Tribunals
El jutge deixa a un pas del judici Saül Gordillo per agressió sexual
El jutge de Barcelona que instrueix la denúncia contra l’exdirector de Catalunya Ràdio Saül Gordillo per la presumpta agressió sexual a una redactora del diari digital ‘El Principal’, on tots dos treballaven, en una discoteca de Barcelona ha finalitzat la investigació i ha donat un termini de 10 dies perquè la fiscalia i l’acusació particular presentin, si ho consideren convenient, el seu escrit de qualificació. El magistrat Miguel Ángel Tabares ha rebutjat l’arxiu de les actuacions sol·licitada per la defensa i argumenta que «la versió inculpatòria» apareix «àmpliament sustentada en indicis clars» que, igualment, ha de ser resolta, al seu parer, en la següent fase processal, que no és cap altra que en el judici.
Els fets van passar el 20 de desembre a la sala Apolo de Barcelona durant una festa de Nadal convocada pels redactors del diari digital, que estava dirigit per Gordillo. Va ser allà i després d’un sopar en què van participar diversos periodistes del mitjà, on l’exdirector de Catalunya Ràdio va fer tocaments per dins dels pantalons curts que vestia la jove treballadora, sent l’imputat, detalla el jutge, el seu «superior jeràrquic».
La resolució assenyala que la redactora es va dirigir a la barra del bar a demanar una consumició. Allà hi havia Gordillo que se li va acostar i, «sense dirigir-li la paraula i sense que «cap gest, comportament o paraula» de la denunciant «li hagués donat peu a això», l’acusat «va començar a tocar-la per sobre dels pantalons que ella amb la mà, dirigint la seva mà feia la vagina d’ella, no arribant a tocar-la de manera directa a l’impedir-l’hi la roba que ella portava. No obstant, el llavors director d’El Principal «va continuar amb els seus actes fins a aconseguir introduir la seva mà per un camal dels pantalons curts que vestia» la periodista. La jove, segons el seu relat, es va quedar bloquejada fins que va aconseguir allunyar-se. Va patir un atac d’ansietat, segons la denúncia que va presentar als Mossos. Els fets van ser gravats per les càmeres de seguretat de l’interior de la discoteca.
Gordillo va declarar al seu dia que aquests tocaments a la jove redactora eren consentits per la denunciant. I per això va demanar l’arxivament de la causa oberta contra ell, partint de la seva interpretació sobre la gravació i el «comportament dels implicats durant la seva ocurrència». No obstant, el titular del Jutjat d’Instrucció número 6 de Barcelona l’ha desestimat, tot i que precisa en la seva resolució «no suposa un judici definitiu sobre la tipifiqueu del fet i l’existència d’indicis de criminalitat» contra l’imputat, «sinó que la seva naturalesa és de judici provisional» a l’haver finalitzat la investigació.
El togat sosté que «amb independència que l’informe dels pèrits pugui ser qualificat processalment com una pericial, cosa que han posat en dubte els pèrits de l’acusació», el cert és que hi ha dues versions contraposades sobre un element intern, el consentiment. La interlocutòria aclareix que en «aquesta fase processal no li correspon valorar les circumstàncies, les dades objectives, que portar a considerar l’existència o no d’aquest, ni tan sols a resoldre d’acord amb els efectes exculpatoris del dubte» i més, com passa en aquest cas, «la versió inculpatòria apareix àmpliament sustentada en indicis clars».
Un altre jutjat, però en aquest cas de Badalona, té oberta una segona causa contra Gordillo per una altra agressió sexual a una altra redactora del mateix mitjà digital i que es va produir aquella nit, poques hores després del primer incident a la barra del bar de la discoteca Apolo. En aquesta ocasió, els fets van passar al vehicle de l’exdirector de Catalunya Ràdio.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia