Enquesta de Seguretat
Un de cada tres catalans diu haver sigut víctima d’una estafa o frau
Quan ens fan càrrecs indeguts a la targeta o ens enganyen en la compra de productes per internet ens sentim estafats. No obstant, és una preocupació molt habitual, tal com indica l’Enquesta de Seguretat Pública de Catalunya (ESPC) que ha presentat aquest dimarts el Departament d’Interior.
En concret, el 33,9% de les persones enquestades assenyalen que s’han sentit víctimes d’una estafa o un frau majoritàriament comès ‘online’, modalitat que ascendeix al 70% dels enganys comesos com a adquisició de productes o càrrecs a la targeta. En menor mesura hi ha la falsificació o ús de dades personals, virus als dispositius electrònics o divulgació d’informació sensible.
Recuperació de l’import
L’informe destaca queel 40% dels enquestats recupera totalment o parcialment l’import estafat. La tendència a l’alça en aquest tipus de fraus augmenta respecte a l’ESPC del 2020 que ja marcava una tendència a alça sobre el total de fets denunciats. En aquest sentit, a l’anterior enquesta el 66,3% d’estafes, fraus o enganys manifestats es cometia ‘online’, per la qual cosa han augmentat en aquests anys.
A més, a l’anterior baròmetre es va fer durant el confinament, per la qual cosa internet es va convertir en «un espai de més victimització», segons els responsables d’Interior. Malgrat això, la situació postpandèmia ha provocat un increment d’aquest tipus de la sensació d’estafa i engany per la xarxa.
Amenaces i intimidacions
Juntament amb les estafes, que és el que més creix, els enquestats en l’ESPC del 2022 assenyalen que augmenten les víctimes de danys i amenaces o robatoris així com destrosses de vehicles i sostraccions. L’informe destaca que les amenaces i intimidacions suposen el 60% del total de fets registrats contra les persones i un 85% de les agressions físiques no van causar lesions a les víctimes.
En aquest sentit, gairebé un 79% dels casos l’agressor era un home o alguns i un 45% d’ells van ser realitzats per persones conegudes, principalment de la zona de residència seguida per relacionades amb la feina i semblants, exparelles o familiars. A més, un 12,7% de les agressions i amenaces van tenir un caràcter sexual i un 94% de les víctimes van ser dones.
La meitat de les dones
L’enquesta també marca que la victimització afecta més per gènere. Un 66,3% dels enquestats indica que no va deixar de fer la seva activitat diària per por de ser víctima d’un delicte. No obstant, aquest percentatge difereix molt per sexe ja que el 78% dels homes manté la seva rutina però només un 55% de les dones, per la qual cosa gairebé la meitat canvia hàbits davant aquest temor d’estar afectada.
També augmenta la valoració que la població fa dels agents de policia, tant Mossos com locals, tot i que la meitat de la població no denuncia ja que considera que l’autoritat amb prou feines pot fer res, «resulta complicada» l’acció policial, es confia poc en la justícia o per por.
El baròmetre també especifica que caldria millorar alguns aspectes dels cossos policials com l’actitud i el tracte amb la ciutadania, complir les seves funcions o la prestació de serveis. A l’enquesta del 2020 també es va constatar una tendència a denunciar i que eren les estafes o fraus els que menys es comunicaven. Les raons són les mateixes que aquesta edició: «La policia poc pot fer» o «era poc important».
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034