Cimera del clima
Els EUA anuncien a la COP28 una aportació de 3.000 milions al Fons Verd per al Clima
La vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris, va anunciar aquest dissabte des de la Cimera del Clima de Dubai una contribució de 3.000 milions de dòlars al Fons Verd per al Clima, el primer compromís d’aquest tipus per part de Washington des del 2014.
«Tinc l’orgull d’anunciar un nou compromís de 3.000 milions de dòlars al Fons Verd per al Clima (GCF, per les seves sigles en anglès), que ajudarà els països en desenvolupament a invertir en resiliència, energies netes i solucions basades en la natura», va declarar Kamala Harris, que va viatjar a la cita climàtica de l’ONU als Emirats Àrabs Units en lloc del president Joe Biden.
El GCF, creat per iniciativa de l’ONU el 2010, canalitza les subvencions i els préstecs per a projectes d’adaptació i mitigació davant el canvi climàtic, principalment a l’Àfrica, la regió d’Àsia-Pacífic, l’Amèrica Llatina i el Carib.
L’última contribució nord-americana al fons es va realitzar sota el mandat del llavors president Barack Obama, que va comprometre 3.000 milions de dòlars el 2014.
Pluja de milions
L’anunci de Harris es produeix després que els Estats Units descartessin augmentar la seva quota en aquest fons a principis d’octubre, invocant problemes pressupostaris.
Abans d’aquesta notícia, 13.500 milions de dòlars s’havien promès al GCF.
Tot i que estigui subjecte a la delicada aprovació del Congrés nord-americà, aquest compromís és un senyal molt esperat de cara a alleujar les tensions entorn del finançament internacional, un dels temes principals en les negociacions de l’ONU sobre la lluita contra el canvi climàtic.
Si es compleix la promesa, els Estats Units es convertirien en el contribuent més gran al fons en termes absoluts, amb 6.000 milions de dòlars. Però el Regne Unit (5.100 milions de dòlars, segons l’onegé Natural Resources Defense Council, NRDC), Alemanya (4.900 milions) i França (4.600 milions) hi contribueixen molt més, en proporció amb la seva població.
Els països en desenvolupament, menys responsables del canvi climàtic, busquen el suport de nacions contaminants més riques per adaptar-se a les conseqüències, cada vegada més ferotges i costoses, dels fenòmens meteorològics extrems, i per a la seva transició a fonts d’energia més netes.
Els països desenvolupats es van comprometre a entregar, cada any a partir del 2020, 100.000 milions de dòlars de finançament climàtic a les nacions més pobres, una meta que han incomplert des d’aleshores. El GCF forma part d’aquest compromís.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034