La prehistòria de la síndrome de Down

Una anàlisi de més de 10.000 mostres de genomes arcaics ha revelat l’existència de diversos casos de nens i nenes amb síndrome de Down. Els més antics es remunten a fa 5.000 anys. Eren tractats amb afecte i rebien enterraments especials.

La prehistòria de la síndrome de Down

VALENTINA RAFFIO

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Durant dècades, els arqueòlegs han anat recopilant muntets de fòssils, aixovars i tot tipus d’informació per intentar entendre el nostre passat, els orígens de la nostra espècie i, en definitiva, qui som. I el més fascinant d’aquesta tasca és que, a diferència del que passa en altres ciències, una mateixa troballa pot revelar històries diferents, cada una més increïble, amb el pas dels anys. La història que hi ha darrere d’aquest estudi n’és un exemple. Una anàlisi de més de 10.000 mostres de genomes antics recopilats durant anys pel Max Planck Institute ha revelat l’existència de diversos casos de nens i nenes amb síndrome de Down en la prehistòria. Segons els autors d’aquesta troballa, es tracta d’alguns dels registres més antics trobats fins a la data de persones amb aquesta afecció.

La història d’aquests nens es va publicar ahir en la revista Nature Communications. Després d’analitzar gran quantitat de mostres de l’ADN antic, els científics han aconseguit localitzar almenys sis casos d’individus amb una còpia extra del cromosoma 21 que van viure fa centenars, o milers, d’anys. Un d’ells, per exemple, data entre el segle XVII i XVIII i ha sigut trobat al cementiri d’una església a Finlàndia. D’altres, molt més antics, han sigut trobats a llocs arqueològics de Grècia i Bulgària corresponents a l’edat de bronze. També hi ha diversos casos descoberts als jaciments espanyols d’Alto de la Cruz i Las Eretas, a Navarra, i que corresponen a la primera edat de ferro. Les anàlisis apunten que aquests casos es remunten entre 2.500 i 5.000 anys enrere.

L’anàlisi també ha trobat almenys un cas més d’un nen amb síndrome d’Edwards, una condició relacionada amb una còpia extra del cromosoma 18, amb símptomes molt més severs que la síndrome de Down i que, almenys actualment, es dona en un de cada 3.000 nens. L’infant amb aquesta afecció ha sigut trobat en un jaciment d’Alto de la Cruz de Navarra i, segons les anàlisis publicades ahir, va viure entre 2.500 i 2.800 anys enrere. En aquest cas, els investigadors afirmen que es tracta del primer cas documentat d’aquesta malaltia en la prehistòria.

Segons expliquen els investigadors responsables d’aquest treball, entre els quals destaquen diversos professionals espanyols de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Navarra, tots els casos tenien almenys dues coses en comú. En primer lloc, es tractava de nens que van morir a una edat molt primerenca, molt probablement a causa de les complicacions relacionades amb aquesta síndrome i que en l’antiguitat eren impossibles de tractar. De fet, dels sis casos trobats només n’hi ha un que sembla que va arribar a complir un any. En segon lloc, tal com revela l’anàlisi dels llocs arqueològics on van ser trobats, tot apunta que tots aquests nens eren especialment estimats i valorats per les societats de l’època.

Molt apreciats

Notícies relacionades

Hi ha almenys dos indicis que recolzen aquesta hipòtesi. Les tombes d’aquests nens prehistòrics amb síndrome de Down mostren que van ser enterrats envoltats d’aixovars preciosos. Per exemple, d’acolorits collars, anells de bronze i preuades closques de mar. També sorprèn que, en molts casos, aquests petits fossin enterrats dins de les mateixes llars o a llocs considerats especialment importants per a les societats de l’època. "Tot això ens convida a pensar que aquests individus rebien cures especials i eren molt apreciats en les societats antigues", comenta Adam Ben Rohrlach, autor principal d’aquest treball. "Això ens dona una pista per entendre que eren percebuts com a nens especials", afegeix l’especialista.

En el cas de les tombes de nens trobades als jaciments espanyols, el descobriment sorprèn encara més perquè en l’edat de bronze el ritual dominant entre les comunitats ibèriques era la incineració. Tot apunta, per tant, que aquests nens van rebre un tracte especial en la seva sepultura. Tot i que encara no és clar si es deu a la seva patologia o si era un signe de carinyo cap als nens que morien tan petits. "De moment, encara no sabem a què es devien aquests honors, però sí que sabem que es donaven amb els pocs nens i nenes que rebien el privilegi de ser enterrats dins de les cases", afegeix Roberto Risch, arqueòleg de la Universitat Autònoma de Barcelona i coautor d’aquest treball.

Temes:

Barcelona Estudi