supervivència per a polls’ (editat per Litera), una bíblia informativa sobre la pediculosi, un assaig àgil escrit amb ciència, rigor i humor. Fugint del to enciclopèdic, el llibre és una experiència estètica i una lectura ideal per a «nens curiosos» (i per als seus pares).
Páramo ha optat per inundar de curiositats i dades científiques l’assaig. Els polls del cap, que són molestos i fastigosos però que no tenen cap risc ja que no transmeten malalties, tenen la mida mitjana d’una llavor de sèsam. No volen, no tenen ales. El seu cos es divideix en tres parts: cap (amb dues antenes i dos ulls), sis potes (amb ungles al final, amb les quals s’agafen perfectament al cabell), i abdomen (amb genitals). La seva saliva els delata perquè provoquen picor als seus hostes, els humans. S’alimenten de sang (mengen unes cinc o sis vegades al dia).
Páramo explica al llibre que els polls també fan caca, que, al contrari que ells, cau del cabell sense més ni més o desapareix amb un simple rentat. Aquests animalets són tan vells com la humanitat. La comunitat científica n’ha trobat restes conservades en mòmies humanes. Hi va haver un temps en què, a Sibèria, que una dona li donés un poll a un home es considerava un gest d’amor veritable.
Quan va decidir escriure el llibre, després d’estar un mes rascant-se el cap, Páramo va buscar bibliografia per documentar-se. Però amb prou feines va trobar manuals informatius i rigorosos, més enllà dels textos sobre com eliminar els paràsits i contes infantils. «Vaig sentir certa pena i em vaig posar a la pell del poll. Li vaig donar la volta al llibre i el vaig convertir en un manual de supervivència per a polls», explica l’artista. «No puc dir que m’agradin els polls, però, com diria el meu germà, són criatures fascinants», remarca.
El Gonzalo, el germà de l’autora, es va passar la seva infància observant i recollint bestioletes, des de llimacs fins a sargantanes. Tots li semblaven éssers extraordinaris. «Si parlem d’animals, des de serps fins a polls, crec que no s’ha de traslladar por i fàstic als nens. Els menors han d’estar oberts a la informació, a conèixer coses noves», destaca l’autora.
Llibre informatiu
‘Manual de supervivència per a polls’ neix després d’una conversa informal entre Páramo i Juan Romero, responsable de Litera (editorial especialitzada en criança), amb el qual ja havia treballat en els llibres ‘Canvi climàtic’ i ‘Fluidoteca’ un inventari dels fluids corporals infantils que va ser premiat, entre molts altres guardons, amb els Bologna Ragazzi Awards. «Em va comentar que ell havia tingut molts polls quan era petit i que també els estava patint amb els seus fills. Es va quedar molt pensatiu i després em va dir que li agradaria fer un llibre informatiu sobre polls i que només ho podria fer jo. Més aviat que només jo m’atreviria a fer-ho», recorda.
«Espero que els lectors descobreixin que els polls tenen una vida, i que el seu cos està extraordinàriament adaptat a aquesta vida. Malgrat ser tan petit té una complexitat sorprenent», destaca l’artista.
Com es reprodueixen els polls
Notícies relacionades‘Manual de supervivència per a polls’ explica com es reprodueixen els polls. La còpula entre els mascles i les femelles pot durar una hora. Els mascles poden fertilitzar fins a deu femelles sense fer parades. En el cas de les femelles, una còpula és suficient perquè en 24 hores comencin a pondre ous (llémenes) la resta dels seus dies. En poden pondre uns sis al dia. En una setmana, l’ou fa eclosió i neix el poll, batejat com a nimfa. En dues setmanes, la nimfa es transforma en poll adult. I tornem a començar.
Escrit en un format petit i inundat d’un potent color taronja, Páramo espera que ‘Manual de supervivència per a polls’ sigui llegit i disfrutat tant pels pares com pels nens. «Qualsevol llibre és bo per introduir els fills en la lectura. Tot depèn dels seus gustos i la maduresa», acaba.