Protesta per exigir el dret al padró: "Som de Ripoll"
La manifestació d’ahir va clamar contra les traves i dificultats revelades per aquest diari que l’alcaldessa ultra del municipi, Sílvia Orriols, imposa als nouvinguts.
"Avui és un dia molt especial", somreia Steve Cenan abraçat amb Brahim Bounash, els dos veïns de Ripoll en llista d’espera per empadronar-se en el municipi i que han volgut compartir el seu cas a EL PERIÓDICO per demostrar com l’alcaldessa ultra del municipi està imposant traves i dificultats als ciutadans nouvinguts. Amb ells, unes 200 persones, segons els organitzadors, van protestar ahir davant l’ajuntament per exigir el registre al padró municipal, la igualtat de tracte a tots els veïns i el final del racisme i la xenofòbia. "Tots som ripollesos", cantaven a l’uníson.
"Cap persona és il·legal" o "fora racistes dels nostres barris", van ser els crits que a les 11 del matí els manifestants exclamaven davant l’Ajuntament de Ripoll. La protesta va ser organitzada per membres de la Plataforma Ripollès Antifeixista, la secció local de Unió Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) i el casal popular La Metxa.
També hi van assistir membres del plenari municipal, entre ells regidors d’ERC, CUP i PSC, i els responsables de les dues mesquites del municipi. De fet, el perfil dels concentrats era d’allò més divers: nens, pares i gent gran, d’origen migrant i també de nascuts a Catalunya o d’altres punts de l’Estat.
"Som aquí per insistir que totes les persones tenen dret a empadronar-se. Els nens han d’estar al col·le i no al carrer. Demanem que la Generalitat actuï contra les polítiques racistes de Sílvia Orriols", va insistir Ali Yassine, president de la comunitat islàmica Annour. De moment, la Generalitat ha optat per una cimera d’alcaldes amb l’objectiu d’abordar els problemes de l’empadronament, mentre que la Síndica de Greuges ha iniciat una investigació, i el Govern central i la Unió Europea ja han demanat explicacions. "Sortim al carrer per defensar els drets de tots, per lluitar per la convivència i demostrar que Ripoll és una ciutat acollidora que es preocupa pels seus veïns i que no vol que ningú quedi enrere", demanava Carme Brugarola, de la UCFR.
Moltes famílies afectades
"És molt injust, si la gent té els papers i tot en regla cal deixar que s’empadronin al moment, que aquesta dona ens deixi en pau i deixi que es compleixin els nostres drets", assegura a EL PERIÓDICO el Kamar, un veí de Ripoll d’origen magribí que fa més de 20 anys que viu i treballa a la comarca. El Kamar assenyala que hi ha moltes més famílies afectades, més enllà de les que ha trobat EL PERIÓDICO. "Tots els que han portat legalment la seva família estan igual. I hi ha molta por amb els que estan pendents de fer el tràmit", afirma l’Otmar.
"Això no pot ser, a Ripoll abans es vivia bé i ara no ens deixen ni empadronar", es queixa la Hayat, una altra veïna. La seva filla de 16 anys, nascuda a Catalunya i en perfecte català d’accent gironí, assenyala els problemes que està vivint per l’alcaldia d’Orriols. "És surrealista, no hem fet mal a ningú però ara sents que van contra tu, que ets sospitós d’alguna cosa... tenim drets com tothom", reclama la Dunia.
La concentració va estar presidida per diverses pancartes, una d’elles amb el lema "Racistes a les escombraries, gràcies". De fet, en la marxa es van corejar crits contra el racisme, igual com les pancartes que portaven molts dels assistents. Passada mitja hora de l’inici de la protesta, membres dels col·lectius antifeixistes de Ripoll que van voler identificar-se van llegir un manifest. "Reclamem que es respecti el dret de totes les persones", insistia el text, que assenyalava que el padró és "un dret que no es pot posar en dubte ni restringir", i que d’aquest depenen l’accés als serveis bàsics. "Sabem que aquestes derives autoritàries de la mà exclusiva de Sílvia Orriols perjudiquen majoritàriament persones que han hagut d’emigrar dels seus països i ara viuen amb nosaltres".
El manifest també critica el comportament de l’alcaldessa Sílvia Orriols i el seu partit, Aliança Catalana, que governa a Ripoll perquè Junts va acabar per no recolzar un govern alternatiu. "Només ha fet que utilitzar l’odi entre els ciutadans, assenyalant i acusant públicament persones migrants, pobres, joves". Tot això, continua dient el text, per "no retre comptes sobre la seva nefasta gestió". "Aprofitem per advertir totes les forces polítiques que fan seguidisme d’aquest discurs que siguin conscients de l’esquerda que poden generar", afegia el manifest.
Un cop acabada la marxa, el Bounash, acompanyat dels seus tres fills i la seva dona, es mostrava agraït. "Com jo hi ha molta gent... però abans no sabíem el que podíem fer.
- Juan Jesús Donaire: "Ens arriben alumnes que no saben sumar fraccions, una cosa impensable fa anys"
- Els atacs d’os remeten tot i que augmenten els exemplars
- Les cotitzacions pujaran 1.729 milions el 2025 per la reforma de pensions
- El tirà amb cara de nen
- La policia alemanya va ignorar avisos sobre l’atacant de Magdeburg