Febre per escanejar-se l’iris a canvi de diners
La crida als diners fàcils omple de joves la convocatòria per cedir dades biomètriques a través de l’ull a Worldcoin, un projecte del creador de ChatGPT en què els usuaris es poden crear una identitat digital anònima.
Amb molta més naturalitat que quan posa traient pòmuls per al seu compte d’Instagram, Maria Marcela, d’uns vint anys, immortalitzava ahir el seu iris al miniestand de Worldcoin, a peu de Carrefour, al centre comercial Westfield Glòries, on els compradors que passaven no entenien l’expectació de tants joves disposats a esperar més d’una hora de cua mòbil en mà per obrir bé l’ull davant l’escàner. Es tractava de la peça central de Worldcoin, el projecte de Sam Altman, director executiu d’OpenAI, la firma responsable del famós ChatGPT: una plataforma on els usuaris puguin crear-se una identitat digital anònima i verificada que garanteixi la seva privacitat a internet i que els serveixi per distingir-se de la intel·ligència artificial (IA), una cosa així com un DNI digital.
"Alucino, porten mesos aquí però no sé què passa avui", deia una dependenta del recinte que ja ho va fer a l’estiu. El que passava és que la criptomoneda de moda cotitzava a gairebé set euros i es convertia en "diners fàcils", amb un efecte crida descomunal des de xarxes socials i pel boca a boca. I és que portar amics té premi, així que la marea humana multicultural engreixava el nou compte corrent-moneder de cada un dels primers i entusiastes usuaris.
La dependenta donava fe a aquest diari que l’assumpte era lucratiu: "Jo no ho vaig recomanar a ningú, però com que cada dilluns em donaven tres monedes més i va anar pujant, al final me’l vaig vendre, em van donar 193 euros, per no fer res". Un res discutible segons el valor que un atorgui avui dia a posar el seu iris en circulació.
Cues de més d’una hora
Maria Marcela, que arribava de Montgat i feia més d’una hora que esperava a l’entrada del centre comercial, tenia clara la seva motivació: "A hores d’ara l’iris ja m’és igual si em paguen", raonava tenint en compte que Facebook, Amazon, Instagram, TikTok i d’altres "ja ho saben tot de nosaltres".
Es més, a la cua convivien els que passaven "olímpicament de l’iris" i tenien clar el curtterminisme d’ingressar una mica de diners ràpids, i els que s’havien documentat sobre el procediment i l’empresa –"al saber que al darrere hi ha el creador d’OpenAI hi ha confiança", esgrimia el cubà Daniel– per arribar a la mateixa conclusió. Que ja "ningú té control de les seves dades". És més, alguns insistien que al no donar noms o documents d’identitat, la identitat digital creada per Worldcoin era molt més segura. Això predicava el personal de l’empresa, i assegurava que la "infinita llista" d’iris no va a enlloc més enllà que distingir "éssers humans" i fer-los únics, sense possibilitat de còpia o suplantació, com altres formats. Només el QR identifica el client, tot i que després, com que es vincula a un compte (de Google, per exemple), filava Daniel, de 27 anys i amb el rodatge previ d’haver guanyat més de 600 euros amb els bitcoins. Al final "tots saben tot de nosaltres". Les teories abundaven a peu de cua, però no desanimaven ningú.
Fenomen expansiu
Notícies relacionadesCuriosament els autòctons eren escassos en un remolí d’interessats procedents sobretot de països llatinoamericans, així com marroquins, indis, tunisians i altres orígens. ¿Per què? D’entrada molts confessaven haver jugat ja o guanyat una mica de diners amb els bitcoins, d’altres tenien temps lliure, d’altres hi veien una "oportunitat". L’Elvis, de 23 anys, era dels que venia amb amics. Un n’arrossegava d’altres, i la seva cartera creixia. "Puc convidar fins a cinc persones, i guanyar fins a 80 monedes més", relataven. A la fila hi havia no pocs repartidors de Glovo que sense deixar anar la bici s’intentaven guanyar un extra.
El fullet on Worldcoin explica les seves claus detalla que consisteix en una "identitat digital que preserva la privacitat (World ID) i on la llei ho permet, una moneda digital (WLD) que es rep simplement per ésser humà", i que va a parar al corresponent moneder personal. És també una "nova manera de compartir la prosperitat tecnològica que s’acosta", relaten, parlant d’"oportunitats econòmiques", "privacitat", "processos democràtics globals" i el "camí potencial cap a la renda bàsica universal".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.