"L’objectiu era desmasculinitzar el sector de l’energia solar"
EL PERIÓDICO i Fundació La Caixa donen veu als perfils socials, culturals i científics que amb el seu esforç estan creant una societat amb més oportunitats per a tothom.
Entre el 2020 i el 2021, la indústria solar va crear més de 100.000 llocs de treball a la Unió Europea (UE), segons un informe publicat per SolarPower Europe. El 79% d’aquests llocs de treball consisteix en la instal·lació de panells solars, un auge a què s’ha afegit Solidança, entitat dedicada a la integració sociolaboral per a col·lectius en risc d’exclusió. Des del 2022, la fundació porta a terme el projecte Solienergia: l’energia social, que consisteix en formacions a la instal·lació i el manteniment de plaques fotovoltaiques i que es dirigeix a persones en situació de vulnerabilitat. Aquesta iniciativa ha sigut reconeguda en la vuitena edició dels Premis a la Innovació Social de la Fundació La Caixa.
¿En què consisteix el projecte?
Bàsicament, consisteix en una formació, que anomenem professionalitzadora, dirigida a col·lectius vulnerables. L’objectiu és que aquestes persones puguin accedir al mercat laboral. Cada any fem una anàlisi per veure com està el mercat i adaptem les formacions a les àrees amb més possibilitats d’ocupació. El 2022 vam veure que hi havia una demanda important d’instal·ladors i manteniment de plaques fotovoltaiques. Després de parlar amb moltes empreses i gent del sector, vam veure que era necessari trobar persones que fessin la col·locació de les plaques a les teulades. Ja hi havia moltes distribuïdores i comercialitzadores, però faltava mà d’obra.
¿Quin és el perfil de les persones que participen en les formacions?
Les dues primeres formacions van ser dirigides a joves que havien abandonat els estudis i que no tenien motivació per continuar formant-se. En aquests casos, l’objectiu no era només la inserció laboral, sinó que també buscàvem animar-los que continuessin estudiant i, així, tenir més opcions professionals. L’última formació va anar dirigida a dones que feia temps que no treballaven o que venien de processos migratoris molt complicats. Moltes d’elles necessitaven trobar una primera feina per poder regularitzar la seva situació. El nostre objectiu era desmasculinitzar el sector i ens va sorprendre veure tantes dones amb ganes de fer aquest pas. Immediatament després de les dues primeres formacions, que van ser 29 persones, van trobar feina sis persones. A poc a poc, hem anat tenint notícies d’altres persones que han continuat estudiant.
¿Com se senten aquestes dones en un sector tan masculinitzat?
Cal reconèixer que la majoria de les dones tenien un cert entusiasme a l’entrar. La veritat és que s’han acabat empoderant, perquè han adquirit els coneixements i han sigut més conscients d’allò que són capaces de fer. El fet de no només fer la formació, sinó també poder fer les pràctiques i tenir l’oportunitat de demostrar, al costat d’altres homes, que estan al mateix nivell i que poden fer la mateixa feina, les ha acabat empoderant.
¿Com arriba la fundació a aquestes persones?
Notícies relacionadesNosaltres treballem amb una xarxa d’entitats que col·laboren amb el programa Incorpora de la Fundació La Caixa, serveis socials d’ajuntaments a través dels quals intentem difondre els anuncis i buscar persones amb aquest perfil.
¿Com valoren el premi entregat per la Fundació La Caixa?
Amb molta satisfacció, el que més valorem és el reconeixement que suposa aquest premi a una tasca que no va ser fàcil. Vam haver de convèncer una xarxa d’entitats amb les quals treballem en aliança. És una formació amb certa qualificació que, a més, requereix titulacions relacionades, com el títol de prevenció de riscos laborals. També valorem molt la dotació econòmica, que ens permetrà continuar apostant per formacions similars a aquesta.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034