3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Dos activistes de la plataforma Just Stop Oil han irromput a la National Gallery de Londres i han atacat a cops de martell l’emblemàtic quadro de ‘La Venus al mirall’ de Velázquez. Segons ha denunciat l’entitat ecologista en un comunicat publicat a les xarxes socials, l’objectiu de la protesta és denunciar l’expansió de les llicències petroleres firmades pel Regne Unit. El museu, per la seva banda, afirma que els implicats han sigut detinguts i el quadro ha sigut retirat i traslladat a la zona de restauració. L’‘atac’ al museu respon a la mateixa estratègia utilitzada l’any passat per activistes ecologistes per cridar l’atenció sobre la falta d’accions per aturar la crisi climàtica. 

Fa just un any, en vigílies de l’arrencada de la cimera del clima de Sharm al-Sheikh, activistes de tot el món van irrompre als museus per protestar contra la inacció climàtica tant del món polític com, en general, de la societat. Entre els episodis més famosos d’aquestes protestes destaquen, per exemple, el llançament d’una llauna de sopa de tomàquet contra ‘Els gira-sols’ de Van Gogh i de puré de patates a un Monet. El cop de tortell a la ‘Mona Lisa’ de Da Vinci exposada al Louvre. O el moment en què dues activistes espanyoles es van enganxar als marcs de ‘Las majas’ de Goya exposades al Museu del Prado. Ara, quan tan sols falten uns dies per a l’inici de la cimera de Dubai, sembla que les protestes ecologistes als museus han tornat.

En aquesta ocasió, la protesta ha sigut encapçalada per dos joves activistes de la plataforma britànica ‘Just Stop Oil’: Hanan, de 22 anys, i Harrison, de 20. «Quan era petita somiava ser astronauta o cantant. M’imaginava un futur, per ridícul que fos. Ara tots aquests somnis han acabat. La crisi climàtica ja no deixa espai per imaginar un futur», han clamat els activistes just abans de colpejar el quadro de Velázquez davant l’atònita mirada dels visitants del museu. El grup ecologista també ha protagonitzat aquest dilluns una marxa pel centre de Londres en la qual, entre d’altres, uns activistes s’han enganxat al famós Cenotafi de Whitehall.

El quadro ‘atacat’

El quadro ‘atacat’No és la primera vegada que ‘La Venus al mirall’ és objecte d’una protesta. El 10 de març de 1914 aquest mateix quadro també va ser ‘atacat’ per la periodista i sufragista Mary Raleigh Richardson. En aquella ocasió, la tela va rebre set ganivetades netes per protestar contra les discriminacions estructurals que patien llavors les dones. La protesta va aconseguir donar la volta al món i, enmig de tant enrenou, va aconseguir posar sobre la taula fins a quin punt les activistes feministes estaven disposades a arriscar perquè les seves reivindicacions s’escoltessin. El quadro, finalment, va poder reparar-se sense problemes i va tornar a exposar-se a la National Gallery. 

¿Què val més, l’art o la vida? ¿Què ens preocupa més, la protecció d’una pintura o la protecció del nostre planeta i de la gent?

Notícies relacionades

El debat sobre l’efectivitat d’aquestes protestes va donar tota mena d’opinions, des dels que titllaven de «massa dràstiques» aquest tipus d’accions fins als que afirmaven que, en certa manera, estaven justificades per cridar l’atenció sobre la gravetat de la crisi climàtica. Els activistes que van protagonitzar aquestes accions, per la seva banda, van llançar el següent missatge: »¿Què val més, l’art o la vida? ¿Què ens preocupa més, la protecció d’una pintura o la protecció del nostre planeta i de la gent?». A partir d’allà la discussió estava servida. 

Com era d’esperar, la protesta d’aquest dilluns ha causat gran enrenou a les xarxes socials. La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha mostrat el seu «profund rebuig» davant aquesta reivindicació. «La destrucció mai ajuda gens a ningú», ha afirmat respecte a això.