El Govern planteja enviar aigua de València a Catalunya amb barco
La ministra de Transició proposarà demà al conseller d’Acció Climàtica aquesta mesura per pal·liar els efectes de les restriccions que imposa la fase d’emergència per sequera.
La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, plantejarà dilluns al conseller d’Acció Climàtica de la Generalitat, David Mascort, entre altres possibilitats, que Barcelona i la seva àrea metropolitana rebin aigua dessalinitzada procedent de Sagunt (València) per pal·liar els efectes de les restriccions que ha imposat l’entrada en fase d’emergència per sequera. El trasllat, segons ha pogut confirmar EL PERIÓDICO, es portaria a terme amb barcos que atracarien cada dia al port de Barcelona. La proposta, que ara ha d’acceptar la Generalitat, podria entrar en vigor a l’estiu amb carregaments que sumarien fins a set hectòmetres cúbics, segons va apuntar ahir el diari El País. Aquest volum és fins i tot superior al que emmagatzema en aquests moments l’embassament de Sau, a la conca del riu Ter, que acumula 6,57 hectòmetres cúbics.
La dessalinitzadora de Sagunt té una capacitat de producció de 22.900 metres cúbics al dia i està gestionada per l’empresa pública Acuamed, que actua sota la tutela del Ministeri per a la Transició Ecològica, i això implica, entre altres coses, que no es necessita l’aval del govern autonòmic valencià, en mans del PP i de Vox, per realitzar l’operació. Fonts del Govern han admès que en els últims dies hi ha hagut contactes entre Acuamed i Aigües del Ter-Llobregat (ATL) –aquesta última és una l’empresa pública que s’encarregaria de la recepció i la subsegüent distribució de l’aigua arribada amb barco a Catalunya.
No al transvasament de l’Ebre
A més, com apunta el digital El Confidencial, amb aquesta solució queda pràcticament descartada la d’un possible transvasament del riu Ebre, una mesura a la qual la Generalitat s’ha negat per evitar el rebuig dels alcaldes i ciutadans del sud de Tarragona i de Lleida.
En tot cas, una de les qüestions que s’haurà de tractar en la reunió de dilluns entre la ministra i el conseller és qui pagarà el cost dels enviaments. La secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, ha recordat que les embarcacions cisterna són sinònim d’emergència extrema: "Els barcos vindran quan els serveis essencials estiguin en risc". I ha insistit que el cost de transportar l’aigua per mar és molt elevat.
Des del novembre, el Govern ha estat treballant perquè tot estigui "preparat" en cas de necessitar barcos, amb l’adaptació d’un moll al port Barcelona, una infraestructura que ja es va utilitzar el 2008 per rebre aigua. Dels contactes que fins ara ha estat mantenint la Generalitat amb diferents navilieres, s’ha conclòs que els barcos que arribaran a la capital catalana podrien transportar entre 20.000 i 40.000 metres cúbics d’aigua (n’hi ha de dues mides diferents). Es calcula que podrien descarregar dues naus al dia, que equivaldrien al consum d’una ciutat com l’Hospitalet de Llobregat en 24 hores.
Notícies relacionadesLa solidaritat valenciana
La Generalitat valenciana ha informat en un comunicat que la ministra Ribera ha garantit que l’augment de la capacitat de la dessalinitzadora per sobre del 15% no afectaria de cap manera les necessitats de la província de València, segons informa Miguel Marzal. El president d’aquesta comunitat, Carlos Mazón, ha assegurat que està a favor de la solidaritat hídrica entre les regions, una solidaritat, ha afegit, que "ha d’estendre’s de manera oficial a tot Espanya". Mazón s’ha expressat en aquests termes després d’haver parlat amb la ministra, i també ha explicat que està a favor que "l’aigua dessalada tingui un ús prioritari i gairebé exclusiu per a emergències d’aigua de consum de boca".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín