Els pares de menors agressors sexuals podran perdre la custòdia

Drets Socials els retirarà la tutela si no participen en els programes de reeducació. El conseller Campuzano reclama la «responsabilitat» de les famílies en la reparació del dany a les víctimes.

Els pares de menors agressors sexuals podran perdre la custòdia

Elisenda Colell

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quan un nen menor de 14 anys hagi comès un delicte d’agressió sexual i els seus pares no participin en els programes familiars d’educació sexual que estan obligats a seguir, la Generalitat retirarà la custòdia i aquests menors se n’aniran a viure amb altres familiars, a centres de menors o amb famílies d’acollida. Aquesta és la "voluntat política" que ahir va expressar el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, després de la presentació d’una anàlisi realitzada per diversos experts sobre com combatre la violència sexual en nens i adolescents que el Govern va encarregar després del cas Màgic de Badalona.

L’any passat, vuit nenes i adolescents van denunciar 18 nens, 11 dels quals eren menors de 12 anys, per violacions grupals. Un any després que esclatés aquest cas, el Govern assumeix l’autocrítica i anuncia un reforç de l’equip d’atenció als menors inimputables i als seus pares.

Les violacions grupals d’adolescents als voltants del centre comercial Màgic de Badalona van suposar un abans i un després. També van ser inconcebibles la falta d’atenció a les famílies d’una de les víctimes, especialment en l’entorn escolar, i el fet que la inimputabilitat dels agressors menors de 14 anys els permetés esquivar l’acció de la justícia. Per això mesos després d’esclatar el cas, la Generalitat va encarregar un estudi a un grup d’experts per veure com es podia resoldre aquesta situació.

Cas excepcional

En primer lloc, a l’informe els experts situen el cas de Badalona com un cas "excepcional" que ni de lluny pot pressuposar que hi hagi una tendència a l’alça d’aquests delictes. "La majoria de la violència sexual a menors la cometen els adults i de la seva confiança", va explicar el coordinador del grup d’experts, l’analista en polítiques educatives Eduard Vallory. "Si bé una memòria de la fiscalia parla d’un augment d’aquest tipus de denúncies, aquest augment no és significatiu perquè encara hi ha molts nens que no denuncien ni revelen les agressions que pateixen", va dir Vallory.

"Aquest és un cas excepcional, però sí que veiem que la violència sexual en l’entorn digital entre menors està augmentant, tot i que són tipus delictius més lleus", va dir Alba Alfageme, assessora del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena.

Notícies relacionades

Sota aquest prisma, tant els experts com la mateixa conselleria es mostren rotundament en contra d’augmentar l’edat penal dels menors. Una mesura que va reclamar l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol. "És innecessari i contraproduent. El sistema penal és inútil i ineficient per garantir, en aquests casos, que no hi hagi risc de repetició. És més, pot tenir efectes adversos", va dir la penalista Carla Vall. No obstant, sí que va insistir que cal aplicar mesures a aquests nens per assegurar una correcta intervenció: evitar que agredeixin de nou, que no hi hagi sensació que surten impunes i que les víctimes puguin reparar el mal sofert.

En aquest sentit, el Govern entoma el mea culpa i assumeix que el programa EMI-14, el projecte pioner a Catalunya que s’encarrega de treballar amb els menors inimputables, és molt millorable. "El revisarem i el reforçarem, desplegant-lo per tots els territoris i amb un programa formatiu en educació sexual amb les famílies i l’entorn", es va comprometre Núria Valls, secretària d’Infància del Govern. La Generalitat contractarà 12 professionals més per arribar a tot Catalunya perquè els nens i els seus pares siguin conscients de les conseqüències dels seus fets i perquè aquests no es tornin a repetir.