Debat a Dubai en el temps de descompte
La presidència de la COP28 ultimava ahir a la nit un segon esborrany que inclogués les al·legacions dels països a la primera proposta sobre el futur dels combustibles fòssils, qualificada d’«insuficient».
El debat més important fins ara en la lluita contra la crisi climàtica. La discussió que podria marcar la diferència entre un futur habitable i la catàstrofe mediambiental. La conversa que s’hauria de concloure amb un pacte global i unànime per esquivar el caos climàtic haurà de portar-se a terme a contrarellotge o quedar-se, una vegada més, en suspens.
La cimera del clima de Dubai (COP28) havia d’haver acabat ahir al migdia amb la firma de l’acord més important de l’últim lustre en matèria climàtica. Però arribats a aquest horitzó, ningú està content amb el primer pacte proposat per la presidència d’Emirats Àrabs, que rebaixa el compromís per acabar amb els combustibles fòssils. De moment, no està clar com (ni quan) s’aconseguirà un text que acontenti totes les parts. El full de ruta per salvar el planeta torna a discutir-se en temps de descompte i ningú s’atreveix a entreveure com acabarà tot.
El primer esborrany dels acords presentat pels Emirats Àrabs, publicat dilluns a la tarda, ha sigut definit com a "insuficient", "decebedor" i fins i tot com "una sentència de mort" per als països més vulnerables alcaos climàtic. Són molts els països que s’han oposat en bloc al text i que, després d’analitzar-ne el contingut, han passat la nit preparant al·legacions.
La presidència de la cimera de Dubai, per la seva banda, va comparèixer ahir al matí per afirmar que l’objectiu d’aquest text era "iniciar un debat" i veure quines eren les "línies vermelles de cada país". En un primer moment es va dir que es publicaria un nou esborrany del pacte de Dubai al llarg de dimarts, però, al tancament d’aquesta edició, tot apuntava que les negociacions s’allargarien una nit més i que, en el millor dels casos, la nova proposta podria donar-se a conèixer avui al matí.
Al centre del debat, una vegada més, hi ha el missatge sobre els combustibles fòssils. Al llarg d’aquesta cimera, el president de la trobada, Sultan al-Jaber, ha parlat en repetides ocasions del seu suposat compromís per eliminar progressivament les fonts d’energia contaminants que estan desequilibrant el clima. Fins i tot va arribar a titllar-ho d’"inevitable" per aconseguir l’objectiu de limitar l’escalfament global per sota del llindar dels 1,5 graus. En la proposta d’acords presentada per la seva presidència, en canvi, aquesta promesa es dilueix per complet. El text tan sols reclama "reduir" (phase down) la producció i consum de l’energia fòssil de cara al 2050. No hi ha cap petició a "eliminar" (phase out). Ni un calendari clar per portar a terme aquesta transició.
Molt de cansament
La publicació d’un esborrany dels acords tan descafeïnat va despertar un gran malestar a Dubai. Sobretot perquè, a causa de la seva aparició tan tardana, ara tocarà abordar aquests debats tan espinosos i transcendentals contra rellotge. Els negociadors ja fa dues setmanes que treballen a preu fet a la ciutat emiratí. Asseguren que el cansament acumulat és molt. I que la pressió a què estan exposats ara augmenta per moments.
Als passadissos de la cimera ja es començaven a marcar cada vegada més les ulleres i les cares de cansament. Mentrestant, molts representants dels països del Sud Global van afirmar que no poden permetre’s allargar el seu viatge encara més i que, probablement, hauran d’abandonar la cimera molt aviat.
La presidència d’Emirats Àrabs tan sols va comparèixer una vegada per fer un balanç dels fets i respondre a l’allau de crítiques. En una breu roda de premsa celebrada ahir, l’ambaixador emiratí Majid Al Suwaidi va afirmar que "és normal que hi hagi debat en aquest punt de la cimera" i que, després de la publicació de l’esborrany, ja han pres nota sobre com les diferents parts tenen "punts de vista profundament dividits" sobre aspectes de l’acord com, per exemple, la menció als combustibles fòssils. Al Suwaidi va instar els negociadors a "arremangar-se per continuar acostant posicions durant les pròximes hores". També va afirmar que "està en mans de les parts veure l’ambició que pot tenir aquest acord".
Són molts els que s’han mostrat més que descontentents amb la retòrica d’Emirats Àrabs davant el final d’aquesta trobada i amb l’acord que, fins ara, s’ha posat sobre la taula. Diverses plataformes d’ecologistes, activistes i científics van comparèixer ahir per denunciar la "bogeria" que suposaria aquest pacte climàtic per al futur del planeta. "Aquesta proposta d’acord no reflecteix el que diu la ciència, les demandes del moviment ecologista i ni tan sols la postura de la majoria de països presents", va denunciar Romain Ioualalen, de l’oenagé ecologista Oil Change International. "És una llista incoherent de promeses", hi afegeixen altres activistes.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia