El PP rebaixa l’efecte dels pèl·lets en les eleccions gallegues
«Estan intentant fer-nos un Prestige, però no ho aconseguiran», adverteixen els populars, que, a més, diuen respirar tranquils perquè la catàstrofe no serà tal.
La campanya electoral gallega va començar a la costa. L’arribada de pèl·lets de plàstic a la platja després que un barco de bandera de Libèria perdés sis contenidors amb 26 tones d’aquestes boletes a l’altura de Viana do Castelo (Portugal) ha alterat les estratègies dels partits polítics. Sobretot, la del que es juga més: Alfonso Rueda, president de la Xunta i candidat a la reelecció (PP).
Després de diversos dies d’acusacions creuades entre el Govern autonòmic i el central sobre la comunicació del succés i la reacció de cada institució per evitar un desastre mediambiental, fonts del PP creuen que, "per sort", el "mal serà menor del que es pensava en un inici i admeten que també ha ajudat a "mesurar millor l’abast el fet que ara s’hagi sabut que aquest tipus de contaminació és habitual en altres zones d’Espanya". Aquestes fonts es refereixen al fet que l’arribada a les platges espanyoles d’aquests grànuls de plàstic (amb els quals es fabriquen productes d’ús quotidià com ampolles i bosses) és una realitat amb la qual els ajuntaments de la província de Tarragona o de les illes Canàries han de bregar des de fa dècades.
"El Govern, el PSOE i el BNG estan intentant fer-nos un Prestige, però no ho aconseguiran", afirma un dels assessors amb més influència en Alberto Núñez Feijóo. Les conseqüències de la mala gestió del PP de l’enfonsament d’aquell petroler, el 2002, davant les costes de Galícia, es van allargar durant anys per al partit conservador. "Potser ara per a les eleccions aconsegueixen mobilitzar alguns milers de votants més i el BNG aconsegueix recuperar la bandera del Nunca Mais [plataforma ciutadana que va reclamar responsabilitats pel Prestige], però no arribarà a ser tan important perquè la majoria absoluta del PP corri perill", continua aquest assessor. Quan Feijóo se’n va anar a liderar el PP a Madrid, el 2022, Rueda va heretar la seva quarta majoria absoluta i ara ell ha d’aconseguir ser revalidat com a president a les urnes i treure la cinquena consecutiva per al seu partit.
Poc preocupats
Diversos barons del PP preguntats si temen que la reelecció de Rueda corri perill pels pèl·lets coincideixen amb l’assessor. "No estem preocupats. Els gallecs no són tontos i saben que això ha sigut tot un accident i que passa el mateix en altres parts d’Espanya", diu un. "És Galícia, el PP continua tan fort com sempre i l’esquerra està dividida. No tenen res a fer", apunta un altre. Sumar i Podem es presentaran per separat finalment. "Anem bé, però no ens hem de fiar. A treballar i punt", intervé una baronessa més prudent.
La tensió entre els governs central i gallec va anar disminuint cap al final de la setmana, amb una reunió productiva del Pla Territorial de Contaminació Marina dijous, en la qual van acordar treballar coordinadament davant l’abocament, que afecta Galícia i, en molt menor grau, també Astúries, Cantàbria i el País Basc. La Xunta i l’Executiu esperaven, amb les previsions dels corrents marins a la mà, que aquest cap de setmana arribessin molts més pèl·lets a les costes.
Més participació
En el PSOE creuen que "la lentitud" de Rueda a l’hora d’afrontar el problema (la Xunta reconeix que l’Estat li va dir el 24 de desembre que els pèl·lets podien venir del barco amb bandera de Libèria), i no elevar l’alerta al nivell 2 fins al 9 de gener, ha "calat entre els gallecs" i "ha danyat la seva imatge". "Nosaltres necessitem mobilitzar el nostre electorat", asseguren fonts socialistes. Estimen que els beneficiarà que la participació superi el 60%. El 2020 va ser del 58%, i el 2016, del 53%. Quan Feijóo es va estrenar amb la seva primera majoria absoluta, el 2009, la participació va assolir el 64%.
Si el PP perdés la Xunta de Galícia, una cosa que cap enquesta apunta en aquests moments de la campanya, seria un terratrèmol per al lideratge nacional del partit. El president dels populars va deixar Galícia per arribar a la Moncloa i no ho ha aconseguit. Preguntat per les possibles conseqüències en l’última roda de premsa de l’any, Feijóo va esquivar l’assumpte i va sortir amb una frase en la qual va parlar de la llibertat que donava a Rueda per fer el que consideri "oportú" amb els "continguts" que vulgui.
Per ara, el que s’està veient és que l’actual cap de la Xunta prefereix aparèixer només en els actes de campanya, sense el seu padrí polític. Feijóo no va estar en l’acte en el qual el PP de Galícia va proclamar candidat Rueda, el cap de setmana passat, i tampoc serà aquest diumenge en un altre en el qual sí que participaran tots els barons del partit (Isabel Díaz Ayuso, Fernando López Miras i Jorge Azcón, entre d’altres). El PP va anunciar el 21 de desembre que Feijóo tindria una caravana pròpia per fer actes electorals en paral·lel a la de Rueda i aquesta setmana en l’equip del líder del PP nacional ja es treia importància a la implicació i al nombre de dies en els quals estarà a Galícia. La convivència entre els polítics i els seus delfins mai és fàcil, però en aquest cas el distanciament s’ha començat a veure aviat.
- Informe de l’OCDE Espanya, entre els sis països on els fons de pensions es desinflen
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
- Elena Manzano: "Cal trencar la premissa que Catalunya dona i Extremadura rep"
- Estrena a TV3 ‘Et faran un home’ relata les vexacions sofertes en la mili
- EIX EN TRANSFORMACIÓ Collboni fitxa Joan Oliveras com a president del consell per a la Rambla
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Televisió Una soltera abandona la seva cita a 'First Dates' després de les preguntes a les quals va ser sotmesa: "A mi em sembla un escàndol"
- A València Condemnats per contractar un sicari que va morir en un accident de moto quan anava a matar la seva víctima
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Junts per Catalunya Per què Pujol torna al pujolisme