"No em va dir que parés, ni que se’n volgués anar, estàvem disfrutant"

La fiscalia manté la seva petició de 9 anys de presó per a Dani Alves, que va reiterar la seva innocència. L’acusació particular en demana 12, i la defensa, l’absolució o, com alternativa, un any de presó per l’eximent d’actuar sota els efectes de l’alcohol.

"No em va dir que parés, ni que se’n volgués anar, estàvem disfrutant"

j. g. aLBALAT GERMÁN GONZÁLEZ

5
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

Vint minuts de declaració i només va respondre a la seva advocada defensora, Inés Guardiola. Dani Alves va reiterar ahir davant el tribunal que el jutja per la presumpta violació d’una jove de 23 anys a la discoteca Sutton de Barcelona que va ser un acte sexual consentit. "No em va dir ni que parés, ni que no volia –va assegurar–. Estàvem disfrutant tots dos, ja està, res més".

Després de la seva declaració, la fiscal manté la pena que inicialment sol·licitava: 9 anys de presó i una indemnització de 150.000 euros. L’acusació particular, exercida per Ester García en nom de la víctima, va reclamar la màxima condemna per a aquest tipus de delicte: 12 anys. I la defensa, l’absolució o, alternativament, un any de presó i una indemnització de 50.000 euros per l’aplicació de l’eximent d’haver actuat sota els efectes de l’alcohol, entre altres atenuants. El cas va quedar vist per a sentència i el tribunal valorarà en els pròxims dies la petició de llibertat provisional feta per la defensa.

En un moment de l’interrogatori Alves, a presó des del 20 de gener del 2023, es va ensorrar i va plorar. L’exjugador del FC Barcelona va recordar que aquell dia se’n va anar amb tres amics, entre ells Bruno Brasil, a menjar a la Taverna del Clínic. "Jo vaig beure dues ampolles de vi i diverses copes de whisky", va admetre. Després, van seguir la festa en un altre local, on van prendre, segons la seva versió, gintònics. Bruno i ell se’n van anar a Sutton. Van arribar a les 2.30 de la matinada. Els cambrers el van conduir, com a client habitual, a una taula d’una zona vip.

Segons el seu relat, primer van estar amb dues joves i, després, un cambrer va convidar a la seva taula la denunciant, la seva cosina i la seva amiga. "Ens vam posar a ballar. M’acostava a ella, però sempre des del respecte. Jo crec que sí que sabien que era Dani Alves". També va explicar que ell i la denunciant van ballar enganxats, "interactuant i disfrutant". "Vam començar a intimar". Segons ell, la jove li va posar la mà a les seves parts íntimes (ella assegura que va ser ell que li va agafar la mà i se la va acostar al penis). "Hi havia una atracció sexual", va incidir. "Li vaig dir d’anar al lavabo i em va dir que sí". La víctima, no obstant, va declarar que l’acusat li va fer un senyal des de l’entrada d’un passadís i que ella no sabia que conduïa a un lavabo.

"No soc un home violent"

Alves, va explicar, va entrar al lavabo. Al veure que la jove no hi anava, es va disposar a sortir i se la va trobar a la porta. "Ens vam fer un petó". Ella el va ajudar a abaixar-se els pantalons. Amb gestos, el jugador va indicar al tribunal com la dona li va practicar una fel·lació i com després, assegut ell sobre el vàter, van tenir relacions sexuals completes. "En cap moment em va dir que se’n volgués anar", va afirmar, en contra del que va declarar la víctima, que va denunciar que ell no la va deixar sortir del lavabo i la va forçar. També, en contraposició amb el que va denunciar la jove, l’esportista va assegurar que ni la va bufetejar ni la va tirar a terra. "No soc un home violent", va afirmar. "En cap moment em va dir res. Estàvem disfrutant".

Després de la declaració d’Alves, la fiscal va apuntar als magistrats que aquesta versió no s’assemblava en res a la seva primera declaració davant la jutge d’instrucció, en la qual va variar tres vegades el seu testimoni en la mesura que se li anaven ensenyant proves contra ell (va dir que no coneixia la jove, després que ella va entrar al lavabo, però no va passar res i, més tard, que la dona li va fer una fel·lació).

El jugador es va acollir ahir a la seva quarta declaració davant la jutge d’instrucció: al saber-se que hi havia restes de semen a l’interior de la vagina, es va referir que va ser "sexe consentit". "Sí, només vaig dir allò de la fel·lació en la meva primera declaració perquè vaig pensar que era el que la meva dona podia perdonar". Més enllà d’argumentar que s’havia tractat de sexe consentit, el jugador va deixar clar que aquell dia va beure molt. Es va assabentar per la premsa de la denúncia. En aquell instant va començar a plorar: "Em va venir el món a sobre".

L’al·legat de la fiscalia

En el seu informe final, la fiscal va assegurar que ha quedat acreditat que l’acusat va cometre l’agressió sexual i que el relat de la víctima és "absolutament creïble" des del primer dia. "La víctima, dilluns, va explicar que va accedir voluntàriament a aquest lloc, no sabia si era un bany o una sala de fumadors", va explicar la fiscal, que va afegir que aquest voluntàriament el va dir amb èmfasi per aquest sentiment de culpabilitat que tenen les víctimes de violència masclista. Al seu entendre, les imatges corroboren el declarat per la denunciant sobre que Alves li va agafar la mà per col·locar-se-la al penis i com ella va tenir un "gest de fàstic" i se’n va anar cap a la seva cosina.

L’acusació pública va incidir que la víctima "va ser molt valenta" en la seva declaració. "Es pregunta la defensa per què no se’n van anar si se sentien incòmodes en aquest reservat. Jo crec que moltes dones ens hem sentit incòmodes en una sala de ball i no hem fugit espaordides, continuem amb la festa i el senyor bavós queda com una anècdota. Però en aquest cas no va acabar allà". "Pujar a un reservat no implica interès sexual en la persona que accepta una copa", va recordar. "No mirar d’escapolir-se de l’agressor no implica que hi hagués consentiment, va fer el que va poder".

Notícies relacionades

Per la seva banda, l’advocada de la denunciant, Ester García, va relatar que a la víctima "li ha costat moltíssim" arribar a aquest judici. "Des de l’inici ha tingut un relat espontani. A la discoteca no va poder entrar en detall sobre l’agressió sexual que havia patit, ja que estava plorant i dient ‘m’ha fet molt mal’, com van indicar la seva cosina i la seva amiga".

En el seu torn, la defensa d’Alves, Inés Guardiola, va afirmar: "Estem davant un discurs distorsionat i après". Amb aquest argument va demanar l’absolució per al jugador, sobre qui va insistir que aquella nit va beure molt alcohol.