Negligència mèdica

El CatSalut indemnitza una família per deixar paraplègic un nadó

El nen, d’un any el 2019, va entrar al quiròfan de Sant Joan de Déu per a una cirurgia testicular simple. Fins una setmana després els metges no van descobrir que tenia una infecció per ‘E. coli’

Els pares del Luca rebran 1,5 milions d’euros per les greus seqüeles sofertes

El CatSalut indemnitza una família per deixar paraplègic un nadó

beatriz pérez

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El juliol del 2019, el Luca va fer un any. Els seus pares, l’Óscar i la Carla, que viuen a Barcelona, van celebrar amb ell el seu primer aniversari. Una setmana després, el 17 de juliol, el nen va anar a l’Hospital Sant Joan de Déu (Esplugues de Llobregat) per sotmetre’s a una cirurgia de testicles ambulatòria. Una operació programada i senzilla, per la qual ni tan sols havia de quedar-se hospitalitzat. Però res va tornar a ser igual: el nadó, que durant l’operació va patir una infecció del canal medul·lar pel bacteri E. coli, va acabar amb una tetraplegia i una hidrocefàlia, i gairebé quatre anys després, es desplaça en cadira de rodes i cal fer-li cures cada 3 o 4 hores. El seu cas ha sigut portat per l’associació El Defensor del Paciente.

La companyia d’assegurances del Servei Català de la Salut (CatSalut) acaba d’indemnitzar amb 1,5 milions d’euros els pares del Luca per les greus seqüeles ocasionades durant el procés anestèsic. És un cas de negligència mèdica. Segons El Defensor del Paciente, "com a conseqüència d’una deficient tècnica asèptica durant la punció, li van inocular bacteris d’origen intestinal (E. coli) al lloc on es va procedir a l’anestèsia, la columna".

L’operació a què havia de sotmetre’s el Luca era una orquidopexia dreta, consistent a fer baixar el testicle dins de l’escrot. "Al Luca li van posar una anestèsia lumbar, en una zona molt propera a l’anus. Se’n va anar a casa, però l’endemà va tornar amb febre i amb una sèpsia greu d’origen desconegut", va explicar ahir a la premsa Luisa Blanco, l’advocada d’El Defensor del Paciente que ha portat aquest cas.

Retard en el diagnòstic

Tot i que el nen va estar ingressat a Sant Joan de Déu des del 18 de juliol, fins una setmana després els metges no van descobrir que tenia una infecció pel bacteri E. coli, quan se li va fer una ressonància magnètica. De fet, va ser la mateixa mare la que va descobrir que el Luca tenia uns "petits bonys" a la zona on se li va posar l’anestèsia. Els metges van dir que era un bony de greix, però va resultar ser pus. "Tenia una infecció a la columna. El van operar, però irremeiablement el Luca va quedar amb una paraplegia des de l’espina dorsal. La infecció li va pujar al cap, va fer una hidrocefàlia i ara el Luca porta una vàlvula al cervell per drenar el líquid", va explicar Blanco, que es va posar a plorar en un moment de la roda de premsa.

Ni l’hospital ni la companyia d’assegurances, Relyens, van reconèixer mai que es tractava d’una "negligència mèdica" (la família assegura que sempre ho van atribuir a la "mala sort"), però l’acord a què han arribat recentment amb l’associació El Defensor del Paciente és, per a la família, una manera de reconèixer el que ella considera un "error mèdic". Els pares del nen, l’Óscar i la Carla, han rebut 1,5 milions d’euros d’indemnització, un acord que la família accepta perquè el nen necessita i necessitarà, al llarg de la seva vida, moltes cures i tractaments que suposen una "important despesa" que l’economia familiar "no pot continuar sostenint".

Tres mesos a l’uci

Durant aquests anys, abans de rebre aquest import, van ser els pares els que van haver de comprar, amb els seus estalvis, una cadira de rodes per al nen o un cotxe adaptat, i pagar-se de la seva butxaca les tres pericials mèdiques. Per a la família les negligències van ser dues: primer, la falta d’asèpsia que va fer que entrés el bacteri E. coli a la medul·la òssia del nadó; i la segona, la tardança a diagnosticar-li la infecció, fet que va fer que el dany fos irreversible. Quan el Luca va arribar amb febre a urgències de Sant Joan de Déu l’endemà de l’operació es va passar fins a set hores a urgències. Després d’aquesta interminable espera, va passar a l’uci, on es va estar tres mesos. Durant aquell temps, els pares van dormir amb ell al box per no deixar-lo sol. "L’hospital sempre anava un pas tard. I en un moment donat les seqüeles ja eren irreversibles", va dir l’Óscar.

Notícies relacionades

El pare creu que el fet que fos estiu, amb menys personal mèdic, va influir en la "mala sort". És una cosa que corrobora l’advocada. "És molt alarmant que molts d’aquests casos [de negligències mèdiques] es produeixin en períodes vacacionals. La Conselleria de Salut ha de posar més mitjans perquè la gent també es posa malalta per Nadal, Setmana Santa, a l’estiu...", va dir Blanco.

El nen tampoc té control dels esfínters i necessita cures "cada tres o quatre hores". El pare va haver de deixar de treballar per cuidar-lo. La mare continua treballant. "Tots dos no podem fer-ho", va afegir l’Óscar.