El racisme desllueix les cavalcades amb actors pintats de negre

En moltes celebracions de l’arribada dels Reis d'Orient s'han pintat rostres blancs per simular el cutis negre del rei Baltasar, una decisió de rerefons racista, segons moltes veus

El racisme desllueix les cavalcades amb actors pintats de negre

EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La polèmica sobre el racisme ha tornat a les cavalcades de Reis espanyoles amb actors blancs amb la cara pintada de negre per interpretar el rei Baltasar. Aquesta pràctica, denominada blackface, ha tingut el seu principal protagonista a Madrid, amb un polèmic rei Baltasar que va enviar vídeos amb la cara pintada i simulant que no sabia pronunciar bé l’espanyol, però no ha sigut l’únic municipi: són molts els llocs que mantenen aquesta pràctica de caricaturitzar una persona afrodescendent amb maquillatge.

A més del de Madrid, el cas més sonat aquest any ha sigut el de Sevilla, on un empresari –José Luis Cabeza Hernández– s’ha disfressat de torero, amb una túnica inspirada en un vestit de torero verd i or, i s’ha pintat la cara de negre per emular el rei Baltasar. Fundador de la cadena d’hostaleria Mesones del Serranito, aquest curiós rei mag va aprofitar la carrossa reial per, en comptes de caramels, llançar vals per entrepans de la seva cadena de restauració.

"El Rei Baltasar de Sevilla surt amb la cara pintada de negre, vestit de torero i és un empresari que s’està aprofitant de la festa dels nens per fer publicitat del seu negoci. Això ho arriba a fer l’esquerra i s’hauria demanar una altra amnistia", va criticar el coordinador de l’Executiva de Més Madrid, Ramón López.

També a la localitat catalana d’Igualada, on se celebra la cavalcada més antiga de Catalunya, Baltasar i els seus patges van tornar a portar un any més la cara pintada, segons van reflectir alguns ciutadans a les xarxes socials. "No ens considerem xenòfobs ni racistes, ni considerem racista el fet que algunes persones es disfressin i maquillin per actuar i donar alegria als nens", va defensar Eduard Creus, que lidera l’organització privada darrere de la desfilada, en declaracions a Reuters.

A l’ajuntament de Villar del Olmo, a Madrid, el rei Baltasar sí que era interpretat per un actor negre, però al seu costat dos patges amb la cara acolorida entelaven la desfilada. "Ja tenim un Baltasar negre de veritat, però tot i així necessitem demostrar el nostre racisme", va criticar el militant de Podem Pablo Echenique a través del seu compte a la xarxa social X (abans, Twitter) junt amb una fotografia de la cavalcada del poble.

Els negrets

Altres localitats com Màlaga, Alacant, Puerto de Santa María (Cadis) i Granada van fer el mateix, amb actors amb la cara maquillada; mentre que un dels municipis més polèmics va ser, com sempre, Alcoi, on centenars de veïns exerceixen cada any de patges reials amb la cara tenyida de fosc i els llavis engrossits i pintats de vermell. Són els anomenats negrets, que surten cada 5 de gener als carrers de la localitat alacantina a repartir regals als nens.

Notícies relacionades

No considera, en canvi, que siguin tradició aquestes pràctiques Podem, que ha agitat el tema a les xarxes, on la crítica als baltasars de betum s’ha fet circular amb etiquetes com #blackface #blackefaceesracismo o #StopBlackFace.

L’entitat Afroféminas promou des del 2021 una recollida de firmes online per transformar la cavalcada alacantina. Fins al moment, han obtingut 40.400 firmes per modificar aquesta tradició. "No importa el que tu creguis que estàs mirant de representar. No importa que creguis que així fas feliços els nens. No importa si és una tradició. Si et pintes per caricaturitzar un personatge negre, és racista", conclouen des d’aquest organisme.