SUCCESSOS
Els Mossos no veuen negligència en l’accident de PortAventura
El cos policial investiga el sinistre del cap de setmana com un accident ocasionat pel vent. La intensitat només va obligar a tancar les atraccions de més altura
El pla d’autoprotecció del 2019 al 2023 està vigent mentre es revisa el nou
Els Mossos d’Esquadra investiguen com a accident la caiguda d’un arbre sobre l’atracció Tomahawk, una petita muntanya russa dedicada als nens, diumenge a PortAventura (entre Vila-seca i Salou). Una vagoneta amb diversos usuaris va xocar contra l’arbre que era sobre les vies i l’impacte va lesionar 14 persones, dues d’elles de gravetat. De moment, la policia descarta una possible negligència.
Els agents han d’entregar encara el seu atestat al jutjat de guàrdia de Tarragona, que ja té sobre la taula un primer informe mèdic sobre les conseqüències del sinistre. Juntament amb tota la documentació, el jutjat iniciarà una investigació que inclourà les causes de la caiguda de l’arbre. Abans del sinistre, l’atracció havia passat la inspecció interna de seguretat feta pel mateix parc.
El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC-Meteocat) va pronosticar per diumenge ratxes de vent de gairebé 100 quilòmetres per hora a la zona, tot i que l’atracció Tomahawk estava oberta al públic ja que, al ser infantil i tenir una altura més petita, no hi havia risc per als usuaris. L’arbre va caure cap a les 11.25 hores i, després de l’impacte, van quedar ferides 14 persones, entre elles alguns menors. Una dotzena d’afectats, amb ferides més lleus, ja han sigut donats d’alta. No obstant, hi ha dos adults que estan ingressats en estat crític, un a l’hospital de Bellvitge de Barcelona i l’altre al Joan XXIII de Tarragona, tot i que no es tem per les seves vides.
Després del sinistre es van activar els equips d’emergència per atendre els ferits mentre que els Mossos van realitzar una inspecció de l’atracció per determinar que tot estava correcte i que la caiguda de l’arbre podia estar relacionada amb el fort vent a la zona. PortAventura es va posar a disposició dels usuaris afectats "per oferir l’assistència necessària en aquest moment i total suport a les famílies" i va oferir la "màxima col·laboració" a les autoritats per aclarir els fets. El parc defensa que totes les atraccions "compleixen els més alts estàndards de seguretat i estan sotmeses a rigoroses revisions diàriament".
Al desembre, PortAventura va presentar la renovació del seu pla d’autoprotecció (PAU), que estava homologat des del 2019 però caducat des del setembre, segons van revelar fonts de Protecció Civil a l’agència ACN. Ara Protecció Civil ha d’analitzar aquesta actualització, que es troba en fase de "revisió", un procés que s’allarga un màxim de sis mesos. Des del Departament d’Interior van apuntar que el Pau del 2019 és el que regeix i el que cal aplicar fins que entri en vigor el nou, un extrem que des del parc temàtic van confirmar.
El PAU recull les mesures implementades en un àmbit exposat a situacions de risc amb l’objectiu de controlar-les i respondre a possibles emergències. Cada homologació té una vigència de quatre anys. L’abril del 2023, PortAventura va fer arribar el seu pla actualitzat però el va retirar poc després. No va ser fins al desembre quan va presentar el seu nou pla, que està en tramitació ja que Protecció Civil i els ajuntaments de Vila-seca i Salou hi poden presentar al·legacions. Segons van avançar les mateixes fonts de Protecció Civil, el nou document que s’està analitzant "no ha variat gaire" respecte al que ha estat vigent des del 2019.
Inici de temporada
Malgrat que PortAventura va arrencar la seva temporada 2024 divendres, diumenge algunes atraccions continuaven tancades: unes per estar encara en fase de manteniment i altres pel fort vent que bufava a la zona. Tomahawk, una muntanya russa infantil, era una de les obertes ja que havia superat la inspecció diària dels tècnics i no estava afectada per l’alerta meteorològica.
En el moment del sinistre el parc estava molt freqüentat, ja que moltes persones havien aprofitat una promoció d’inici de temporada coincidint amb el carnaval. Una de les persones que viatjava a la muntanya russa quan es va produir l’accident va explicar a Catalunya Ràdio que "l’atracció va arrencar amb plena normalitat. Ja arribàvem al final i de lluny vam veure un arbre de grans dimensions, no era una branca, i tothom va començar a cridar. Ens vam estampar contra el tronc i l’atracció va continuar fins al final. No hi va haver cap sistema que ho parés ni va disminuir el ritme".
Aquest testimoni va apuntar que "des del punt de vista emocional va ser un xoc molt bèstia" i va considerar que la resposta del parc cap als afectats "no" va estar "a l’altura", ja que, va dir, no els van donar cap explicació. Ahir, el parc va obrir les portes amb normalitat, una vegada retirat l’arbre de l’atracció.
- Fiscalitat Novetats en la Renda 2025: nou límit per fer la declaració
- MAMARAZZIS Pep Guardiola i Cristina Serra se separen després de 30 anys junts
- Exclusiva Com va conèixer Pep Guardiola la seva ara exdona, Cristina Serra
- Filmin, el gran miracle del cine d’autor en ‘streaming’, està en venda
- Flick vol veure contra el Betis el Barça que va torturar el Madrid
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Feijóo s’obre a negociar la llei del sòl però no un pacte d’estat
- Com frenar la compra a estrangers
- Mabrian Technologies, proposada per rastrejar Airbnb i Booking
- La construcció de pisos registra a Catalunya el seu rècord en 10 anys