El rendiment escolar (també) depèn de la salut visual

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

La falta desalut visual afecta directament el rendiment acadèmic. «Un fort mal de cap després d’un temps d’estudi és una simptomatologia que ens fa pensar en un problema visual latent», sentencia l’estudi ‘L’estat de la salut visual dels adolescents a Espanya’, presentat aquest dimecres a Madrid per l’associació Visión y Vida, Fundació Mapfre i Correus Express. L’informe revela que, a Espanya, els joves suspenen en salut visual: el 29,6% dels nanos amb edats d’entre 12 i 18 anys tenen miopia.

L’estudi inclou una enquesta en la qual un de cada tres joves de 12 a 18 anys admeten tenir problemes per fixar la vista durant més de 10 minuts seguits, ja sigui en pantalles o en llibres de paper. A més, preguntats per si senten mal de cap després d’estudiar, quatre de cada 10 (42,1%) admeten aquestes molèsties. Un de cada tres (33,1%) senten que els ulls els couen mentre estudien.

Un 42,1% d’alumnes afirmen tenir mal de cap després d’estudiar

El repte més gran de l’oftalmologia és –segons sostenia recentmental Club d’Educació i Criança d’EL PERIÓDICO l’oftalmòleg Javier Fernández– controlar el ‘boom’ de pacients amb miopia que s’espera per als pròxims anys. De pares no miops en pot néixer un nen miop i de pares miops en pot néixer un nen no miop. El problema amb l’abús de les pantalles a edats cada vegada més precoces és la quantitat de temps que aquest nen passa sense realitzar dos gestos bàsics per a la salut visual: esforçar la visió en llarga distància i parpellejar.

La falta de salut visual poden tenir repercussió negativa en el rendiment escolar. «Un nen que no hi veu bé deixa de prestar atenció a classe perquè no és capaç de processar correctament la informació», destaca el doctor Fernández. «Llegeixen borrós, els costa concentrar-se en la lectura i no presten gaire atenció. Però ells no coneixen altra cosa i pensen que és normal», recorda el facultatiu.

Les pantalles

L’informe de Visión y Vida, Fundació Mapfre i Correos Express inclou l’ús i abús de les pantalles. «Sabem que les noves generacions realitzen un ús intensiu del mòbil durant el dia. I molts, sis de cada 10, tenen per costum utilitzar-lo quan se’n van a dormir», remarca l’estudi.

«Hem de tenir en compte que fins als set anys no hi ha un temps recomanable per a l’ús de pantalles referent a salut visual: el seu sistema no està desenvolupat per enfrontar-s’hi i el millor és limitar-ne l’ús fins passada aquesta edat», explica Lluís Bielsa, vicepresident de Visión y Vida

Notícies relacionades

La relació directa entre els dispositius electrònics i el fet que cada vegada hi hagi més nens i nenes miops no s’ha comprovat científicament encara, segons recorda Conchi Lillo, biòloga i doctora en Neurociències i autora de ‘¡Abre los ojos!’, un assaig editat per Next Door Publishers que analitza la salut visual. Les pantalles són «còmplices» però no culpables directes de la miopia, un defecte de la vista que té factors genètics i ambientals. A Espanya, segons l’INE, el 25% dels menors d’entre sis i 15 anys són miops.

Les últimes investigacions el que sí que han demostrat és la relació directa entre la miopia i la falta d’exposició a la llum natural. Els que els passa als nens i les nenes que passen moltes hores amb pantalles (o amb llibres de paper) és que els ulls no els secreten dopamina. Si ho fessin, s’inhibiria el creixement de l’ull i s’evitaria l’allargament típic produït en la miopia. Conclusió: els nens i les nenes (i també els joves) han de passar més temps fent activitats a l’aire lliure.