Conflicte Pròxim Orient
La cimera euromediterrània arrenca a Barcelona marcada per l’absència d’Israel
Sánchez havia plantejat la cita com un fòrum en què acostar israelians i palestins
Guerra d’Israel en directe: última hora sobre la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
El segon grup de 13 ostatges israelians i quatre estrangers arriba a Israel després de 50 dies de captiveri a Gaza
Representants dels 43 estats que formen part de la Unió pel Mediterrani (UpM) abordaran aquest dilluns a Barcelona la situació al Pròxim Orient arran del conflicte entre Israel i Hamàs i estarà marcada per l’absència d’Israel, que va decidir no acudir a la cita abans que es desencadenés la crisi diplomàtica per les paraules del president espanyol, Pedro Sánchez, en la seva visita a Ramal·lah, sobre les morts de civils i la possibilitat de reconèixer unilateralment un Estat palestí.
La trobada estava inicialment prevista per «abordar els esforços» de l’organització i la seva reforma, apunten des de la UpM, però el conflicte ha canviat l’agenda i la situació al Pròxim Orient serà la principal qüestió de la reunió d’aquest fòrum regional. «El fòrum donarà l’oportunitat d’analitzar la dramàtica situació a la zona i reflexionar sobre el camí a seguir», apunta l’organització.
Cita presidida per Borrell
La trobada estarà copresidida per l’alt representant de la Política Exterior de la UE, Josep Borrell, i el viceprimer ministre i ministre d’Exteriors de Jordània, Ayman Safadi. També serà present el secretari general de la UpM, Nasser Kamel, i el ministre d’Exteriors espanyol, José Manuel Albares, que exercirà com a amfitrió. En representació del comitè ministerial Àrab-Islàmic hi haurà el ministre d’Exteriors de l’Aràbia Saudita, el príncep Faisal bin Farhan.
La reunió començarà al matí amb una foto de família i està previst que duri unes quatre hores. Al finalitzar, Albares, Safadi, Borrell i Kamel oferiran una roda de premsa.
Crisi diplomàtica
Malgrat que la llista de participants encara no està tancada, apunten des de la UpM, el govern espanyol havia plantejat la trobada com un fòrum en el qual abordar la situació al Pròxim Orient. Poc més d’una setmana després que comencés el conflicte entre Israel i Hamàs, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va proposar en una compareixença a la Moncloa que aquest fòrum servís així per acostar israelians i palestins.
Notícies relacionadesPerò la reunió arriba en plena polèmica per les paraules de Sánchez durant el seu viatge al Pròxim Orient sobre la possibilitat de reconèixer unilateralment l’estat palestí, i les seves crítiques a les morts de civils.
Arran d’això, Israel va acusar Sánchez de recolzar els «terroristes», i va cridar a consultes l’ambaixador. Per la seva banda, el govern espanyol, a través del ministre Albares, va titllaar d’«inacceptables» les acusacions de Tel Aviv.
Conflicte Israel - Palestina Gaza Barcelona Benjamin Netanyahu Pedro Sánchez Palestina Pròxim Orient Israel Autoritat Nacional Palestina
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça
- Tennis Alcaraz i Badosa treuen la millor versió per ficar-se a vuitens a Austràlia