+Debat

Els Certificats Professionals com una oportunitat per especialitzar-se en una professió

En una trobada organitzada per EL PERIÓDICO, tres ponents van debatre sobre la importància dels certificats professionals i sobre els avantatges d’apostar per aquesta oferta de formació professional que, actualment, té un alt percentatge d’inserció laboral

Els Certificats Professionals com una oportunitat  per especialitzar-se en una professió
7
Es llegeix en minuts

La Generalitat de Catalunya està al mig d’una intensa campanya de promoció dels Certificats Professionals (CP), que busquen ser una porta oberta a futurs treballadors i treballadores de totes les edats i de tots els sectors. Són títols oficials que reconeixen i posen en valor els coneixements, habilitats i aptituds a l’hora de desenvolupar una activitat professional. Actualment, existeixen dos tipus de certificats: la formació oficial i l’acreditació de competències. Des de la Generalitat els defineixen com a «aprenentatges especialitzats en una branca professional determinada». 

Els CP representen una oportunitat per especialitzar-se o per fer un gir a la carrera professional de les persones que estan en actiu, però també per a les empreses, que poden incorporar personal qualificat. A més, és una titulació oficial en l’àmbit europeu. Per parlar de les seves aplicacions i del que pot oferir, EL PERIÓDICO va organitzar una taula de debat que va comptar amb la presència de: Fabian Mohedano, president executiu de l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya; Sheyla García, responsable executiva de Gremibaix Fundació i Emma Moreno, representant del Centre de Formació Pràctica amb la Generalitat de Catalunya.

Per començar el debat, Mohedano va voler apuntar que «existeix un gran desconeixement al voltant dels Certificats Professionals». Els CP formen part d’«un nou paradigma de formació professional» que trenca el que s’havia aconseguit fins ara. «Fins fa poc aquests certificats estaven pensats només per a joves o per a persones que ja treballaven, però ara ha canviat i ja només importa la persona i l’empresa». Aquests certificats són una oportunitat per a molts perfils professionals. «Per als joves que no saben quin ofici escollir és molt útil, però també per als que ha estat tota la vida treballant i volen una titulació», afegia García. Des de Gremibaix Fundació, fa anys que van deixar d’oferir cicles formatius per dedicar-se exclusivament als CP. «El temps de formació és molt més curt que el d’un cicle i amb menys hores tenen el mateix certificat».

Fabian Mohedano, Presidente ejecutivo de la Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya. /

Zowy Voeten

«Els Certificats Professionals són una oportunitat de relació intergeneracional»

Fabian Mohedano

President executiu de l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya

Els perfils del futur

«Tenim tres pilars: atenció a les persones, digitalització i economia verda», explicava Mohedano. Els perfils més buscats a curt termini seran els relacionats amb aquestes famílies professionals. «Hi ha cursos dirigits a sectors que s’omplen al 100% i d’altres que no, però l’objectiu no és ampliar les places, sinó que les que ja existeixen estiguin dirigides a les necessitats del teixit productiu». Moreno, per la seva banda, explicava que en el sector del metall i del manteniment, «la mitjana d’edat dels alumnes és elevada, ja que aquestes especialitats «necessiten moltes hores de rodatge». Aquests sectors són alguns dels que gaudeixen de més inserció laboral, tot i que es parteixi dels coneixements bàsics. «Existeix un dèficit de treballadors i el sector està preocupat per la falta de professionals», afegia. 

En el cas del sector de les instal·lacions, García afirmava que «fa quatre anys només teníem persones adultes a l’atur», però avui dia aquest factor ha canviat. La dificultat per trobar personal qualificat, va ser el que els va fer oferir CP a joves i adolescents: «Les empreses hi guanyen perquè aquests alumnes fan les pràctiques als seus centres i poden detectar bons talents». García coincidia que el percentatge d’inserció és molt alt i «ens enorgulleix ajudar persones que no sabien què fer amb les seves vides». Les relacions intergeneracionals són un altre dels punts en el qual els ponents van estar d’acord. «Com més diferència d’edat hi hagi en un grup, millor es complementen perquè acaba sent un valor afegit», prosseguia García. Moreno va voler emfatitzar que «ara comencem a tenir també dones». La recent irrupció de les dones en els oficis, segons García, ha sigut causada per «haver perdut la por de la figura del treballador fort i robust» i perquè han deixat de ser «sectors masculinitzats». 

Sheyla García, Responsable ejecutiva de Gremibaix Fundació /

Zowy Voeten

«Els oficis s’estan perdent, hem d’actuar per posar-los en valor»

Sheyla García

Responsable executiva de Gremibaix Fundació

La clau és la col·laboració

«Les empreses ens demanen perfils i nosaltres els donem la garantia de tenir treballadors qualificats», argumentava Moreno. Un altre dels temes de debat van ser la limitació de les hores de pràctiques en empreses: «Vuitanta hores no són suficients per saber si la persona funcionarà». Fins fa poc, segons Mohedano, la societat tenia la sensació que «els centres de formació professional no s’adaptaven a les empreses». Per contra, ell mateix assegurava que la capacitat d’adaptar el contingut «és molt més ràpida» que a les universitats o als centres d’educació obligatòria. «La governança del model de centre d’FP del futur ha d’estar compartida amb les empreses».

Una altra manera de col·laborar, igual d’important, és la que realitzen els centres de formació públics i privats. «L’aliança és essencial per ajudar altres centres públics que no tenen els nostres recursos», explicava García. Coincidia amb Mohedano en què els CP són més flexibles a l’hora d’adaptar-los a la realitat canviant del món laboral.

Inserció laboral

La inserció laboral és d’entre el 70% i el 100% en els sectors industrials, serveis i instal·lacions, per exemple. «Tot i així, tenim altres Certificats Professionals que tenen unes dades més baixes», reconeixia Mohedano. Ara mateix, no només es busquen perfils especialitzats en les empreses, sinó que també existeix un dèficit de professorat formador. «Ens falten professors de mecànica, electricitat, fusteria i món digital». Moreno afegia que es necessiten «professors pràctics amb experiència docent i professional». 

La tecnologia avança molt ràpid i això fa que en molts casos les lleis reguladores es quedin enrere. «Podríem fer els certificats adaptats a la llei i quedar-se amb el bàsic, però les empreses estan avançant molt en tecnologia i s’ha d’apostar», seguia. Són professionals molt dedicats al seu sector i que coneixen bé l’ofici. Des de la Generalitat de Catalunya, i també des dels centres, es fa una crida a tots els professionals que vulguin aportar coneixement. 

Aquest 2023, per primera vegada, hi ha hagut més inscripcions en formació professional que en batxillerat. «També hem fet rècord en el total de places en Certificats Professionals», ressaltava Mohedano. Alguns dels alumnes són graduats a la universitat que fan el CP per aconseguir feina: «Èxit és que la formació professional es converteixi en l’eina per solucionar problemes de falta de capital humà a les empreses».

Emma Moreno, Representante del Centro de Formación Práctica con la Generalitat de Catalunya /

Zowy Voeten

«El percentatge d’inserció laboral en els CP és molt alt, fins i tot en el nivell bàsic»

Emma Moreno

Representant del Centre de Formació Pràctica amb la Generalitat de Catalunya

L’educació

Els ponents van coincidir que l’educació des de primerenca edat és molt necessària per donar a conèixer els oficis que actualment no tenen relleu generacional. «És una tasca pendent que ens ha quedat tant a l’administració com als gremis i hem de treballar-hi», deia Mohedano. Actualment, molts nens no coneixen alguns dels oficis més bàsics del mercat laboral i alguns de treballats són invisibles a ulls de la majoria de la societat. «Falta mà d’obra i l’educació infantil hauria d’ajudar a donar-loa a conèixer. Per exemple, en primària s’hauria poder de fer un testatge dels Certificats Professionals», proposava García. 

No només l’educació pot ajudar els sectors cada vegada més escassos, també tenir referents. «Ens falten persones que serveixin com a referència en àmbits com la mecànica, la química o l’electricitat,» apuntava Mohedano. Ell mateix definia la formació professional com «la palanca de transformació de l’economia».

Viabilitat dels CP

Notícies relacionades

Aquest any s’han acreditat 15.000 persones: «És el total que vam fer durant els primers deu anys d’acreditació», explicava Mohedano. L’avantatge principal que van voler destacar els ponents dels CP va ser que «no és començar de zero, sinó que pots seguir des d’on siguis». 

«Els certificats t’ensenyen els continguts de la formació perquè puguis aplicar-los en el teu lloc de treball. És una oportunitat per continuar creixent», concloïa Moreno. A la resposta «per què recomanar aquests cursos», García va afegir que «són la porta d’entrada a una professió de futur i amb resultats immediats». Mohedano va finalitzar el debat assenyalant que «els certificats són com un carnet de competències que pots anar omplint mentre esculls el teu camí professional».