L’OMS demana informació
¿Què se sap sobre l’augment de les malalties respiratòries a la Xina?
¿Quines són les «malalties respiratòries» en augment al nord de la Xina, sobretot en nens? Gairebé quatre anys després dels primers indicis de la covid-19, Pequín parla de virus ja coneguts i feta la culpa a la primera temporada de fred des del final de les restriccions pandèmiques.
Malgrat les incerteses, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i els experts no creuen de moment que es tracti d’un nou virus.
¿Quina és la situació?
El 13 de novembre, les autoritats xineses van informar d’un augment de les malalties respiratòries, principalment entre els nens. Ho atribueixen a l’abandonament de les restriccions anticovid, a l’arribada del fred i a la circulació de patògens coneguts (virus de la grip, bacteri ‘Mycoplasma pneumoniae’, VRS causant de bronquiolitis o SARS-CoV-2).
El sistema de vigilància ProMED –que a finals del 2019 va donar el primer senyal d’alarma sobre la misteriosa pneumònia que va acabar sent la covid-19– va alertar dilluns sobre hospitals «plens de nens malalts» amb una infecció respiratòria desconeguda. També hi va haver alguns casos d’adults, sobretot professors.
Un brot va ser registrat principalment a Pequín i en ciutats com Liaoning (nord-est).
¿Quins símptomes tenen aquests malalts? Febre, inflamació pulmonar sense tos, de vegades nòduls pulmonars. No es van registrar morts.
A Pequín, a l’hospital de l’Institut de Pediatria, periodistes de l’AFP van veure dijous una multitud de pares i nens. Alguns pares van esmentar infeccions de ‘Mycoplasma’, causa coneguda de pneumònia pediàtrica, que es tracta amb antibiòtics.
¿Què diuen la Xina i l’OMS?
Gairebé quatre anys després de l’aparició a la Xina d’una misteriosa «pneumònia viral», la notícia revifa els temors d’una possible nova pandèmia.
Els missatges a les xarxes socials parlen de preocupació per «un nou virus de la Xina» o «un nou covid».
L’OMS, que va retreure diverses vegades a Pequín la seva falta de transparència sobre la pandèmia i va ser ella mateixa criticada pel seu retard en la resposta a la covid, va demanar més informació sobre l’augment de les infeccions respiratòries en els nens.
La Xina va respondre dijous que «no es van detectar patògens nous o inusuals», però sí que va assenyalar «un augment de les consultes externes i de les hospitalitzacions de nens a causa del ‘Mycoplasma pneumoniae’ des del maig i, des de l’octubre, el VRS, l’adenovirus i la grip», segons un comunicat de l’OMS.
Pequín compta amb un sistema de vigilància de malalties de tipus gripal i d’infeccions respiratòries agudes greus, com la grip, el VRS i el SARS-CoV-2, segons l’OMS.
A mitjans d’octubre, el país va començar a reforçar la vigilància de diverses malalties respiratòries, entre les quals, per primera vegada, la ‘Mycoplasma pneumoniae’.
Per a l’OMS, «es disposa de poca informació detallada per caracteritzar plenament el risc global d’aquests casos de malalties respiratòries en els nens», però amb «l’arribada de la temporada d’hivern, s’esperava una tendència a l’augment de les malalties respiratòries».
¿Què n’opinen els experts?
Diversos experts fan menció de les repercussions del primer hivern des de la interrupció de les restriccions anticovid a la Xina i la falta d’immunització infantil com a causes probables de l’augment de les infeccions.
«La Xina va viure un confinament molt més llarg i més estricte que altres països, per la qual cosa (l’augment de malalties respiratòries) era esperable», afirma el professor François Balloux, de la University College of London, al Science Media Centre (SMC) britànic.
«Fins que no hi hagi noves proves, no hi ha raó per sospitar de l’aparició d’un nou patogen», afegeix.
«Hi ha molt poca informació com per realitzar una avaluació definitiva. Pel que sabem no és una epidèmia causada per un nou virus, si no hi hauria moltes més infeccions en adults», indica Paul Hunter, de la universitat britànica d’East Anglia.
«Les poques infeccions comunicades en adults suggereixen una immunitat (general) nascuda d’una exposició anterior», destaca.
Catherine Bennett, de la universitat australiana de Deakin, remarca que «els nens petits escolaritzats (actualment) a la Xina hauran passat fins a la meitat de la seva vida sense l’exposició habitual als patògens corrents, és a dir, sense els mateixos nivells d’immunitat».
¿Quines recomanacions?
Notícies relacionadesLes mesures per reduir el risc de malaltia respiratòria recomanades per l’OMS són la vacunació, el distanciament dels malalts, l’aïllament en cas de símptomes, les mascaretes i les proves de detecció.
«Sobre la base de la informació disponible, no es recomana cap mesura específica» per als viatgers que van a la Xina, ni restriccions sobre els viatges o el comerç, afegeix l’OMS.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034