Llei de joventut per garantir vivenda, feina i salut mental

El ministeri que dirigeix Sira Rego ja està treballant en l’esborrany però ERC, el PNB, Bildu i Junts li adverteixen el risc d’invasió de competències.

Llei de joventut per garantir vivenda, feina i salut mental

olga pereda

2
Es llegeix en minuts
olga pereda

La ministra d’Infància i Joventut, Sira Rego, va anunciar ahir al Congrés que el seu departament impulsarà una nova llei estatal de joventut. Els quatre eixos de la futura normativa seran els drets econòmics i socials (amb especial atenció a l’ocupació i a l’accés a la vivenda), els drets democràtics i la participació política, així com la salut mental i la crisi climàtica. És, segons Rego, una visió "àmplia i completa" de tots els drets de la joventut, a qui la ministra convida a participar en la redacció de la norma.

La llei no és encara una realitat sinó una intenció. El departament que dirigeix Rego està treballant en un esborrany, que d’aquí uns mesos es convertirà en avantprojecte i, després, en projecte. Una vegada complimentat aquest pas, el text anirà al Parlament per a la seva aprovació definitiva. És a dir, falten molts mesos per parlar d’una nova llei.

En el debat parlamentari, la diputada de Junts Pilar Calvo va recordar a la ministra que Catalunya té una legislació pròpia de joventut des del 2010 i va mostrar la seva preocupació perquè la futura norma espanyola sigui compatible amb les competències autonòmiques. Mentrestant, Jordi Salvador, d’ERC, va posar èmfasi en la necessitat que les legislacions vagin acompanyades de dotació econòmica, una cosa que, de moment, la llei estatal no té. El 2022, Euskadi també va aprovar una llei específica per a la joventut que, entre altres objectius, aspirava al fet que l’edat d’emancipació no superés els 28 anys el 2030.

L’ocupació serà un aspecte fonamental de l’esborrany que prepara el ministeri. I això que Rego va elogiar la reforma laboral del Govern de coalició com a fre a l’atur juvenil. El 2008, l’atur juvenil estava en el 57%, xifra que ha baixat al 27%. "Continua sent el percentatge més alt de la UE", va lamentar la ministra, que va ressaltar que el 2023 el 42% de les persones que van firmar un contracte indefinit eren joves. "Cal millorar les condicions laborals i lluitar contra la precarietat", va insistir. La vivenda i l’especulació" són dos dels grans problemes que té la joventut espanyola, que té com a edat d’emancipació els 30 anys. La taxa d’emancipació dels joves és del 16,3% davant el 30% de mitjana de la UE. Riga va esmentar un estudi de CCOO que assegura que una persona no és del tot autònoma fins que arriba als 38 anys, una edat en la qual "ja no s’és jove".

Salut mental

Notícies relacionades

La futura llei de joventut mencionarà un dels talons d’Aquil·les dels joves: la salut mental. "El suïcidi és la primera causa de mort entre els 15 i els 19 anys", va recalcar la ministra, que va qualificar les dades de "drama social". Rego també va posar èmfasi en la soledat no volguda de molts joves. De fet, segons un estudi de Creu Roja a Catalunya, només el 20% de les persones amb edats entre 18 i 29 anys es defineixen com "no sols". "No som davant de la generació de vidre. Els nostres joves han tingut la valentia de reconèixer que hi ha un problema amb la salut mental".

Respecte a la infància, Rego va manifestar la seva preocupació pel nivell de pobresa en el qual viuen molts nens i nenes.