SALVAMENT

Els Bombers alerten de l’augment del 16% de rescats a la natura

Al llarg de l’any passat es van portar a terme un total de 2.152 actuacions, majoritàriament a la muntanya. Aquesta tendència alcista registra un repunt important a l’estiu. «Hi ha una massificació extraordinària», asseguren

És important seguir els consells de seguretat i els avisos meteorològics

Els experts recomanen ser conscients de les limitacions i planejar les rutes

Els Bombers alerten de l’augment del 16% de rescats a la natura

Germán González

4
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

L’any passat els Bombers de la Generalitat van fer 2.152 salvaments i rescats a la natura, majoritàriament a la muntanya. Comparat amb xifres del 2022, es tracta d’un creixement del 16%, ja que aquell any es van portar a terme 1.857 operacions d’aquest tipus, mentre que el 2021 en van ser 1.954. A més, aquesta tendència alcista postpandèmica registra un repunt important al juliol i l’agost, segons van informar els Bombers.

En concret, els agents del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat duen a terme salvaments, investigacions i rescats al medi marítim i fluvial (rius, barrancs o llacs), així com cerques, acompanyament i guia de persones perdudes o desaparegudes, rescats en muntanyes, coves o pous, i rastreig al mar.

El febrer del 2023, els Bombers van incorporar una nova codificació d’aquests serveis amb els acompanyaments i les guies de persones perdudes. A partir de "criteris tècnics", avaluen la petició d’emergència i els apliquen en funció del risc detectat. Així, el rescat es limita a acompanyar físicament l’excursionista desorientat fins a una zona coneguda i segura, i després es verifica que no és necessària cap altra acció. A la guia de persones perdudes, els Bombers fan el mateix però de forma remota, sense desplaçar-se.

La majoria d’actuacions corresponen a rescats de muntanya. El 2023 es van disparar, ja que en van ser 1.440 a Catalunya, quan el 2022 se’n van realitzar 1.221, i l’any anterior, 1.253. De fet, els salvaments d’excursionistes van créixer de forma significativa a partir de l’estiu del 2020, quan, després de l’aixecament de restriccions i el final del confinament, moltes persones van sortir a la natura i estaven poc preparades. Si comparem aquests rescats a la natura entre el 2020 i el 2023, el creixement és del 30%.

Els Bombers destaquen la importància de seguir els consells de seguretat a la muntanya, especialment els dies en què hi ha avisos meteorològics adversos, per minimitzar el risc mentre es porten a terme activitats a la natura. També insten a anar amb l’equipament adequat, tant pel que fa al calçat com a la roba d’abric, per evitar hipotèrmies si fa molt fred o crema solar per prevenir insolacions si fa calor, a més de líquid abundant. Així, els Bombers consideren que aquesta tasca preventiva garanteix que es disminueixi el risc d’accidents i es pugui disfrutar de la natura amb responsabilitat.

Rafel Esteban, oficial del GRAE dels Bombers de la Generalitat, va assegurar a aquest diari que cada vegada hi ha més persones que surten a la natura. Com a exemple, va esgrimir que els caps de setmana Collserola és una zona que està "molt poblada" i que, davant l’allau de visitants al Montseny, ja s’avisa als cartells lluminosos de l’autopista sobre si hi ha places d’aparcament disponibles.

"Hi ha una gran massificació de la muntanya i de vegades les persones no fan les coses com s’haurien de fer", cosa que deixa preparat el terreny per a l’actuació dels serveis d’emergència. "Cada vegada hi ha més gent que busca moments per escapar a la muntanya –va explicar Esteban–. I és clar, passen coses".

"Podria ser que amb la pandèmia s’hagin despertat vocacions perquè, després d’estar tancats, molta gent va sortir a la natura i hi ha qui repeteix", va remarcar Esteban, per a qui aquest nou pol d’atracció no és només una qüestió climàtica, en el sentit que cada vegada fa menys fred durant més mesos, ja que "quan fa molta calor la gent no hi va".

Preparar bé l’excursió

L’oficial del GRAE va explicar que hi ha un "increment progressiu" de les dades de rescats al medi natural dels últims 13 o 14 anys, no només a la muntanya, sinó també en altres zones que es troben a l’aire lliure. Per això recomana anar-hi molt preparat, a més de "ser conscient de les limitacions" i planejar "de manera esglaonada" rutes o excursions que siguin "més ambicioses".

"És important saber com se sent cada persona a la muntanya, la qüestió és anar-hi amb seguretat i per aquesta raó s’han d’escollir objectius que siguin adients amb el nivell o coneixements de cada un", va destacar Esteban, que recomana "practicar per zones naturals a prop de casa en les quals perdre’s no sigui un risc, utilitzant cartografia digital o en paper" per adaptar-s’hi i després atrevir-se a fer altres excursions. "Es pot anar amb material molt lleuger a zones que siguin de baixa muntanya i anar-ho complementant a mesura que es busqui dificultat", va remarcar.

Notícies relacionades

"La cartografia no és només portar un mapa i una brúixola o un telèfon amb aplicacions: també és saber utilitzar aquest coneixement", va apuntar Esteban, que recomana que abans d’anar a la natura s’ha de conèixer el recorregut de l’excursió i el temps que farà. També s’ha de tenir "un fons de motxilla i portar sempre a sobre aigua, menjar, roba d’abric i elements que permetin anar amb seguretat per la muntanya".

Esteban va recordar que, en cas d’emergència, s’ha de trucar al 112 i que, en cas de voler "començar a fer activitats exigents, es pot contractar un guia". A més, va al·ludir a la gran tradició excursionista que hi ha a Catalunya, per la qual cosa recomana apuntar-se en un club de muntanyisme: "És una bona forma d’aprendre i iniciar-s’hi".