La ‘generació pantalla’ té gairebé dues diòptries més que els seus germans grans

EPC

5
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Els problemes visuals afecten, cada vegada més, les noves generacions. Un de cada tres espanyols d’entre 12 a 18 anys és miop. I l’evolució va a pitjor: hi ha gairebé dues diòptries de diferència entre els que van néixer en el període 2000-2005 i els que van néixer del 2004 al 2010. És una de les conclusions que s’extreuen de l’informe ‘L’estat de la salut visual dels adolescents a Espanya’, presentat aquest dimecres a Madrid per l’associació Visión y Vida, Fundació Mapfre i Correus Express.

El 30% de joves d’entre 12 i 18 anys tenen miopia

A Catalunya, sis de cada 10 joves d’entre 12 i 18 anys afirmen que hi veuen malament, un percentatge més elevat que la mitjana espanyola (55%). Dels joves catalans, el 36,2% sap que necessita ulleres o lents de contacte (igual que la mitjana espanyola) i el 30% és miop (la mitjana nacional és del 29,6%).

L’estudi analitza l’evolució miop de la generació Zeta (els nascuts entre 1997 i el 2011). El resultat no convida precisament a l’entusiasme. Des del 2017, als adolescents els ha augmentat la graduació en dues diòptries. A més, molts estan entrant en valors de risc, com la miopia magna (més de sis diòptries).

Evolució alarmant

L’alarma es constata quan s’analitza el grau miop més elevat dels joves: mentre que el 2017 només hi havia un 1,4% (ull dret) i un 1,2% (ull esquerre) de miops amb més de sis diòptries, el 2022 ha ascendit a 8,5% (dret) i 7,9% (esquerre).

En el grup d’entre 2 i 4 diòptries, els valors han passat del 20% el 2017 al 40% el 2022

Si el 2017 set de cada 10 adolescents tenien 2 diòptries o menys, el 2022 s’ha reduït a només un de cada quatre. En canvi, el nombre de miops amb miopies d’entre 2,25 i 4,00 passa del 22,5% (ull dret) i el 26,9% (esquerre) al 41,5% (dret) i el 39,6% (esquerre). En el cas d’aquells que en tenien entre 4,25 i 6 (5,1% ull dret i 6,6% esquerre) augmenten fins al 24,5% (dret) i el 25,2% (esquerre).

«La pandèmia de la miopia afecta cada vegada més les noves generacions. Si no es fa res per frenar-ne el desenvolupament, pot generar un alt cost social»

Salvador Alsina, president de Visión y Vida

El que més preocupa els especialistes és veure com el nombre d’afectats per miopia magna (més de sis diòptries) augmenta un 8,2% de mitjana. «Estem observant un desplaçament generalitzat dels valors cap a les diòptries més altes», explica Elisenda Ibáñez, coordinadora de l’estudi.

«Estem observant un desplaçament generalitzat dels valors cap a les diòptries més altes»

Elisenda Ibáñez, coordinadora de l’estudi

«En aquests cinc anys ha augmentat, de mitjana, gairebé dues diòptries la miopia dels joves, de les 1,50 diòptries del 2017 a les 3,4 actuals», insisteix Ibáñez. Aquestes xifres activen les alarmes derivades de la gran miopia. «No hem d’oblidar els riscos que una miopia magna comporta. El 10% dels miops amb més de 15 diòptries acabaran en ceguesa i el 60% dels despreniments de retina es produeixen entre miops magnes», remarca Ibáñez.

Les dades confirmen el gran temor dels experts de la salut visual: «La pandèmia de la miopia afecta cada vegada més les noves generacions. Si no es fa res per frenar-ne el desenvolupament, pot generar un alt cost social», explica Salvador Alsina, president de Visión y Vida.

L’estudi –presentat a la seu de Fundació Mapfre– neix dels resultats obtinguts en les proves de la campanya ‘Ver la vida en 4K’ (4.420 tests), afegit a una enquesta autoresposta per 3.688 joves de 12 a 18 anys i una anàlisi de 763 miops que van acudir a l’òptica entre el 2017 i el 2022.

«Cal detectar els símptomes que puguin indicar l’existència d’un problema visual i fer revisions periòdiques amb l’especialista»

Eva Arranz, doctora de Fundació Mapfre

Segons Eva Arranz, metge de Fundació Mapfre, la campanya té l’objectiu d’arribar als joves estudiants per fer-los conscients de la importància de cuidar la visió. «Els hem revisat gratuïtament per poder detectar-los qualsevol alteració i que prenguin les mesures necessàries. A l’haver col·laborat amb centres educatius, tant docents com alumnes i les seves famílies han rebut informació útil que els ajudarà a detectar fàcilment els símptomes que puguin indicar l’existència d’un problema. És important fer revisions periòdiques amb l’especialista», afegeix Arranz.

Una gran quantitat de menors perceben molta simptomatologia de tenir un problema visual. Entre el 37% i el 45% manifesta veure doble la pissarra de la classe, més del 20% hi veu millor si es tapa un ull, entre el 34% i 47% entretanca els ulls per veure-hi millor, i al voltant del 40% té sequedat ocular quan utilitza les pantalles.

Un 45% d’estudiants afirmen veure doble la pissarra a classe

Notícies relacionades

«L’autotest que hem portat a terme buscava fer conscient el menor dels seus problemes visuals, i situar-lo segons les respostes aportades entre el grup 1 (amb vista de linx) i el grup 4 (amb necessitat de revisió urgent). Comprovem que la majoria són als grups 2 i 3 i que com pitjor era el grup a què pertanyien, la simptomatologia de problema visual era més gran», afegeix el president de Visión y Vida. Segons els resultats, un de cada 10 joves (11,7%) té grans problemes de visió que podrien generar importants conseqüències si no es prenen mesures.

Catalunya no és l’única comunitat que supera la mitjana espanyola (55%) respecte als joves que creuen que hi veuen malament. La Comunitat Valenciana (56%) i Andalusia (55,7%) també. Madrid (55%) és a la mitjana, mentre que Castella-la Manxa (53,4%), Múrcia (52,5%), Castella i Lleó (52,2%), Aragó (52,1%) o Galícia (50,1%) hi estan per sota.