L’‘home del temps’ és la nova estrella televisiva
El canvi climàtic ha transformat els meteoròlegs televisius, que s’han convertit en divulgadors científics, saben improvisar i són un col·laborador més en els programes de les cadenes.

Fenòmens meteorològics extrems, emergència per sequera, estius més calorosos del que és normal i hiverns amb nevades com Filomena que paralitzen Madrid. El canvi climàtic és una realitat imparable i la preocupació i la conscienciació de la població és cada vegada més gran. Això es reflecteix en l’espai del temps a la televisió, en constant transformació per combatre les notícies falses i fer front a les necessitats i interessos per salvar el planeta.
En pocs anys, el meteoròleg ha passat de donar només la previsió del temps a tenir un perfil molt més polivalent fins a convertir-se en una estrella de la televisió. De fet, actualment els programes inverteixen molt poc temps en un pronòstic, ja que la gent hi pot accedir en qualsevol moment amb internet. Ara interessen les imatges d’impacte i els fenòmens meteorològics, aixíc com els astronòmics i geològics. Els homes i dones del temps ja són divulgadors científics, saben improvisar i són un col·laborador més en els programes de televisió.
Connectar amb la gent
"La previsió interessa, però la gent la té sempre a l’abast", explica Marc Redondo, meteoròleg d’Aruseros a La Sexta i doctor en Informació i Comunicació per la Universitat de Barcelona amb una tesi sobre la comunicació del canvi climàtic. La feina darrere dels presentadors és "interpretar aquesta previsió" i explicar els fenòmens meteorològics que tenen lloc de manera que els espectadors els entenguin. També mostrar imatges "impactants" dels successos que es produeixen al món.
"No consisteix només a dir el temps que farà", considera Tomàs Molina, cap de meteorologia de TV-3, "sinó connectar amb la gent i respondre al que volen saber". "Els fenòmens atmosfèrics fatiguen la població", afegeix l’home del temps de la televisió pública catalana, per la qual cosa la missió del meteoròleg ara se centra a "traspassar la incertesa".
Els programes de televisió ara compten amb intervencions d’espectadors, que envien fotos i vídeos, i el contingut que arriba de les xarxes socials. L’espai meteorològic ja té entitat pròpia –és alguna cosa més que els cinc minuts finals del telenotícies– i compta amb explicacions científiques i intervencions de reporters. A més, el meteoròleg ha deixat de ser una persona seriosa, amb vestit i corbata, i s’ha modernitzat per acostar-se a l’espectador.
"El millor de la professió és tot el que hi ha al voltant de la previsió. És on pots posar la teva firma", explica Francisco Cacho, meteoròleg de la Sexta. El físic assegura que els pronòstics entre cadenes de televisió no són tan diferents, per la qual cosa cadascú ha d’afegir la seva personalitat a través del discurs i la història que relata. "Ara tenim més responsabilitat i assumim una tasca divulgativa amb el canvi climàtic", afegeix el presentador de La Sexta Meteo.
Bones dades d’audiència
El temps a la televisió continua tenint bones dades d’audiència, amb pics abans de vacances i en moments concrets com el Filomena. Però ara els meteoròlegs no només apareixen en el seu programa especialitzat, sinó que les plantilles de científics a les redaccions han crescut per poder cobrir col·laboracions en programes durant tot el dia. "Si la tele t’ho demana és perquè hi ha una demanda de la societat", exposa Cacho.
"Ja no estem encotillats, no hi ha temps exacte, tens llibertat i pots dir el que vulguis", explica Redondo. Ell s’asseu al plató d’Aruseros les quatre hores de programa com un tertulià més i opina sobre tots els temes que es tracten. "Hem arribat a un punt de tal professionalitat, que si abastem més no sé què serà de nosaltres", manifesta, que al seu torn exposa que "la població no es pot queixar dels meteoròlegs que hi ha a la televisió". Les previsions són cada vegada més fiables i la informació és més correcta. Les notícies falses cada vegada són més fàcils de desmentir i cada vegada hi ha més maneres d’identificar les mentides a les xarxes.
Notícies relacionadesTot i que la previsió que ofereixen les aplicacions mòbils és fiable, també s’equivoquen. Aquests pronòstics són molt més locals, estan fets de manera automàtica per ordinadors molt potents i, generalment, no estan revisats per un meteoròleg. De fet, la temperatura que marquen aquest tipus d’aplicacions són els graus previstos en aquest lloc a aquella hora, no la temperatura real del carrer. "Els mòbils no tenen un termòmetre, és impossible que et digui els valors reals a cada moment", aclareixen. En canvi, tot i que un meteoròleg pot fallar, interpreta allò que s’espera que passi. "No encertar en la previsió al 100% sempre tindrà cert romanticisme. Els experts ens espremem els cervells per entendre-ho i cada vegada passen més coses que fa uns anys no passaven", explica Redondo.
Tots coincideixen: és bon moment per ser meteoròleg. Per disfrutar dels nous coneixements i fenòmens atmosfèrics que es produeixen malgrat la gravetat del canvi climàtic. L’espai del temps a la tele continuarà transformant-se, com la meteorologia.
- Polèmica en l’enterrament del Pontífex Un cardenal acusat d’encobrir delictes de pederàstia participarà en el ritu del tancament del taüt del Papa
- Final d’un pontificat L’ala dura del conclave augura un cisma si s’elegeix un papa continuista
- INTOXICACIÓ El glop d’‘aigua’ que gairebé mata un home a Vigo: «En segons vaig notar que em cremava viu per dins»
- Diligències obertes Barcelona aprova la reforma de la Masia del Barça malgrat la investigació de la Fiscalia
- Operaven a Catalunya La Policia Nacional expulsa 24 multireincidents amb més de 200 detencions per homicidi, robatori o agressió sexual
- Final copa del rei Plantada històrica del Madrid a la Copa: ni entrena ni assisteix a les rodes de premsa
- Flick demana protegir els àrbitres abans de la final: "No respectar-los és no tenir fair play"
- Horari i on veure el funeral del papa Francesc per televisió
- Benestar Álvaro Bilbao, psicòleg: "Preocupar-se molt per les coses pot ser un símptoma de salut mental fràgil"
- Un mosso rescata els dos ocupants d'un cotxe després de xocar contra un mur i caure a una piscina