L’esperat gran temporal punxa i només alleuja el Ter

Els models meteorològics no dibuixen uns pròxims mesos més humits del que és habitual, encara que no es pot descartar un episodi inesperat.

L’esperat gran temporal punxa i només alleuja el Ter

G. C.

2
Es llegeix en minuts
G. C.

Els meteoròlegs acumulaven dies d’excitació. Semblava que finalment arribarien les pluges intenses, tan necessàries a les conques internes de Catalunya, que continuen tenint una crisi hídrica sense precedents. Però, al final, les precipitacions han sigut més suaus del que era esperat. És cert que ha nevat al Pirineu, fet que donarà aire a les pistes d’esquí. No obstant, a les conques internes, les pluges només han alleujat el riu Ter. En les últimes hores, s’han registrat quantitats importants a Ulldeter i a Núria (Ripollès) i també als voltants de l’embassament de Sau. A la resta de Catalunya, poc més, a part d’alguns litres a la Catalunya central i la costa empordanesa.

Error geogràfic

Per tant, l’episodi (fallit) no servirà per canviar la situació de sequera. A tot estirar, permetrà a les reserves resistir uns dies més. ¿Però per què l’esperada llevantada ha sigut tan descafeïnada? ¿Què ha fallat en els pronòstics? Tant l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) com el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) van predir pluges intenses a Catalunya. També altres meteoròlegs que treballen pel seu compte es van afegir a les expectatives. Però a principis de setmana alguna cosa es va torçar i es va començar a desinflar el globus de la suposada DANA.

El que expliquen els meteoròlegs que han seguit els detalls d’aquest pronòstic és que hi ha hagut un error geogràfic molt difícil de preveure. Els models coincidien. Mostraven que es formaria una borrasca a la regió mediterrània. També la van encertar quan van indicar que la massa d’aire freda es mouria d’oest a est. El problema és que semblava que entraria pel Cantàbric i, finalment, la nuvolositat de baixa pressió es va formar més al nord, al sud de França, i ha deixat nevades a Bordeus, com ja es va produir a París el cap de setmana.

¿I per què no es va situar bé el lloc on es desencadenaria la tempesta? Doncs bàsicament, asseguren els meteoròlegs consultats, perquè es tracta d’un fenomen relativament petit i difícil de precisar, a diferència del bon temps, més fàcil d’endevinar, ja que els anticiclons inclouen més terreny.

Poques esperances

Notícies relacionades

Aquest episodi, doncs, s’ha convertit en la primera nevada important a la meitat est del Pirineu, però no ha sigut ni de bon tros un bàlsam que ajudi a mitigar la sequera de forma important. Per tant, caldrà esperar les pròximes setmanes i mesos. ¿I què diuen els mapes? Els pronòstics oficials del Meteocat a mitjà i llarg termini, basats en el sistema Copernicus, no són gens optimistes. S’entreveuen un febrer i un març similars al que estableix la mitjana, cosa que seria insuficient per revertir l’actual falta de pluges. Es necessitaria que plogués més de l’habitual per sortir de la sequera i encarar l’estiu amb millor perspectiva, tot i que no es pot descartar un episodi inesperat, com va ser el temporal Gloria, que capgiri la situació.

L’escenari no és favorable, però des del Meteocat sempre recorden que aquest tipus de models a llarg termini no són ni de bon tros segurs, al contrari. Si no es pot pronosticar amb total certesa una DANA a una setmana vista, tampoc es pot afirmar de manera categòrica que al febrer i el març plourà menys del que és habitual. El que cal veure és com afectaran la neu i l’aigua a les reserves dels embassaments del riu Ter (Sau i Susqueda), un dubte que es podrà resoldre en els pròxims dies.

Temes:

Borrasca Esquí