La vaga de tècnics de laboratori frena anàlisis no urgents
Els centres d’atenció primària (CAP) de Barcelona estan realitzant i enviant als hospitals només un 10% de totes les analítiques que haurien d’enviar. Només s’hi envien les urgents. Hi ha un altre 90% que estan paralitzades a causa de la vaga indefinida de tècnics de laboratori convocada pel Sindicat Estatal de Tècnics Superiors Sanitaris (Sietess) en protesta pel tercer acord de l’Institut Català de la Salut (ICS).
Un dels laboratoris més afectats és el de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, el centre sanitari més gran de Catalunya i, per tant, amb més capacitat. Les direccions d’alguns CAP de la ciutat estan enviant missatges als seus sanitaris advertint-los que, a Vall d’Hebron, "només es faran anàlisis de sang o mostres si són urgents de veritat", segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. L’aturada està tenint un seguiment, segons Sietess, del 90%. Els tècnics de laboratori són els encarregats, entre altres coses, d’analitzar les mostres de sang i d’orina i de realitzar les biòpsies de tumors els resultats de les quals són sempre intrepretats per un oncòleg. A l’ICS, a tot Catalunya, treballen uns 1.500 tècnics de laboratori. La vaga està tenint impacte principalment a Barcelona.
Problemes a Vall d’Hebron
A la província de Barcelona, quatre grans hospitals pertanyen a l’ICS i s’estan veient afectats per aquesta vaga. Són la Vall d’Hebron, Bellvitge (l’Hospitalet), el de Viladecans (Baix Llobregat) i el Germans Trias i Pujol (Can Ruti, a Badalona). Els CAP de Barcelona ciutat que envien les seves mostres de sang a analitzar a la Vall d’Hebron han rebut ja l’avís que hi ha hagut "problemes" al laboratori d’aquest centre. "Només admetran un 10% de les analítiques totals [és a dir, unes 12 o 15 al dia] urgents. No s’ha de punxar res d’especialistes. Res de mostres […] L’amenaça és que, si n’arriben moltes, les llançaran totes", recull un d’aquests comunicats a què ha tingut accés aquest diari. Això, com expliquen infermeres dels centres de salut a aquest diari, està generant "molta demora" en algunes proves. "Només es fan analítiques urgents i tot el seguiment de pacients crònics es deixa de fer si no és urgent", expliquen.
"Proporcionalitat" salarial
El motiu d’aquesta vaga és el desacord amb el tercer conveni de l’Institut Català de la Salut (ICS). Aquest conveni, que només ha comptat amb el suport massiu del col·lectiu mèdic, és el que també ha portat a la vaga indefinida les infermeres de la mà del sindicat Infermeres de Catalunya. Sietess, el sindicat dels tècnics de laboratori, assegura que ja va avisar al juliol l’ICS que anirien a la vaga si finalment es firmava l’acord.
I així va ser. Sietess va fer vaga el 8 i el 30 de novembre, l’1 i el 15 de desembre. "Vam ser la primera vaga sanitària de Catalunya", diu José Joaquín Duran, secretari d’organització de Sietess i tècnic de laboratori a Vall d’Hebron. Al gener la cosa va anar a més i el sindicat va convocar una vaga indefinida que impacta ja en el sistema sanitari. Sietess denuncia la pujada "irrisòria" dels salaris i reclama "proporcionalitat salarial".
No és fútil el paper dels tècnics de laboratori. Treballen als laboratoris clínics i en els serveis d’anatomia patològica i de citodiagnòstic (és a dir, els que s’encarreguen de les biòpsies). "Nosaltres veiem si una cèl·lula és tumoral o no. Les analitzem amb tècniques i després ho mira tot un patòleg [un oncòleg especialitzat en anatomia patològica]", explica Duran. Segons ell, el "col·lapse principal" a Barcelona ciutat s’està generant als laboratoris clínics (els que analitzen la sang i l’orina). Tot i així, adverteix, la vaga "pot retardar" també la detecció de malalties, a causa que per diagnosticar tumors es necessita també la feina d’aquest col·lectiu.
Abusos
"Abans ens arribaven cada dia al laboratori unes 100 o 150 anàlisis urgents, però des que vam començar la vaga, unes 900 o 1.000. S’està abusant de la sol·licitud urgent en un moment en què les plantilles són de serveis mínims", diu Duran. També explica que, si bé és cert que algunes anàlisis s’estan llençant a les escombraries, és a causa que les mostres biològiques tenen un temps de "caducitat". "Una vegada passen 48 hores, no té sentit analitzar-les", explica. Sietess lamenta que l’ICS pensés que anaven "de farol" quan l’estiu passat li va comunicar que anirien a la vaga si es firmava un conveni que ha causat malestar en molts altres col·lectius sanitaris.
- CIÈNCIA Trobat el cadàver d’una cria de mamut en un estat sense precedents
- Un titular vingut a menys El trist Nadal de Frenkie de Jong
- A CATALUNYA La grip entra en fase epidèmica amb 743 casos per 100.000 habitants
- Valentí Fuster: "Soc cardiòleg, però em costa entendre la perfecció del cor"
- Tradicions i gènere Les dones carreguen encara amb el pes de les festes de Nadal
- 448 al dia MAPA | Els 10 radars de Barcelona que més multes han posat aquest 2024
- ¿Com podem desinfectar el mòbil?
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Els protagonistes de l’esport el 2024 Jorge Martín, contra tots i contra tot
- Un titular vingut a menys El trist Nadal de Frenkie de Jong