ADMINISTRACIÓ
Drets Socials insta Ripoll a garantir sanitat i educació a tots els menors
El conseller Campuzano recorda a l’alcaldessa Sílvia Orriols l’obligatorietat de complir la Convenció dels Drets de la Infància de l’ONU
Campuzano demana explicacions a l’alcaldessa per les traves al padró
Les traves a l’empadronament que l’alcaldessa ultra de Ripoll està posant als migrants nouvinguts al municipi, i que EL PERIÓDICO ha denunciat, estan dificultant l’accés a la sanitat i a l’educació de molts menors. Una situació que inquieta la Conselleria de Drets Socials, que entre les seves competències té la de vetllar pels drets i el benestar dels nens i els adolescents, i també l’Unicef.
El dret dels nens a la sanitat i a l’educació està recollit als articles 24 i 28 de la Convenció de Drets de la Infància de l’ONU. El conseller de Dret Socials, Carles Campuzano, atenent-se a les seves competències, i "arran de les informacions aparegudes als mitjans de comunicació sobre les limitacions a l’empadronament de les persones migrades" a Ripoll, va dirigir ahir una carta a l’alcaldessa Sílvia Orriols en què li demana explicacions del compliment d’aquests dos drets.
"Atès que la negativa a l’empadronament podria suposar una vulneració dels articles de la Convenció de Drets, voldria instar formalment el govern municipal de Ripoll a respectar la normativa vigent, que obliga totes les administracions del nostre país per igual", exposa Campuzano a la carta a què ha tingut accés aquest diari.
És per aquest motiu que el conseller demana a Orriols informació sobre "els canvis de protocol que heu realitzat a Ripoll sobre l’empadronament i que poden afectar els drets dels nens". Tanca la carta apuntant que compta "que l’Ajuntament de Ripoll no discrimini cap nen per motius de procedència".
Ordres de l’alcaldessa
Diverses famílies de migrants han denunciat a aquest diari les dificultats que tenen per empadronar-se, malgrat tenir tota la documentació necessària. Treballadors de l’ajuntament van revelar que "abans les persones s’empadronaven al moment si tota la documentació era correcta". "Però l’alcaldessa va voler canviar els protocols i des de setembre no s’empadrona ningú fins a passats tres mesos, que és el termini màxim que marca la llei," van afegir a aquest diari.
Notícies relacionadesDijous passat, la Síndica de Greuges, Esther Giménez-Salinas, va enviar una altra carta a l’alcaldessa de Ripoll recordant-li, precisament, que la llei contempla que si un ciutadà va a empadronar-se amb tota la documentació correcta, el tràmit s’ha d’efectuar al moment. Només en el cas que hi hagi dubtes sobre la veracitat de la informació l’ajuntament pot obrir consultes que hauran de ser comunicades al sol·licitant i quedar resoltes en el termini màxim de tres mesos.
La manera de procedir per part d’Orriols inquieta les administracions. En aquest sentit, el Govern central ha donat un termini de 20 dies a l’alcaldessa perquè expliqui com està gestionant el tràmit de l’empadronament, una competència delegada als ajuntaments. Així mateix, la Comissió Europea ha requerit informació sobre aquesta qüestió a Espanya. I la Conselleria de Salut ha obert una investigació al CAP de Ripoll per haver vulnerat la llei de sanitat universal, que fixa que tots els centres sanitaris públics han d’atendre d’urgències tots els ciutadans, tinguin padró o no en tinguin.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia