Dol per Nadal: Com gestionar les festes després de la pèrdua d'un ésser estimat?
Les festes nadalenques són un moment ple de nostàlgia en el qual es pot acréixer el dolor
La metgessa psicoterapeuta especialitzada en dol, Inma Ferrer, de la mà d’Àltima, oferirà una conferència sobre el dol per Nadal el pròxim 1 de desembre a les 18.30 h en el Recinte Modernista de Sant Pau, que també podrà seguir-se en línia
El dol pot ser més complex per Nadal /
La pèrdua d'un ser estimat és una experiència dolorosa. El dol, el procés psicològic d'adaptació emocional a aquesta defunció, pot resultar encara més complex quan s'acosten dates assenyalades en el calendari com l'estiu o Nadal, que d'aquí a unes setmanes serà present als carrers amb la decoració, les llums, els mercats… i en les llars de tot el país amb les tan esperades reunions familiars.
“Quan estàs en dol sembla que res d'això tingui sentit, tot aquest ambient d'alegria que ens envolta xoca amb el buit i la nostàlgia d'aquesta pèrdua. I aquesta contradicció entre el que veus al teu voltant i el que vius pot arribar a sobrepassar-te. Et sents trist, enfadat, incapaç de controlar les teves emocions, fins al punt que arribes a preguntar-te si té sentit celebrar-les”, explica Inma Ferrer, mèdic psicoterapeuta, especialitzada en dol i pèrdues provocades per malaltia.
Aquesta experta, de la mà de l'empresa funerària Àltima, oferirà el pròxim dia 1 de desembre una conferència a la sala el recinte modernista de Sant Pau sobre com afrontar el dol per Nadal. Una xerrada que, d'altra banda, i en el cas de no poder assistir presencialment, podrà seguir-se en línia en aquest enllaç.
Com es viu el Nadal quan s'està transitant un dol?
“És natural i comprensible que moltes persones i famílies desitgin esborrar aquestes dates del calendari i desaparèixer fins que tot hagi passat. Seria meravellós poder tenir un botó que ens porti a un temps futur on el dolor hagi calmat, on et sentis de nou enfortida. Però desafortunadament, això és un desig, un somni que no podrà fer-se realitat”, explica l'experta en dol.
Moltes famílies, assegura, davant una situació de dol intenten allunyar-se del dolor fent coses diferents. “Busquen llocs que no estiguin plens de records que els connecti amb aquest buit que el saber que aquest afecte, aquest contacte, o aquesta vida compartida ja no tornaran”, apunta i adverteix que és una idea que “pot ajudar a alleujar el dolor o a posposar-lo momentàniament, però no serà suprimit íntegrament, ja que no és una cosa que es pugui aparcar”.
El dol per la pèrdua d'un ser estimat per Nadal pot ser un tràngol dolorós /
Una altra opció que no hauria de dur-se a terme és fer com si no hagués passat res. L'experta explica que, encara que sigui una cosa molt recurrent, no és recomanable en una situació de dol. “És possible que en qualsevol moment la persona se senti envaïda de forts sentiments que no voldrà expressar i l'esforç per a contenir-los originarà encara més fatiga, irritabilitat i solitud”, afirma.
Recursos pràctics per a suportar les festes després d'una pèrdua
El primer pas, assegura Ferrer, és entendre que Nadal sense aquest ser estimat no tornarà a ser com abans. En aquest sentit, recomana mantenir la celebració i negociar amb la família com serà. “El meu millor consell és que mantinguis la celebració de Nadal amb els teus, havent organitzat prèviament una reunió familiar en la qual junts pugueu repassar els rituals de la vostra família: el pessebre, l'arbre, els regals, el menjar, les nadales, el poema de Nadal…”, apunta.
Per a aquesta negociació, escoltar l'altre es torna una cosa indispensable. “Escolteu-vos mútuament sense interrompre-us, donant-vos permís per a expressar els vostres sentiments, per a compartir allò que us resulta difícil de sostenir, què és el que sí que us agradaria mantenir i què necessiteu per a poder continuar estant junts en família, sabent que enguany necessiteu sentir-vos abrigallats més que mai”, apunta. Ferrer recomana també buscar una forma simbòlica de recordar a la persona morta com un escrit, una foto, unes veles o visitant-lo en el cementiri.
Nadal és una data complexa per a les persones que estan passant per una situació de dol /
Però també és important desconnectar. “I, sobretot, busca espais per a descansar, per a estar amb tu mateixa, per a passejar, per a estar en silenci. Estar en dol és esgotador. Permet-te cuidar-te perquè seran dies molt tristos en els quals us necessiteu els uns als altres. No pensis que la intensitat del teu dolor parla de com estàs portant el teu dol sinó que és una expressió del vostre gran amor”, assegura l'experta en dol.
Què passa amb els nens?
Els nens són, per regla general, els grans oblidats quan algú mor. La societat ha convertit a la mort en un tabú i s'intenta protegir els nens apartant-los del ritual. En molts, també, minimitzant el seu dol. Però els experts recomanen abordar l'assumpte amb ells, adaptant-se sempre a la seva edat.
“Cal deixar-los participar en tots els rituals amb l'alegria i espontaneïtat que els caracteritza. No cal amagar el dolor davant ells, i si pregunten, cal explicar-los amb paraules senzilles el succeït. No cal fer un tabú d'una realitat que arribarà abans o després a les seves vides. Cal compartir amb ells el fet que, alhora que estàs trist, també et fa molt bé estar junts recordant al vostre ser estimat”, explica Ferrer.
Ajuda al dol a Barcelona
Àltima, que compta amb el certificat EFER (Empresa Funerària Emocionalment Responsable), ofereix diferents recursos a les famílies per a ajudar-los en el dur tràngol que suposa el dol. L'empresa funerària compta amb un servei d'atenció telefònica gratuïta les 24 hores del dia, sessions amb psicòlegs i grups de suport perquè les famílies puguin compartir el dolor amb altres persones que estan passant per la mateixa situació.
Les persones que vulguin apuntar-se a la sessió de Ferrer en el Recinte Modernista de Sant Pau l'1 de desembre a les 18.30 h, tractaran temes com:
Recursos per a fer front al dol.
Consells per a una millor gestió emocional.
Pautes per a afrontar la “síndrome de la cadira buida”.
Per a assistir fa falta inscriure's prèviament trucant al 900 230 238 i, en el cas d’assistir-hi en línia cal fer-ho en aquest enllaç.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034