NOVA ASSOCIACIÓ
Els autònoms de la sanitat privada ja tenen plataforma: «Demanem llibertat per treballar»
Es presenta X+SALUD, és d’àmbit nacional i s’ocuparà de la defensa davant l’Administració dels sanitaris que exerceixen la seva activitat «en un context d’inseguretat jurídica»
Ho va avançar El Periódco de España, de Prensa Ibérica. Metges de totes les especialitats, psicòlegs, dentistes, fisioterapeutes, podòlegs... Uns 250.000 professionals que treballen en la sanitat privada espanyola com a autònoms planejaven associar-se per defensar els seus interessos. Aquest dimecres, a la seu del Col·legi de Metges de Madrid (ICOMEM), s’ha donat a conèixer la plataforma. Es dirà X+SALUD, serà d’àmbit nacional i estarà integrada per sanitaris. S’ocuparà de «defensar davant l’Administració la inseguretat jurídica en la qual desenvolupen la seva activitat moltes clíniques; a més de reclamar una normativa clara per a les relacions juridicolaborals».
El 2 d’octubre passat va tenir lloc una jornada al Gran Amfiteatre del Col·legi de Metges de Madrid que va congregar més de 300 professionals del sector sanitari. Representants de diferents escoles firmaven un manifest d’adhesió i prenien la decisió de constituir una plataforma. Els afectats qualifiquen la situació de «persecució» per part de les inspeccions de treball i de la Tresoreria General de la Seguretat Social al ser considerats com a ‘falsos autònoms’.
L’Administració considera com a empleats per compte d’altri professionals que estan exercint la seva activitat de manera autònoma o per compte propi
És a dir, expliquen des del Col·legi de Metges de Madrid, l’Administració considera com a empleats per compte d’altri professionals que estan exercint la seva activitat de manera autònoma o per compte propi. En conseqüència, molts d’ells «s’enfronten a multes milionàries que fins i tot han acabat amb el tancament d’aquests negocis i en embargaments».
«Terroristes laborals»
«Per la seva llarga formació i especialització un metge pot decidir si vol ser o no personal laboral, però no s’entén que una inspecció ens persegueixi donant per descomptat que som terroristes laborals. En aquest sentit, el Col·legi de Metges de Madrid defensarà aquesta llibertat del metge. A través d’aquesta plataforma –formada per professionals sanitaris d’altres àmbits, odontòlegs, fisioterapeutes, podòlegs– demanem més llibertat a l’hora de treballar», ha assegurat la doctora María Cordón, vocal de metges d’exercici lliure de l’ICOMEM.
En la trobada d’avui s’ha posat èmfasi «en la necessitat d’una regulació que asseguri la qualitat assistencial als pacients». El doctor Manuel Martínez-Sellés, president de l’ICOMEM, ha exigit que es permeti als professionals sanitaris que vulguin continuar donant servei als seus pacients de manera personalitzada, amb la màxima qualitat assistencial i amb total seguretat jurídica.
«No és acceptable la incertesa i indefensió amb què estan treballant molts companys», diu el president dels metges madrilenys
«No és acceptable la incertesa i indefensió amb què estan treballant molts companys. Els professionals sanitaris estem especialitzats i és important que així es reconegui. Des del Col·legi de Metges defensarem que el criteri tècnic de les inspeccions laborals estigui adaptat a la realitat de les professions sanitàries», ha remarcat.
Incertesa jurídica
Per a Timanfaya Hernández, vicedegana del Col·legi Oficial de la Psicologia de Madrid (COPM), aquesta plataforma ha de contribuir a generar «un posicionament comú» de tots els professionals sanitaris que permeti el desenvolupament d’un criteri que garanteixi la seguretat jurídica.
«Tota aquesta situació d’incertesa jurídica no només afecta els professionals, sinó que al final tindrà una influència de manera directa en tot el que és l’atenció, la qualitat assistencial dels pacients. És important que el professional se senti segur exercint la seva feina d’una manera adequada», ha assenyalat.
Està previst que la plataforma iniciï una ronda de trobades amb jutges, inspectors o dirigents polítics
Segons informa l’ICOMEM està previst que, a partir d’aquest dimecres, la plataforma iniciï una ronda de trobades amb jutges, inspectors, dirigents polítics, i organismes per traslladar-los com exerceix el professional sanitari i fer «una regulació adaptada, moderna, funcional, clara i certa».
Durant l’acte s’ha donat a conèixer qui representarà aquesta plataforma: Marisa Méndez pel Col·legi Oficial de Psicòlegs de Madrid i Manuel Paz, en representació de l’ICOMEM. «El que busquem des d’aquesta plataforma és que aquells professionals que vulguin créixer, fer créixer els seus negocis i la seva activitat ho puguin fer amb seguretat, sense por, sense incertesa, sense dubtes de ‘ho estic fent bé o malament’», ha indicat Méndez.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia