Bea, esposa d'un pacient de cures pal•liatives: “Amb la música vaig aconseguir desbloquejar-me emocionalment i expressar-li el que sentia en paraules”

El Carlos, que va morir d'un glioma de grau 4 a l'abril, i la Beatriz, la seva dona, van participar en les sessions de musicoteràpia que ofereix l'Hospital de la Mar de Barcelona

Aquesta teràpia complementària redueix l'estrès i l'ansietat, a més d'alleujar el dolor i el cansament en pacients de cures pal·liatives

El projecte va sorgir fa més d'una dècada i va comptar amb la participació de Mémora, en un moment en què era necessària el finançament per a continuar desenvolupant-lo

Una sessió de musicoteràpia a lHospital de la Mar de Barcelona

Una sessió de musicoteràpia a lHospital de la Mar de Barcelona / Cedida / Hospital del Mar

5
Es llegeix en minuts
Xavier Oliva

Encara que a simple vista no ho sembli, ja que tan sols es tracta d'ones que es transmeten per l'aire, la música cura. No ho fa en sentit físic, però sí que pot alleugerir el dolor. I aquest va ser el cas del Carlos, pacient de la Unitat de Cures Pal·liatives (UCP) de l'Hospital de la Mar de Barcelona, que va morir a l'abril després de lluitar durant sis mesos contra un glioma de grau 4, una forma de tumor cerebral molt agressiva. Tant ell com la seva dona, Beatriz Sogorb, van participar de les sessions de musicoteràpia que, des de fa ja més d'una dècada, el centre hospitalari barceloní ofereix a pacients amb càncer ingressats en cures pal·liatives.

Aquesta teràpia complementària s'ha mostrat molt efectiva en els diferents assajos clínics duts a terme en tots aquests anys, aconseguint reduir l'estrès i l'ansietat, però també alleujant el dolor i el cansament dels pacients. “Vam estar molt oberts des del principi. Al Carlos li agradava  la música i, conforme avançava la malaltia i estava més cansat, quan venien a fer-nos la sessió de musicoteràpia es despertava i li alegrava el dia”, explica Sogorb.

En una situació de final de vida, el temps és or"

Cristina Farriols

Cap de secció de la Unitat de Cures Pal·liatives de l'Hospital de la Mar

En les sessions de musicoteràpia, la música en viu és la gran protagonista. En elles es canta i es toca cançons conegudes al costat dels musicoterapeutes del centre sanitari que, actualment, es tracta majorment de professionals formats en el màster de Musicoteràpia que ofereix IL3-UB. Una eina d'acompanyament emocional per als pacients i també per a les seves famílies, que humanitza el pas per cures pal·liatives. “Estem davant d’una situació de final de vida. El temps és or i omplir-lo amb alguna cosa que aporti beneficis és fonamental”, assegura la doctora Cristina Farriols, cap de secció de la Unitat de Cures Pal·liatives de l'Hospital de la Mar.

Teràpia amb música en directe en cures pal·liatives

En la primera sessió de Carlos, es va controlar com reaccionava a la teràpia. “Van poder comprovar que, amb la música, aconseguia estabilitzar-se”, recorda la seva dona. Els beneficis de la musicoteràpia s'han mesurat a través de diferents estudis clínics i un dels més importants és el ‘neurofeedback’ que, mitjançant l'ús d'elèctrodes, monitora en temps real les ones cerebrals del pacient i permet comprovar si es troba més confortable i relaxat. “Aquestes dades també ens permeten modificar les sessions en funció de l'estat d'ànim que detectem”, apunta la doctora.

L'Hospital del Mar va ser pioner en l'aplicació d'aquesta teràpia complementària. El projecte va sorgir l’any 2011 a través d'una beca del mateix centre sanitari i, fa deu anys, després de finalitzar aquesta i en un moment en què es necessitava més finançament per a continuar desenvolupant aquesta teràpia, va comptar amb el suport de la Fundació Mémora. De fet, per a Mémora va ser la primera participació en un projecte d'aquest tipus, però no l'últim, perquè posteriorment ha promogut la musicoteràpia en altres hospitals del país.

Una de les musicoterapeutes de l'Hospital de la Mar durant una sessió /

Cedida / Hospital del Mar

La doctora Farriols explica que en les sessions de musicoteràpia es té en compte la relació del pacient amb la música. “És una cosa molt personalitzada. Es valora la història de vida de la persona i el seu historial musical. Així, per exemple, es té en compte quines cançons han marcat la seva vida”, afirma. “En les sessions cantàvem junts cançons que ens agradaven com “Per mil anys més” o, per exemple, també “River flows in you” de Yiruma, que és de base instrumental, i que també vam posar en el seu funeral amb “Armagedon” d’Aerosmith. Ell ens havia dit que volia que sonessin quan encara estava bé”, apunta Beatriz pel seu costat.

Els beneficis de la musicoteràpia afecten, sobretot, a la part emocional"

Cristina Farriols

Cap de secció de la Unitat de Cures Pal·liatives de l'Hospital de la Mar

A través dels diferents assajos clínics duts a terme, s'ha demostrat que la musicoteràpia aporta una gran quantitat de beneficis tant als pacients com als professionals. Això se sap gràcies a que, des del principi, la part assistencial ha tingut el suport de la recerca per a seguir creixent. “Es tracta de beneficis que afecten, sobretot, a nivell emocional. Es redueixen l'ansietat i les pors fruit d'aquest moment tan difícil. Però també milloren símptomes físics com el cansament o el dolor”, apunta Farriols.

Suport emocional a familiars de cures pal·liatives

La musicoteràpia va més enllà dels pacients. També és una teràpia molt efectiva per a les famílies i una manera de poder expressar-se en un moment tan difícil. Per a Sogorb va ser un alliberament. “Jo tinc estudis d'auxiliar d'infermeria i quan em vaig assabentar que el Carlos estava malalt vaig passar de ser la seva dona a ser la seva infermera. Amb la música vaig aconseguir desbloquejar-me emocionalment, obrir-me a través d'ella i poder expressar-li el que sentia amb paraules”, afirma Bea.

Amb la música vaig aconseguir desbloquejar-me emocionalment i poder expressar-li el que sentia amb paraules"

Beatriz Sogorb

“I si em dius que estàs conforme amb la teva vida, jo no em dono per vençuda, jo vull donar-te molt més, estimar-te fins al final”. Així és la versió de la cançó “Photograph” de Ed Sheeran que Sogorb va composar pel Carlos en les seves sessions de musicoteràpia. I, precisament, el dia que la hi va cantar al costat del fill de tots dos, encara nadó, és un dels moments que tant ella com l'equip de cures pal·liatives de l'Hospital de la Mar recorden especialment del seu pas.

Beatriz i Carlos al costat del seu fill i una musicòloga de l'Hospital de la Mar /

Cedida

“Quan la vaig acabar i vaig cantar-li  ja no era el Carlos que jo havia conegut. Era com un nen gran. Em mirava als ulls i em va demanar que la hi cantés sempre. Va ser un moment molt bonic que vam compartir amb el nostre fill. Tot l'equip de l'hospital es va emocionar”, recorda.