MEDI AMBIENT

Els pèl·lets plàstics arriben a 30 platges de les costes de Galícia

Els pèl·lets plàstics arriben a 30 platges de les costes de Galícia

irene bascoy xuan fernández

2
Es llegeix en minuts
Irene Bascoy
Irene Bascoy

Subdirectora de 'El Faro de Vigo'

ver +

Les boletes de plàstics han arribat a trenta platges de Galícia, en alguns casos de manera "testimonial". Dos-cents operaris de la Xunta treballen per eliminar aquestes petites boles blanques dels sorrals i la xifra "anirà incrementat en els pròxims dies". Aquestes són les primeres dades que va oferir ahir el Govern gallec i que comencen a permetre dimensionar els efectes d’aquest abocament.

Després d’un cap de setmana amb voluntaris anònims a les platges gallegues de les tres províncies recollint amb els seus propis mitjans les boles blanques, la vicepresidenta i conselleira de Medi Ambient, Ángeles Vázquez, va donar les gràcies als ciutadans per la seva tasca solidària, però també els va pregar que a partir d’ara si tornen als sorrals a ajudar a netejar ho facin de manera "controlada, consensuada, organitzada i amb sentit".

Ángeles Vázquez va intentar ahir desplaçar-se sense èxit, a causa del mal temps, a l’illa de Sálvora, on a dos dels seus sorrals es van detectar les boletes blanques. Igual que a Ons. Al ser reserves naturals, la Xunta va enviar efectius per a la seva recollida. A Cíes i Cortegada, no s’han descobert aquests plàstics.

"No són tòxiques"

La vicepresidenta segona també va avançar que les anàlisis de les boles de plàstic, fetes pel Centre Tecnològic d’Investigació Multisectorial (Cetim), "no són tòxiques ni perilloses, però és plàstic". En concret, estan formades de tereftalat de polietilè, conegut com a PET, un tipus de plàstic de la família dels polièsters. També va asseverar que en aquests moments no consta que hi hagi aus o peixos afectats per la seva ingesta. El que la Xunta continua sense saber és quant plàstic ha arribat a les costes gallegues i exigeix aquesta informació al Govern central.

Notícies relacionades

Així mateix, la costa asturiana està en alerta tot i que de moment, la presència d’aquestes "boletes" blanques, que tenen la mida d’una llentia, és molt baixa a la regió. Es concentren, sobretot, als sorrals de l’Occident. Però, davant la previsió que aquesta marea blanca augmenti, el Principat va decidir activar ahir al matí el Pla Territorial de Contingència per Contaminació Marina Accidental.

Operaris de l’empresa estatal de conservació Tragsa i també personal de Costes van acudir ahir a controlar les platges d’Aguilar i el Xilo (Muros de Nalón) o Penarronda (Castropol), entre d’altres. Els treballadors recollien a mà les petites boles i tenien molts problemes per trobar-les, ja que s’amagaven a la sorra. "Els traiem la sorra i les llancem al calder", explicava Jorge Muñiz, un dels operaris, ajupit a la vora de Penarronda, recollint els pèl·lets. Aida Groeiro, una altra operària, llançava un missatge de tranquil·litat. "Va haver de ser molt pitjor el Prestige". De moment no podem ser alarmistes", deia. "És molt difícil recollir els plàstics, s’escorren", afirmava Nicu Simion, un altre operari.

Temes:

Govern Ciutadans