Aquests són els riscos de la degradació dels ecosistemes: Catalunya ha perdut el 24% de la seva fauna salvatge en dues dècades
L'activitat humana, sobretot, la producció d'aliments està darrere d'aquesta problemàtica
L’Ovella Verda és un projecte de divulgació a través de canals digitals com el podcast o les xarxes socials
El gat de muntanya, en perill dextinció: lésser humà provoca el 83% de les morts
Tot en la naturalesa té sentit. Cada planta i cada espècie animal, des dels insectes fins als ocells, passant pels mamífers o els peixos, juguen el seu paper en l'equilibri dels ecosistemes. Un equilibri que, d'altra banda, és molt fràgil i en el qual qualsevol canvi brusc pot suposar un desastre. En les últimes dècades, a causa de l'escalfament global i sobretot de l'activitat humana, la biodiversitat està amenaçada i, en el cas concret de Catalunya, per exemple, i segons les dades l'Observatori de la Biodiversitat, hauria perdut de mitjana en les últimes dues dècades el 24% de la seva fauna.
“En la naturalesa tot està en equilibri. Si toquem a una espècie en concret o alterem aquest equilibri, tot es descompensa”, explica Marta Josa, ambientòloga i cofundadora al costat d'Andrea Camacho de l’Ovella Verda, un projecte de divulgació sobre biodiversitat i sostenibilitat a través de formats innovadors com el podcast, el vídeo i les publicacions en xarxes socials.
En la naturalesa tot està en equilibri
Ambientòloga
L'activitat humana és la principal causant de la degradació de la biodiversitat. Es calcula que aquesta ha alterat el 70% de la superfície terrestre lliure de gel. I el principal motiu d'aquests canvis està relacionat amb la producció d'aliments. A això cal sumar-li els efectes del canvi climàtic, principalment l'augment de les temperatures i les sequeres, amb els seus efectes devastadors per als ecosistemes.
Només una dada: la intensificació de l'agricultura és el principal motiu de la reducció del 57% dels ocells de zones agrícoles d'Europa, segons un estudi publicat en la revista ‘PNAS’. I això seria una greu amenaça per a la pròpia agricultura, ja que els ocells són essencials per a mantenir el control de les poblacions d'insectes, micromamífers com els ratolins o l'eliminació d'altres cadàvers d'éssers vius.
Per què és important cuidar de la biodiversitat?
La biodiversitat aporta equilibri. I Josa defineix molt bé com pot arribar a afectar la degradació d'un ecosistema. “Si en una zona es procedeix a la tala massiva dels seus arbres, per exemple, hi haurà una menor retenció dels sediments quan plogui, es produiran inundacions i acabarà afectant-nos a nosaltres”, explica la cofundadora de l’Ovella Verda.
Quan un ecosistema funciona adequadament i es conserva la biodiversitat, els beneficis són molts. És el millor termòstat per a regular el clima i garanteix l'accés a aliments, recursos naturals, o purificar l'aire i l'aigua, entre altres. “Hi ha una desconnexió cap a la naturalesa. Ningú veu la pèrdua de biodiversitat com una amenaça i és un factor molt important per a mantenir l'equilibri dels ecosistemes”, afirma Josa.
'Espai Nur' jardí veïnal, oasi de biodiversitat de l'Eixample /
Quines actituds diàries amenacen la biodiversitat?
La degradació de la biodiversitat també es produeix amb petites actuacions personals. Andrea Camacho, l'altra cofundadora de l’Ovella Verda, explica que moltes vegades no es fa cas a advertiments importants en medis naturals perquè es minimitzen. “Moltes vegades anem de passeig i hi ha cartells que prohibeixen el pas, que no deixen agafar algun element, o que no permeten alimentar als animals. És més senzill del que sembla, però moltes vegades no s'obeeix”, assegura.
Un altre dels problemes als quals s'enfronten els ecosistemes són les espècies invasores. Segons el projecte EXOCAT, la base de dades d'espècies exòtiques a Catalunya, hi ha prop de 200 espècies d'animals i plantes invasores en els ecosistemes catalans. Un problema que altera, en moltes ocasions, el correcte funcionament d'aquests. I l'arribada d'aquestes espècies, òbviament, tenen molt a veure amb l'activitat humana com amb la venda de mascotes exòtiques.
“Mai cal abandonar animals en la naturalesa. Estem introduint una espècie en un ecosistema que no li pertany i que provocarà un desequilibri. Moltes espècies exòtiques i invasores han proliferat i han llevat recursos i aliment a les espècies autòctones”, apunta Josa.
Camacho posa més exemples d'actituds negatives. “A l'estiu, per exemple, moltes persones toquen o s'emporten les estrelles de mar. Un altre cas és que s'estan donant casos de tortugues marines que fan niu en les nostres costes. Molta gent se sobre matinada i les enfoca amb el telèfon. Això porta al fet que la tortuga moltes vegades es vagi i no posi els ous on havia decidit”, apunta l'ambientòloga.
Cotorra argentina, espècie exòtica invasora a Espanya /
El moment d'actuar
Els efectes de l'escalfament global sobre la biodiversitat ja s'estan notant i, de no frenar l'ascens de les temperatures, les conseqüències seran especialment greus. Segons les projeccions del Intergovernmental Panell on Climate Change (IPCC), si la temperatura mitjana ascendeix en 1,5 °C el 4% dels mamífers perdran la meitat del seu hàbitat, si ascendeix 2 °C seran el 8% i si s'aconsegueixen els 3 °C afectaria el 41%.
Pensar en un futur catastròfic porta a la inacció
Ambientòloga
“Volem ser positives, però la comunitat científica ja ens ha advertit que cal actuar ja perquè la temperatura no superi aquestes xifres. Però pensar en un futur catastròfic porta a la inacció. És important transmetre esperit crític, però de manera positiva”, explica Camacho.
Una Nova Manera de Viure
La lluita contra la crisi climàtica ens apel·la a tots. Es tracta d'un canvi col·lectiu que necessita petits gestos individuals que vagin sumant. Una Nova Manera de Viure és un projecte de Premsa Ibèrica en col·laboració amb Endesa per a mostrar als lectors que hi ha canvis petits amb els quals es pot sumar molt a lluita contra el canvi climàtic. A través de sis històries personals es tractaran temes com l'economia circular o la biodiversitat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034