Obres amb retard
Ampliar la dessaladora de la Tordera ja no és d’«interès general» per al Govern

Algunes de les infraestructures antisequera anunciades a Catalunya, malgrat ser urgents, acumulen retard. Passa amb algunes obres que depenen del Govern, però també amb algunes de les que assumirà el Ministeri per a la Transició Ecològica. Durant la primavera, el Departament d’Acció Climàtica va demanar ajuda al Govern central per sufragar les noves dessalinitzadores i el ministeri liderat per Teresa Ribera es va comprometre a sufragar almenys la de la Tordera.
No obstant, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, en el dia d’avui el Govern central no ha declarat aquest projecte com d’interès general de l’Estat, cosa que pot retardar-ne la construcció, tot i que al maig es va assegurar en un comunicat que sí que eren d’«interès general». Quan la Moncloa va anunciar que invertiria uns 220 milions d’euros a ampliar aquesta planta dessaladora de Blanes, al ‘BOE’ es va incloure el projecte com d’«actuació prioritària».
Aquest divendres es reuneixen la ministra Teresa Ribera i el conseller David Mascort per abordar assumptes pendents
Al ‘BOE’ del 12 de maig, on es recollien totes les inversions antisequera que en principi solen correspondre a administracions autonòmiques però de què es responsabilitza el Govern central, es precisava que aquestes obres eren d’«execució immediata». En aquesta categoria s’entraven les infraestructures previstes a Andalusia i Catalunya. Per tant, Tordera II (així s’anomena el projecte) s’erigia com una tasca d’«actuació prioritària».
Tràmits pendents
Avui, sis mesos després d’aquell anunci, fonts del ministeri consultades per aquesta redacció admeten que encara queden tràmits per fer. Actualment, Acuamed, l’empresa pública responsable de realitzar obres hidràuliques a les conques mediterrànies, està analitzant el projecte de la dessaladora de Tordera II i la seva documentació ambiental, que la Generalitat ja ha enviat.
Però com que el projecte no està declarat d’interès general de l’Estat, encara ha de firmar-se un conveni amb Catalunya que permeti tirar endavant aquestes obres incloses al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern. Al Govern consideren que com que la documentació ambiental ja estava en regla, abans que l’Estat assumís la construcció de la planta, no hi hauria d’haver problemes perquè tot segueixi endavant, ja que es tracta d’unes obres urgents.
Notícies relacionadesAquest matí, per abordar els assumptes pendents entre el Govern i la Generalitat en matèria de sequera i altres àmbits, es reuneix el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, amb la ministra Teresa Ribera. Aquesta setmana, al Parlament, davant les escomeses de l’oposició, Mascort va reconèixer que algunes obres acumulaven retards, però ja va posar el focus en els tràmits pendents del ministeri per avançar en les noves dessalinitzadores.
De fet, segons va avançar SER Catalunya i va confirmar EL PERIÓDICO, l’Estat s’ha compromès no tan sols a finançar la planta de la Tordera sinó també la del riu Foix, a Cubelles, una cosa que no es va anunciar al maig però que finalment també dependrà del Ministeri per a la Transició Ecològica.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
David Mascort Aigua Sequera Teresa Ribera Rodríguez Agència Catalana de l'Aigua (ACA) Gestió de l'aigua
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja
- Nous títols i temporades Les 11 sèries que no et pots perdre aquest abril
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Indemnització rècord El Suprem eleva fins als 3 milions més interessos la indemnització pel dany neurològic causat per negligència mèdica en un part
- El Barça sobreviu a un malson
- La policia mirarà milers de guanteres per veure si tens aquest objecte dins del cotxe (serà obligatori)
- Educació El TSJC dicta que el castellà també ha de ser llengua vehicular i habitual a l’escola catalana
- Estudi Aquest país europeu és el més feliç del món per vuitè any consecutiu
- Educació a Catalunya Educació manté els canvis a batxillerat: fusions en ciències i cau el pes del TR
- Recuperació editorial El conte de Vargas Llosa que dona les claus de la seva ruptura amb Isabel Preysler