Científics xinesos clonen un macaco després de 113 intents

L’animal, batejat com a ‘ReTro’, s’ha clonat a partir d’una nova i sofisticada tècnica. «Estem davant una estratègia molt prometedora de cara a la futura clonació de primats», comenten els autors del treball, publicat a ‘Nature Communications’ aquest dimarts.

Científics xinesos clonen un macaco després de 113 intents

valentina raffio

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Fa gairebé trenta anys, la humanitat va aconseguir per primera vegada a la història clonar amb èxit un animal: l’ovella Dolly. Amb el pas dels anys, gràcies a tècniques cada vegada més afinades, als laboratoris es van aconseguir crear còpies genèticament idèntiques de ratolins, cabres, porcs, gats, conills, cavalls i fins i tot gossos. No va ser fins al 2018 que, per primera vegada, un equip d’investigadors xinesos va anunciar la primera clonació d’un primat: un petit grupuscle de macaco menjacrancs (Macaca fascicularis). Ara, sis anys més tard, els mateixos investigadors fan un pas endavant i anuncien la clonació d’una altra espècie emparentada amb els humans: un macaco Rhesus (Macaca mulatta) nascut després de més de 110 intents fallits.

La història d’aquest animal, batejat com a ReTro, s’ha anunciat aquest mateix dimarts a la revista Nature Communications. Darrere del seu naixement hi ha el prestigiós equip de l’Acadèmia Xinesa de Ciències liderat pels investigadors Falong Lu, Zhen Liu i Qiang Sol. Segons expliquen aquests experts, a diferència d’altres experiments similars, aquest animal s’ha clonat amb un nou i sofisticat mètode molt diferent de l’utilitzat al seu dia per crear l’ovella Dolly i dels micos menjacrancs. "Estem davant una estratègia molt prometedora de cara a la futura clonació de primats", comenten els autors del treball publicat dimarts.

Èxit pròxim a l’1%

La tècnica utilitzada per clonar el macaco consisteix en el següent. En primer lloc, es recullen cèl·lules somàtiques d’un mascle i òvuls d’una femella. El nucli dels òvuls és eliminat i posteriorment reemplaçat amb les cèl·lules somàtiques del mascle. A partir d’aquí, s’aplica una descàrrega elèctrica perquè els dos cossos es fusionin i es cultiven als laboratoris fins a produir un embrió sa. Posteriorment, es modifiquen un conjunt de cèl·lules relacionades amb el desenvolupament de la placenta. I després, l’embrió és implantat a l’úter d’una femella. L’animal resultant d’aquest procés és, essencialment, un clon del primer macaco del qual es van extreure cèl·lules somàtiques.

En total es van aconseguir obtenir 113 embrions de macacos Rhesus. D’aquests, només un va néixer amb vida. Els científics apunten que l’animal va sobreviure més de dos anys després del seu naixement i en el moment de publicació d’aquest estudi continuava viu. Fins ara, sumant els resultats d’aquest treball i els experiments portats a terme el 2018, tan sols s’han pogut clonar sis primats després de centenars d’intents fallits. La taxa d’èxit d’aquestes tècniques és d’entre l’1% i l’1,5%.

Notícies relacionades

Experiments amb animals

Els autors d’aquests treballs argumenten que la clonació de primats suposa, d’una banda, un èxit científic sense precedents i, per l’altra, també es podria convertir en una oportunitat per avançar en l’estudi d’innombrables malalties. Els cinc micos menjacrancs clonats el 2018, per exemple, van ser creats amb una àmplia gamma de característiques relacionades per exemple, amb trastorns circadiaris, problemes hormonals, així com amb marcadors relacionats amb l’ansietat, la depressió i l’esquizofrènia.