Entendre-hi més
L’islam i els musulmans, a la diana de l’odi a les xarxes

En les primeres tres setmanes d’octubre han arribat gairebé 10.000 persones a les Illes Canàries i, tot i que no està clar que l’arribada de migrants tingui un efecte directe en la presència de discursos islamòfobs, certs actors aprofiten aquestes arribades per justificar els seus discursos d’odi, segons recull el capítol sobre Espanya a l’European Islamophobia Report 2022 i reitera Inés Bolaños, una de les seves autores, a Verificat.
El 44% de les denúncies per delicte d’odi el 2022 van ser per racisme o xenofòbia, el tipus més nombrós, segons les últimes dades del Ministeri de l’Interior. No obstant, no tots els immigrants pateixen aquesta discriminació de la mateixa manera ni en la mateixa mesura.
«Des de ‘trolls’ anònims i usuaris ‘corrents’ que donen ‘like’ o retuitegen, fins a comptes de polítics nacionals», així descriu la investigadora Bolaños els perfils que difonen aquests missatges. Tot i que, els que més preocupen són els comptes d’institucions o partits, segons coincideixen els dos investigadors, perquè aquestes contribueixen a normalitzar aquests discursos d’odi a les xarxes.
Notícies relacionadesA Catalunya, per exemple, un dels perfils anònims més proclius a difondre discursos islamòfobs a X (antic Twitter) és un compte anomenat «Avi Siset», que se serveix de les notícies falses i la desinformació per atacar les persones migrants i la qual Verificatha desmentit en repetides ocasions. Entre els usuaris catalans d’aquesta xarxa social és conegut, ja que, malgrat tenir poc més de 7.000 seguidors, és molt actiu i aconsegueix tenir moltes interaccions i visualitzacions, apel·lant a la falsa retòrica de la «invasió» i de la «inseguretat» que les persones musulmanes provoquen.
Aquest tipus de discursos són perillosos en tant que són el pas previ a l’agressió i els que suposadament la justifiquen. Un estudi recent de psicologia experimental de la Universitat Lliure d’Amsterdam apunta que les amenaces simbòliques –aquelles que afecten els valors i la identitat– prediuen amb més força el sentiment d’odi i aquest, al seu torn, serveix per predir futures agressions que una persona pugui cometre. Per això, «explicar històries que promoguin l’empatia i la comprensió cap als grups que són objecte d’odi i discriminació» pot ser una estratègia per disminuir els prejudicis, segons detalla Arcila.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen controvertit La venda de pisos ocupats prolifera a Barcelona i alimenta un ‘negoci’ paral·lel de desocupacions pagades
- Els treballadors podran avançar tres anys la jubilació parcial a partir de demà
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- MotoGp Marc Márquez demostra el seu enorme poder als EUA
- A partir del 2 d’abril Novetats en la Renda 2024: pagament per bizum, deducció per lloguer i millora per als donatius
- RAMBLA FLAMENCA La ‘bailaora’ japonesa La Yunko debuta al Liceu
- Concert Califato 3/4 sedueix amb el seu folklore arribat del futur
- Conflicte La Mina reclama un pla per actuar en cas d’incidents greus
- Turisme Sant Adrià estrena un resort de luxe de 53.000 metres quadrats
- Programa de celebració Badia apel·la a la memòria històrica per celebrar els seus 50 anys de vida