Allau de sopars nadalencs (i més cars)
El calendari concentra la demanda la setmana vinent, tot i que algunes empreses ja en celebren des del mes passat
Era ple estiu i amb una calor vergonyosa, quan una important cadena comercial va reservar en exclusiva, per als seus gairebé 500 empleats a Barcelona, un sopar corporatiu nadalenc en un restaurant de moda a la ciutat. Les presses estaven justificades: volien sí o sí el 15 de desembre, la data més buscada de l’agenda 2023 per a celebracions de grups i empreses. El calendari d’aquest any gairebé deixava fora de joc els divendres previ i posterior (pel pont i per estar massa enganxat als fastos de Nadal familiars) i va precipitar moltes reserves prematures en el cas d’empreses grans. En general, està sent una campanya de Nadal animada, de peticions molt concentrades, i amb els preus una mica més alts que en altres ocasions per efecte de la inflació, coincideixen els nombrosos operadors consultats.
El fenomen d’aquestes celebracions grupals, d’amics o feina, ha anat fluctuant les últimes dues dècades al so dels cicles econòmics i els canvis de tendència. Les corporatives van estar al caire de l’extinció en els recents anys de crisi, fins que molts treballadors van optar per assumir aquest cost per no renunciar a la celebració, amb el consegüent pressupost de guerra. Per a altres més desafectes va suposar una conjuntura ideal per escaquejar-se dels esdeveniments amb col·legues. La pandèmia, que va deixar moltes empreses tocades i endeutades, va tornar a marcar un repunt de sopars autosufragats. Però aquest 2023 de plena normalitat contempla tots els escenaris: de companyies disposades a brindar en gran per la remuntada que els acosta a la situació de prepandèmia, a milers de reunions extralaborals i de grups mitjans. Les particularitats del calendari i la voluntat de molts comensals de continuar els àpats fent algunes copes ha convertit els dijous i divendres en dates reina pre Nadal. Però en vista de la gran demanda del dia 15 i l’overbooking, no poques empreses han optat per desestacionalitzar una mica el sarau i fer-lo al novembre.
Les superdates
En el grup de Carpe Diem (que inclou l’esmentat restaurant, els Ikibina, Velíssima i Tracatrá) l’últim cap de setmana del mes va estar marcat per diverses macroreserves fins i tot per a més de 90 persones, assenyalen. El Gremi de Restauració de Barcelona confirma que l’activitat va ser més que notable durant la segona quinzena del mes. Dels seus agremiats i altres fonts consultades per aquest diari es desprèn que les altres superdates de la campanya seran el 14 i el 21 de desembre a la nit. Preparin-se per lluitar per un taxi. Però la patronal de la restauració remarca que els que prefereixen la cita més pròxima a les vacances nadalenques han optat també en molts casos per dinar al migdia del 21, sabent que el divendres 22 serà sens dubte un dia de jornades curtes i light.
Una altra cosa serà la despesa. El director del gremi, Roger Pallarols, admet que en molts casos els menús tancats per a aquestes dates han viscut alguns increments de preu a causa de la inflació i l’augment de les despeses energètiques, entre d’altres. No obstant, aquesta circumstància no ha frenat les demandes, de manera que la mateixa font afirma que "en general les expectatives són bones". Un element que destaca és la gradual entrada en escena de nous formats de grup, més enllà de retrobaments d’amics i empreses. Es tracta, per exemple, de col·lectius que comparteixen afinitats o activitats en auge, com el crossfit o el ioga. El mateix passa amb els formats, alguns no es conformen amb asseure’s a la taula i trien sessions de scape room o algun tipus de divertiment inclòs. Les dimensions dels grups determinen les tipologies de demanda. Com ja va passar fa un any, els grans muntatges corporatius busquen en moltes ocasions espais singulars de lloguer on desplegar un càtering –amb pressupostos més folgats–, o blinden l’exclusivitat d’un restaurant, com relaten des de Carpe Diem, on aquests dies han tancat locals per a una mateixa empresa, que pot arribar a contractar un parell d’hores de barra lliure com a complement, informen. En el seu cas, per incentivar les dates vall, com migdies o dilluns, arriben a ajustar els menús i preus.
La majoria de grups que es veuran als restaurants de la ciutat aquests dies, no obstant, seran de 10 a 20 persones i d’ampli espectre, resumeix la patronal. S’enfrontaran a menús que poden partir de 40 euros (cada vegada menys) però on dominen les propostes de 50 a 80, que quan incorporen millors vins o delikatessen, escalen a més de 90. L’any sembla bo fins i tot per als nouvinguts. A Tangana (al cor de Gràcia), del prestigiós xef Josep Maria Masó, ompliran molts dies. Ofereix menús adaptats a les diferents peticions, des de 45 euros a una proposta que triomfa especialment, per 80 euros, i inclou un aperitiu amb pernil ibèric, croquetes de fricandó, barqueta de pringá, albergínies amb mel, flors de carxofa i peixet fregit, per passar a una mitjana de vedella amb patates i dues postres, amb vi inclòs, detalla. Amb l’enorme oferta de restauració de Barcelona, tots els paladars troben opcions i pressupostos. A la Braseria Gallega serveixen grups addictes al seu peix i marisc fa dies, i només han notat certa contenció del client amb els vins (en demanen més de la casa) per frenar despeses. En opcions econòmiques com Chalito (a la Rambla Catalunya), les seves famoses milaneses es converteixen en l’esquer de les celebracions més joves, i amb pressupost en consonància.
També amb música
Notícies relacionadesJorge Gay de Montella del restaurant Alreves i CEO del Grupo Trapio dona compte d’aquesta forta demanda avançada ja al novembre, amb molts dies al màxim al desembre i allau de peticions per als dies 14, 15 i 16, amb més pes de les reserves d’empresa i l’avantatge de comptar amb oferta de copes després de sopar. Les seves propostes aquest any parteixen de 50 euros.
Des d’Umai Group (dels restaurants Robata i Monster Sushi), el CEO Marc Conte coincideix en l’alta demanda de reserves corporatives, també des de 50 euros. A més de comptar amb grups des del mes passat, també han arribat a tancar en exclusivitat el local per a empreses amb un centenar de treballadors, explica. Aquesta mateixa xifra es repeteix en molts locals de l’Eixample. En ple passeig de Gràcia, Boulevard ofereix aquest mes amb gran demanda un menú que inclou aperitius (tàrtar de salmó, sushi, amanida d’espinacs, gyozes i més) amb un segon a elegir entre salmó, milanesa de pollastre o yakisoba, amb postres i vins, i opció a part de copes i música fins a la matinada, fet que permet unificar sopar i festa, molt sol·licitat també. També omplen els pocs locals que afegeixen espectacle en viu a l’àpat, com Gatsby, a Tuset, amb un menú de vuitanta euros que inclou plats a compartir de primer (pernil, foie, tàrtar de tonyina i croquetes) abans d’elegir un filet o llobarro com a plat principal, més postres i begudes.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034