L’Agència Espacial Espanyola es proposa revertir la fuga de cervells

Les universitats espanyoles ‘produeixen’ professionals «de tan alta qualitat» que, en bona part dels casos, acaben en empreses estrangeres i no tornen a treballar mai a Espanya.

L’Agència Espacial Espanyola es proposa revertir la fuga de cervells
3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

En termes terrícoles, l’Agència Espacial Espanyola va començar a prendre forma fa uns dos anys i va arrencar oficialment l’abril del 2023. Però en termes espacials, aquest període no ha sigut més que un pestanyeig. Ara, reunits a Màlaga, els directius d’aquesta entitat expliquen quina és el seu full de ruta o, més ben dit, les seves ambicions per al futur. "Volem convertir Espanya en un pol d’atracció de talent per al sector espacial i això passa per construir un marc de treball ambiciós i estable, revertir la fuga de cervells i sumar més dones a aquests projectes", comenta l’astrofísica espanyola Eva Villaver, ara a càrrec de l’oficina d’Espai i Societat, des de l’Small Satellites & Services International Forum (SSSIF).

Fa anys que una de les queixes més repetides en el sector aeroespacial espanyol és la falta de personal qualificat per idear, desenvolupar i posar en marxa grans projectes. Però això, tal com destaquen a l’uníson diverses entitats implicades, no es deu a un problema de formació sinó més aviat al contrari.

Segons un informe recent de l’Observatori d’Enginyeria d’Espanya, les universitats espanyoles produeixen professionals "de tan alta qualitat" que, en bona part dels casos, acaben sent fitxats per empreses estrangeres i no tornen mai a treballar a Espanya. Aquesta fuga de cervells, que suposa entre el 5% i el 10% dels professionals a Espanya, és especialment important en el sector aeroespacial i de telecomunicacions.

"Hem d’entendre què està fallant perquè tants joves se’n vagin i, sobretot, plantejar què podem fer per revertir la situació. Volem que Espanya es converteixi en un pol d’atracció de talent", comenta Villaver. En relació amb això, segons explica aquesta astrofísica, un dels grans reptes serà augmentar la presència de dones en el sector espacial espanyol. "Actualment les dones només suposen el 20% dels professionals d’aquest àmbit. Hem de treballar per continuar eliminant les barreres que coarten la carrera de les professionals. També necessitem continuar despertant vocacions entre les nenes i les joves perquè sentin que tenen un lloc en aquest món", comenta la directora de l’oficina d’Espai i Societat.

Un any després de la seva arrencada oficial, l’Agència Espacial Espanyola continua posant en ordre totes les cartes sobre la taula abans de llançar-se a jugar una partida més ambiciosa. "El nostre objectiu, per ara, no és el d’idear o llançar nous projectes. Tant de bo això arribi algun dia però encara no estem aquí. Per ara, la nostra meta és fer de paraigua i coordinar totes les veus del sector espacial", comenta Álvaro Giménez, delegat del Govern per a aquesta entitat.

700 milions de pressupost

"En un futur ens encantaria poder tenir un programa espacial nacional però, per ara, sent honestos, el gran repte que tenim per davant és treure més profit dels fons que ja invertíem en el sector espacial", afegeix, en aquesta mateixa línia, Isabel Pérez Grande, directora de l’oficina de Ciència, Tecnologia i Innovació d’aquesta institució.

Notícies relacionades

El pressupost inicial assignat a l’Agència Espacial Espanyola ascendeix a uns 700 milions d’euros. Gran part d’aquests, al voltant de 300 milions, corresponen a l’aportació espanyola a l’Agència Espacial Europea (ESA) per al desenvolupament de grans missions espacials. La resta està pensada per finançar projectes d’investigació i desenvolupament que, fins ara, es vehiculaven a través d’institucions com el Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) o el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

Segons va explicar al seu dia la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, l’objectiu d’aquesta entitat és fer d’"interlocutor" davant les diferents veus del sector aeroespacial i crear l’entorn perquè sorgeixin nous projectes. Una de les iniciatives més importants a què s’ha afegit fins ara l’agència espanyola és la creació de la Constel·lació Atlàntica d’Observació de la Terra: vuit satèl·lits que passaran de manera freqüent sobre el territori espanyol proporcionaran imatges detallades del terreny.