Mesura antisequera
L’AMB abordarà la baixada de pressió de l’aixeta amb els alcaldes la setmana que ve
Els responsables del cicle de l’aigua de l’Àrea Metropolitana de Barcelona es reuniran la setmana que ve amb els alcaldes per tractar una de les mesures que són sobre la taula per reduir el consum d’aigua a les ciutats: les reduccions de pressió. Després que Aigües de Barcelona ja hagi comprovat que es poden portar a terme aquestes baixades sense gairebé incidències i estalviant més d’un 7%, ha arribat el moment d’analitzar quan i on es pot aplicar aquesta mesura.
S’ha de recordar que són els ajuntaments (o l’Àrea Metropolitana de Barcelona) els que han d’exigir a les empreses subministradores aquesta mesura. El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, va deixar clar que proposaven apostar per aquesta mesura tot i que es complís amb les dotacions màximes establertes, per promoure l’estalvi. No obstant, tant l’AMB com Aigües de Barcelona no ho veuen clar. Fonts de l’ens metropolità consultades per aquest diari es pregunten el següent: «¿Per què els municipis que menys aigua consumeixen han de patir reduccions de pressió?».
L’AMB i Aigües de Barcelona posposen les reduccions de pressió a la fase d’emergència
La reflexió és pertinent perquè aquesta és precisament l’actual situació. Les grans ciutats de l’àrea de Barcelona, capital inclosa, compleixen àmpliament amb els 210 litres per persona i dia que marca la nova fase de preemergència per sequera, decretada en el sistema Ter-Llobregat. En el dia d’avui, se salten aquest límit municipis com Sant Cugat del Vallès, Corbera de Llobregat o Sant Just Desvern. Però, per a la resta, la restricció no seria cap obstacle. De fet, la mitjana de l’AMB és de 170 litres per habitant i dia, i els responsables de gestionar l’aigua opinen que se’ls hauria de considerar com un ens, en lloc d’analitzar la situació per municipis, ja que hi ha xarxes compartides.
Següent fase
Notícies relacionadesTot i així, com que l’Agència Catalana de l’Aigua podria obrir expedients sancionadors a aquests tres municipis, l’AMB ha decidit reunir els alcaldes i traslladar-los la seva proposta. La idea és que es redueixi la pressió de forma localitzada en els municipis que més aigua consumeixin. No obstant, en la majoria de casos, tant la companyia com l’ens metropolità donen per fet que no hi haurà baixades de pressió a les grans ciutats fins que es declari l’emergència per sequera, el pitjor escenari inclòs en el Pla Especial de Sequera (PES). Llavors, el límit seria de 200 litres per persona i habitant i hi hauria més ciutats a prop d’aquest llindar.
El Govern va animar els ajuntaments a demanar a les operadores aquesta mesura tot i que compleixin les dotacions per habitant i dia
En les últimes hores, diversos grups ambientalistes han emès un comunicat en el qual critiquen que les restriccions anunciades pel Govern no tinguin efectes ni conseqüències importants, ja que només un petit percentatge dels habitants afectats per la fase de preemergència viuen en localitats que superen els 210 litres per habitant i persona. Consideren que caldria incidir sobre el consum del sector turístic i les grans indústries, una cosa que de moment es demora fins a la declaració d’emergència. Les baixades de pressió, que també s’han assajat en ciutats com Figueres o Manresa, són la mesura que prefereix el Govern abans que els talls d’aigua.
Barcelona Aigua Sequera Agència Catalana de l'Aigua (ACA) AMB ( Àrea Metropolitana de Barcelona ) Gestió de l'aigua
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia