208 empreses multades per incompliments ambientals a Catalunya
4
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Des de començament d’any, Catalunya ha enviat multes per valor de 2,88 milions d’euros, en total, a 208 empreses que van contaminar més del compte o van incomplir la normativa mediambiental. Entre les companyies sancionades destaca la paperera Cogeneració J. Vilaseca, que ha de pagar 1,7 milions, més de la meitat de la suma total de les multes imposades, per no abonar els drets d’emissió de CO2. Aquesta companyia està en un procés de reestructuració de deute, ja que deu més de 20 milions d’euros, cosa que podria explicar l’impagament de l’impost de CO2.

El Govern es proposa castigar la reincidència per evitar que aquestes multes es converteixin en rutina

Les altres multes, en general, no superen els 40.000 euros per empresa. Entre les companyies multades figura també la química IQOXE, on es va produir una explosió que va causar la mort de tres persones. Aquesta sanció per raons mediambientals se suma a les multes acumulades per infraccions en qüestions de seguretat. De fet, l’empresa té un judici pendent i la Fiscalia demana onze anys de presó per als seus directius.

Dels 208 expedients sancionadors, 166 són a empreses que emeten gasos fluorats i 18 són per contaminació atmosfèrica

Aquestes multes encara estan subjectes a al·legacions i se’ls pot aplicar un descompte a l’hora de pagar-les, però fonts del Departament d’Acció Climàtica admeten que de vegades es converteixen en una rutina per a les empreses. Les paguen i continuen incomplint. I així, any a any. Per evitar aquesta conducta, la Direcció General de Qualitat Ambiental es proposa castigar la reincidència en el nou pla de qualitat de l’aire que s’ha de presentar abans que acabi aquest any.

Reincidència rutinària

La directora general de Qualitat Ambiental, Mireia Boya, posa un exemple: «El descompte, si es paga ràpidament, és d’un 40%. Si tu li dius a una gran empresa que té una multa de 20.000 euros (aquesta és la quantitat habitual), això no li suposa un problema. Algunes empreses s’han acostumat a aquestes sancions. Això pot arribar a normalitzar aquestes sancions». A més, explica Boya, la llei no aclareix quantes multes pot rebre una empresa sense que l’Administració prengui mesures més contundents. «Això no està escrit enlloc. Ara, això canviarà a Catalunya. La tercera multa que rebin les empreses ja no serà de 20.000 euros. Serà de 50.000. I a partir d’aquest punt, anirà pujant. Així, combatrem la recurrència», concreta.

¿Com acaba una empresa rebent una sanció? Hi ha dues possibilitats: la primera, a partir d’una inspecció; la segona, a partir d’una denúncia externa. En general, aquests incompliments mediambientals es detecten en controls que fa l’Administració. Dels 208 expedients sancionadors, 18 són per contaminació atmosfèrica; 166 són a empreses que emeten gasos fluorats; 6 a empreses extractives amb una mala praxi i 17 són per incomplir la llei d’autoritzacions ambientals. En aquests últims 17 casos, s’inclou la mala gestió de l’aigua, l’energia o els residus.

La incineradora de residus Tersa, a Sant Adrià de Besòs. /

ZOWY VOETEN

Boya destaca que, avui dia, la Generalitat està multant més que anys enrere: «Abans s’obrien molts expedients informatius, però els sancionadors eren minoria. Les multes poden anar dels 20.000 als 200.000 euros. La tendència, fins ara, era posar sempre la sanció mínima. Per tant, l’empresa pagava ràpidament, com si fos una multa de trànsit, i tot continuava igual». Assegura que ara això està canviant i que l’Administració és cada vegada més restrictiva. I aquesta exigència, encara anirà a més, ja que una sentència obliga la Generalitat a posar normes dures quant a l’ozó.

A més de multes, la Generalitat aposta per interrompre la producció de les empreses amb irregularitats ambientals

Granges

Per demostrar que el rigor i la severitat han augmentat, Boya explica el cas d’una empresa incineradora de residus, a Tarragona. «Com que cometien irregularitats mediambientals, els vam obligar a parar la producció fins que resolguessin els problemes. I va ser molt eficaç, perquè ho van arreglar de manera immediata. Aquesta mesura és molt contundent, perquè la companyia, amb una setmana d’aturada, perd molts diners», constata la directora general de Qualitat Ambiental.

A més d’aquests 208 expedients sancionadors, des de principis del 2023, s’han iniciat 216 expedients informatius. És a dir, es comença a trobar l’equilibri entre els dos tipus d’expedient.

Notícies relacionades

D’aquests 216, gairebé la meitat afecten granges de la zona de Lleida. Es tracta de casos poc greus en els quals els responsables d’aquestes granges, per exemple, no instal·len una coberta a la zona d’abocament de purins. Sovint són infraccions lleus que l’empresa pot resoldre perquè l’expedient no es compliqui i no es converteixi en una sanció.

De mitjana, la Generalitat fa el 85% de les inspeccions que preveu al llarg d’un any. A la conselleria admeten que és un percentatge que es pot millorar, però consideren que no és una mala dada, ja que la majoria de controls previstos es fan.