"La intel·ligència no és estàtica, es pot incrementar o debilitar"
Al seu nou llibre, ‘Educa tu cerebro’ (editorial Grijalbo), l’investigador defensa que si un alumne se sent més segur, es motivarà més, la seva energia augmentarà, s’esforçarà i ho farà millor.
Doctor en Biologia i especialista en neuroeducació, el professor universitari David Bueno assegura que, en qualsevol grup d’estudiants, sempre n’hi ha uns quants que "aprendran sense necessitat del professorat". A d’altres els farà falta molta ajuda. I a d’altres, només una mica. Cap professor –ni cap pare o mare– ha de perdre la confiança en cap d’ells. ¿Per què? Perquè "educar és canviar el cervell".
Assegura, de broma, que hi ha estudiants excel·lents que aprendran "malgrat tenir professors". ¿Com els detecta?
Els que ens dediquem a la docència ho sabem. Te n’adones per com et miren i com respiren. Sabem que hi ha alumnes que tiraran endavant sense problemes i d’altres que també ho aconseguiran, però els costarà més. I tu, com a docent, saps que et dedicaràs molt més a aquests últims.
Els tests d’intel·ligència, que van fer furor a les escoles als anys 80, ara no serveixen per a gran cosa. ¿Per què?
El quocient intel·lectual resulta útil per a moltes coses, però no és un valor numèric que t’ho diu tot. Es denomina efecte Flyn a com el quocient intel·lectual va augmentar als anys 80 i després va retrocedir (efecte Flyn invers). Això no significa que ens estiguem tornant més tontos sinó que el concepte d’intel·ligència està canviant cap a paradigmes més globals, com també està canviant l’educació. Fa anys, la intel·ligència semblava que només era la logicomatemàtica i la lingüística, però, ¿què passa amb tot el que té a veure amb la gestió emocional? Una persona que gestiona bé les seves emocions pot demostrar molt més la seva capacitat que una altra de més intel·ligent que no sap gestionar-les. La intel·ligència no és un valor estàtic, sinó dinàmic, podem incrementar-la si treballem aspectes de la nostra ment. També la podem disminuir si fem el contrari.
Les anomenades intel·ligències múltiples són un neuromite, com afirmar que només utilitzem el 10% del nostre cervell, afirmació atribuïda a Einstein.
Quan el psicòleg Howard Gardner va proposar el 1983 les intel·ligències múltiples va ser un salt endavant. Però ell va parlar d’"intel·ligències" i allà hi ha l’error. La neurociència ha demostrat que tenim una sola intel·ligència. El que Gardner va anomenar intel·ligències múltiples actuen simultàniament. No hi ha intel·ligències múltiples sinó facetes múltiples de la intel·ligència.
¿Què fem amb els xavals que rendeixen poc a l’escola?
Et responc amb una altra pregunta: ¿què volem? ¿Que aquests estudiants treguin un 10 en tot o que siguin unes persones capaces d’empoderar-se, marcar-se uns objectius i estar motivats per anar avançant?
Els objectius vitals estan bé, però s’ha d’aprovar quart de l’ESO, l’últim curs de l’educació obligatòria.
La immensa majoria dels alumnes poden aprovar quart de l’ESO. N’hi ha alguns que no. ¿Què fem amb ells? ¿Els obliguem i així augmenta la seva ansietat i el seu estrès?
¿I si els busquem una altra trajectòria acadèmica?
És això. Així es podran sentir realitzats. El problema és que quan comencen l’ESO molts alumnes ja han desconnectat del sistema educatiu perquè creuen que no els interessa en absolut, o creuen que no poden. Però no és que no puguin, és que s’ho creuen. I això passa perquè, en algun moment anterior, el sistema els ha fet creure que no poden, ja sigui per sobreprotecció o per una exigència excessiva.
¿Què és la mentalitat de creixement i la mentalitat fixa?
Un terme que va proposar la psicòloga nord-americana Carol Dweck. En les seves investigacions, va veure que hi havia persones que creien que la seva mentalitat era inamovible i deien: "Fins aquí hem arribat, mai canviaré", i d’altres que pensen que sempre poden anar una mica més enllà i incrementar la seva intel·ligència.
¿Podem ser més llestos?
Sempre podem millorar les nostres habilitats i desenvolupar un talent nou. Potser no podem arribar a un objectiu si és massa llunyà, però ens hi podem acostar. Ara bé, no tot és blanc i negre. Hi ha una gamma de grisos. Vull dir que hi ha persones amb una mentalitat molt fixa, i una altra de fixa però menys. El mateix amb el creixement. També es pot tenir mentalitat fixa per a uns temes i de creixement per a d’altres. Hi ha persones que diuen "no soc bo en matemàtiques, però escrivint soc una bèstia". A veure, tots podem aprendre més matemàtiques, o dibuixar o ballar, una altra cosa és que ens interessi. La gent amb mentalitat de creixement és més optimista, li costa menys trobar motivació intrínseca, s’esforça més i les coses li surten millor. Això genera una sensació de benestar al cervell.
¿El tipus de mentalitat ve donada de naixement o es construeix amb el temps, els aprenentatges i les experiències?
Hi ha aspectes que són genètics. Però l’ambient en què ens eduquem, inclosa la forma en què eduquem els nostres fills i estudiants, és la pedra angular del tipus de mentalitat. És a dir, tots tenim una predisposició, però podem fer-la virar.
¿Com podem transmetre una mentalitat de creixement als xavals?
Fent-los veure que no som superhomes ni superdones, però que tot pot millorar. Això ho aconseguim a través del llenguatge verbal i no verbal. Si un alumne s’equivoca, podem dir: "Que malament, quin desastre". O podem dir això altre: "Vinga, ho farem millor junts, ho podem fer millor".
Afirma en el llibre que els professors tenen opinions i prejudicis i, per tant, transmeten expectatives diferents de l’alumnat.
Notícies relacionadesÉs l’efecte Pigmalió. La neurociència ha demostrat que el cervell d’una persona s’activa de manera diferent quan el mires amb confiança que quan ho fas amb desconfiança. Si el teu alumne se sent més segur, es motivarà més, el seu nivell d’energia augmentarà, s’esforçarà i ho farà millor.
¿Alguna recomanació per als seus col·legues professors?
Sabem que uns estudiants arribaran més lluny que d’altres, però no hem de perdre mai la confiança en cap. Si ho fem, ell ho notarà i li anirà pitjor. Si un docent creu que un estudiant determinat traurà bones notes o rendirà molt, és més probable que acabi sent així que si pensa que és un gandul. El docent, amb la seva actitud, modificarà la seva conducta cap a l’estudiant i li premiarà més els encerts, el mirarà amb més confiança que els altres.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034