La Generalitat avisa la UE que "el model no es toca"
Avui finalitza la visita d’un grup d’eurodiputats de dretes que pretenen avaluar el sistema d’immersió lingüística.
Des de dilluns i fins avui una missió integrada per una desena d’eurodiputats visita Catalunya per avaluar el sistema d’immersió lingüística a les escoles. És una missió polèmica pel biaix ideològic dels parlamentaris: de dretes, liberals i d’ultradreta. La resta de grups de l’Eurocambra ja han expressat la seva protesta per aquesta missió i no han enviat membres de forma oficial. Amb aquest context, la Generalitat va criticar ahir aquesta visita. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va dir que la missió "no té cap interès en el sistema educatiu català", sinó que només busca fer "partidisme de dretes".
Per a la Generalitat la gran demostració que tot és una operació política muntada per desacreditar la immersió és els dos centres educatius que els eurodiputats han triat per visitar. Són una escola d’educació especial i un institut en el qual s’aplica el 25% de castellà, dos centres que per al Govern no són reflex del model educatiu català. Plaja va advertir així als eurodiputats: "El model d’escola no es toca, només si és per enfortir-lo". És a dir, més immersió sí; menys immersió, ni parlar-ne.
Malgrat les crítiques, el Govern considera que per "respecte a les institucions europees" ha hagut d’atendre aquesta missió d’eurodiputats. És per això que la consellera d’Educació, Anna Simó, va accedir a reunir-s’hi. Això sí, la setmana passada al Parlament ja va advertir que l’objectiu d’aquesta expedició europea li semblava "demencial".
La delegació d’eurodiputats a Catalunya inclou una desena de membres, però només sis són oficialment de la missió del comitè de Peticions, que presideix la popular catalana Dolors Montserrat. La majoria són de partits de dretes, d’ultradreta o del grup liberal. Per exemple Yana Toom, liberal d’Estònia, acompanyada del popular alemany Peter Jahr; el també popular polonès Jaroslaw Duda; un altre polonès del partit ultranacionalista Llei i Justícia, Kosma Zlotowski; una eurodiputada francesa del Front Nacional de Marine Le Pen, Virginie Joron, i la italiana del Moviment Cinc Estrelles Maria Angela Danzi.
El seu segon dia a Catalunya, la missió del comitè de Peticions del Parlament Europeu va visitar, precisament, els dos centres educatius objecte també de polèmica, tots dos del Prat de Llobregat. Concretament, el Centre d’Educació Especial Can Rigol i l’Institut Salvador Dalí per valorar l’aplicació del 25% de les classes en castellà. Prèviament, la comitiva es va reunir amb el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos.
La delegació de diputats del Parlament Europeu va arribar a Can Rigol a les 11.15 hores on va estar durant uns 45 minuts visitant les instal·lacions i parlant amb el personal docent. Tot seguit van fer el mateix en el Salvador Dalí.
Avui, visita al Síndic
Notícies relacionadesAl finalitzar la segona visita, l’eurodiputat de Vox Jorge Buxadé va criticar "la presència de comissaris polítics del Departament d’Educació amb l’objectiu de controlar el que parlaven els directors dels centres amb la missió".
Els eurodiputats es van reunir també amb la Fundació Bofill, amb l’associació Docents Lliures i amb la consellera d’Educació, Anna Simó. Avui la missió mantindrà reunions a l’Oficina del Síndic de Greuges i realitzarà una roda de premsa per valorar el conjunt de la visita.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034