Investigació d’EL PERIÓDICO
L’obrer del Camp Nou que dorm davant l’estadi: «Semblo un esclau»
De dia es passa les hores desmuntant sostres de pladur, plaques de ferro, cables inservibles i amuntegant runa de les obres del Camp Nou. El Mohamed és un dels obrers que treballa en la demolició de l’estadi del Barça. Però a les nits s’arrup en un sac de dormir que li han deixat, amagant-se entre els matolls d’un jardí davant les instal·lacions del club. «He hagut de dormir al carrer perquè, si no, em quedava sense feina», reconeix l’home, que demana anonimat per explicar la seva història a EL PERIÓDICO.
El Mohamed és marroquí, té 50 anys i al juny va començar a treballar a les obres del Camp Nou. Viu en una lúgubre vivenda que cau a trossos, sense aigua ni llum, a Manresa. «Per a mi és impossible trobar un pis en condicions, i menys a Barcelona. Et demanen fiances, et demanen contractes... Amb sort, només en tinc per menjar», reconeix el Mohamed, que abans de treballar al Camp Nou empalmava llocs de treball precaris en la construcció o en el sector ramader, de vegades sense contracte. Per arribar fins a l’estadi del Barça, cada dia es lleva a les cinc del matí i recorre amb tren tota la corona metropolitana en un comboi que surt de la seva localitat a les sis.
Retard i amenaces
Tot i que mai l’hi han pagat, el Mohamed ha treballat 14 dissabtes a les obres del Camp Nou: des del 9 de juny fins al 8 de setembre. «Els dissabtes hem d’entrar a les vuit del matí i sortim a les dues del migdia», explica. El primer dissabte que va haver d’anar a treballar a l’estadi va arribar amb 30 minuts de retard: el primer tren passa mitja hora més tard del que agafa habitualment.
Aquell dia li va explicar a l’encarregat que tenia un problema amb el transport públic. Lluny de trobar comprensió, va topar amb les amenaces de perdre la feina. «L’encarregat em va dir que si tornava a arribar tard em farien fora. Que em perdonava un dia, però no més. Per això a partir de llavors vaig començar a dormir al carrer, no volia quedar-me sense la feina».
El Mohamed, mirant de dormir entre els arbustos davant de l’estadi del Barça aquest estiu. /
Sense parar
Des d’aleshores, el Mohamed ha dormit 14 nits al ras, just enfront del seu lloc de treball. Pernocta cada divendres entre uns matolls que hi ha a l’avinguda i que separen l’entrada nord del camp del tanatori de les Corts. «Ha sigut horrible, perquè no pots dormir: et piquen els mosquits, hi ha soroll i tens por que algú et vegi o et passi alguna cosa». Tot i així, sent que no tenia alternativa. «Si em quedo sense feina, ¿què faig? Ho perdo tot. Sense feina no pots viure».
Explica que el pitjor d’aquells dies era suportar les sis hores extres que es treballen els dissabtes. «He patit molt perquè, després de no poder descansar, et poses a fer una feina molt dura; estava molt feble i amb prou feines podia treballar». El que més por li feia era tenir un accident i fer-se mal. «Aquesta feina és molt complicada, t’hi jugues la vida. Has d’estar molt atent, anar amb molt de compte. Després de dormir al carrer, et fa por que la paret es trenqui, et caigui a sobre i et facis mal per no estar atent».
El Mohamed utilitza un sac de dormir per pernoctar davant de les instal·lacions del Barça per treballar a les obres de l’estadi el dissabte següent, aquest estiu. /
Sense cobrar els dissabtes
Notícies relacionadesPer això, s’enerva quan s’adona que, segons les seves nòmines, no ha cobrat ni una d’aquestes 14 jornades extraordinàries. Segons el conveni de la construcció, només per aquests dissabtes treballats li correspondrien 1.412,88 euros bruts. En realitat, treballant a les obres del Barça, cobra un salari de 1.000 euros al mes i fa 56 hores cada setmana. «¡I tot aquest patiment, per quatre duros! ¡Semblo un esclau!», es queixa. «Jo no sé res, no sé ni llegir ni escriure». Després de l’enuig, s’asseu i intenta calmar-se. «Bé, així és la vida. Què hi farem... La vida és molt dura, he patit molt. Només soc un treballador que està buscant un tros de pa. No puc fer res ni dir res perquè necessito la feina per viure, no hi tinc cap més remei», assumeix, capcot.
Dijous, el president del Barça, Joan Laporta, el va saludar en una visita mediàtica a les obres. «M’ha donat la mà i ha dit que moltes gràcies», explica el Mohamed, orgullós. Explica que li hauria volgut dir moltes coses. «Que faci alguna cosa per a nosaltres, que ens paguin el que ens toca, que això no pot ser». Però al final no ho va fer. Es va quedar paralitzat veient com els seus caps es feien fotos amb Laporta. «Em feia molta por i vergonya».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao