Lladres als camps d’olives
La pujada del preu de l’oli converteix les oliveres en objectiu dels delinqüents, que solen arrencar de l’arbre entre 200 i 700 quilos, en la majoria de furts, el màxim que cap al maleter d’un cotxe. Els Mossos de Ponent i Terres de l’Ebre han intensificat la vigilància a les zones rurals.
Amb pujades d’entre el 52% i el 110% aquest any, depenent del supermercat i de la varietat, l’oli d’oliva s’ha convertit en el nou or líquid. La sequera, que provoca una forta caiguda de la producció d’olives, i els alts costos de la seva elaboració i distribució impliquen que cada vegada es pugui recórrer menys a la producció pròpia i per tant el preu pugi. Si a més les olives es converteixen en un objecte preat pels lladres, per aprofitar que el quilo es paga més que altres anys, la situació per als agricultors esdevé insostenible.
Dins de les campanyes habituals de prevenció als diferents sectors agrícoles, aquest any els Mossos d’Esquadra han tingut en compte l’increment del preu de l’oliva per millorar la seguretat tant dels agricultors com de cooperatives com de productors privats d’oli. Consideren que hi ha "més risc de furts" en aquest sector després de constatar que aquest producte cada vegada es paga més car.
Fins al febrer
Per això, tant els responsables policials de la zona de Ponent com de Terres de l’Ebre, llocs on es concentra el 60% de la producció d’oli a Catalunya, han intensificat les campanyes preventives així com la vigilància i els contactes amb productors i agricultors. En declaracions a EL PERIÓDICO, el subcap de l’Àrea Bàsica Policial del Montsià, el subinspector Guillem Roig, assenyala que es tracta d’una "mala campanya" per als pagesos ja que s’espera la meitat de producció d’olives d’altres anys.
No obstant, el preu del quilo és alt, a un euro, quan en anys passats es pagava a uns 40 cèntims, de manera que les olives són "un bon producte per robar en camps no vigilats". Per això, els Mossos de Terres de l’Ebre, que fan patrullatges tot l’any en zones agràries, han intensificat la vigilància coincidint amb la temporada d’olives que va començar a l’octubre i acabarà al febrer.
D’aquesta forma, els Mossos destinen més recursos en camins rurals a més de controls específics en interseccions per descobrir si veuen algú que transporta olives i no en pot justificar la procedència. "El Montsià té 15.000 hectàrees d’oliveres amb una teranyina de camins a controlar", assenyala Roig. Per a aquesta vigilància els Mossos hi destinen també efectius d’altres unitats, com Trànsit o Àrees Regionals de Recursos Operatius (ARRO), a més de la col·laboració de policies locals de la zona o agents rurals.
A més, visiten trulls per advertir que s’han de premsar olives amb la documentació en regla i parlen amb agricultors perquè si veuen algú sospitós pels camins avisin el 112. En aquest sentit, Roig remarca que les denúncies són clau per fer "mapes delinqüencials de la zona" que millorin la prevenció ja que molts afectats decideixen no perdre el temps amb la tramitació després d’un robatori al donar per perdudes les olives, segons destaquen des d’Unió de Pagesos.
La majoria de furts són d’entre 200 i 700 quilos d’olives, quantitat que cap al maleter d’un cotxe, després d’arrencar-les de l’arbre, tot i que també hi ha qui es dedica a robar els sacs que es deixen al camp després d’una recol·lecció. Així ho explica l’inspector dels Mossos Roderic Moreno, responsable de les comissaries de Mollerussa (Pla d’Urgell) i les Borges Blanques (Garrigues) a l’explicar el dispositiu especial que tenen a la zona de Ponent.
Aquest any els Mossos també s’han acostat a cooperatives i altres centres de producció per instar-los a reforçar els sistemes de seguretat. En aquests llocs, se sol emmagatzemar l’oli premsat i poden patir robatoris com ha passat en anys anteriors. Per això, Moreno explica que els recomanen des de consells bàsics, com tancar qualsevol accés, fins a instal·lar càmeres o alarmes. "Molts centres ja estan prenent mesures ja que l’encariment de l’oli fan que siguin objectiu dels lladres", assenyala. A més, la policia insta els agricultors a avisar-los si veuen algú sospitós pels camps.
Fins al moment, a la zona del Pla Urgell i les Garrigues, els agents han visitat 29 centres de producció, 18 cooperatives i 11 molins en què han remarcat la importància de no comprar a persones que porten olives per premsar sense explicar el seu origen. Així, Moreno assenyala que la majoria de lladres se’n van fora de territori català a vendre les olives robades i ho han de fer ràpid ja que es tracta d’un producte perible.
També en supermercats
Dins dels patrullatges preventius, els agents han interceptat aquest any dues furgonetes, una amb 10 sacs d’olives i una altra amb 2, que no van poder justificar-ne l’origen, de manera que es va identificar els sospitosos i es va requisar el producte que es va portar a centres socials. A la zona de Ponent, els Mossos van intervenir fa unes setmanes 108 litres d’oli, que estaven dins d’ampolles i garrafes d’aigua, d’un comerç d’alimentació de Mollerussa (Pla d’Urgell) després que el propietari no pogués justificar-ne la procedència. El seu valor al mercat arribaria als 1.000 euros.
També els Mossos de Balaguer (Noguera) investiguen un altre assalt a una empresa de Castelló de Farfanya (Noguera) en què els lladres es van emportar 25 garrafes d’oli d’oliva arbequina verge extra després de trencar l’accés. Van actuar de nit i amb la cara tapada, com van captar les càmeres de vigilància, i van carregar l’oli en un cotxe abans de fugir. En total van provocar un perjudici econòmic d’uns 7.000 euros a l’empresa entre els danys al local i el producte sostret.
Notícies relacionadesI és que juntament amb la sensació creixent d’inseguretat al camp, els agents han notat que en els robatoris de productes d’alimentació dels supermercats, que es produeixen en qualsevol punt de la geografia catalana, els lladres sostreuen aquest any més bidons de 2 o 5 litres d’oli. Habitualment es tracta de furts relacionats amb articles que no són de primera necessitat, com ampolles d’alcohol, algunes de primeres marques, i pots de conserves, com les anxoves. Aquest any, a aquests productes opulents s’hi afegeix l’oli i per això està més protegit.
En aquest sentit, les empreses del sector de seguretat remarquen que cada vegada més reben comandes d’alarmes antirobatoris per a ampolles, tant d’un com de tres o cinc litres, que es venen en supermercats i grans superfícies. Aquestes anelles antirobatori es posen als productes més atractius per als lladres, que solen ser els més cars, com aquest any l’oli, per la qual cosa el seu furt també és exponencial. En el cas de l’oli, abans els robatoris eren en les categories gurmet, però ara es donen en gairebé totes les varietats. És el nou or líquid que s’ha convertit en tot un luxe per a algunes llars.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim