Respirar aire contaminat fa créixer el risc de tenir Alzheimer

Un estudi que ha analitzat 224 pacients amb demència conclou que els més exposats a pol·lució són els que acumulen més danys neuronals vinculats a aquesta malaltia degenerativa.

Respirar aire contaminat fa créixer el risc de tenir Alzheimer

valentina raffio

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Fa anys que la comunitat científica adverteix dels efectes adversos de la contaminació sobre el cos humà i, en concret, sobre el cervell. Ja hi ha centenars d’estudis que demostren, per exemple, com la pol·lució influeix en el desenvolupament i en les capacitats cognitives dels nens. També hi ha una infinitat de treballs que apunten a com les partícules contaminants emeses per la indústria i el trànsit impacten de manera directa al cor, als pulmons i al cervell dels adults. En els últims anys, a més, cada vegada són més les investigacions que apunten al vincle entre pol·lució i malalties neurodegeneratives. Un estudi publicat ahir en la revista Neurology mostra com les persones més exposades a la contaminació tenen més risc de patir Alzheimer.

La recerca, liderada per un equip d’experts de l’Acadèmia Nord-Americana de Neurologia, s’ha centrat a analitzar l’impacte al cervell humà de les partícules emeses pel trànsit (concretament, les conegudes com PM2,5). Per fer-ho, es van estudiar mostres de 224 pacients amb demència diagnosticada que havien viscut a zones especialment exposades a aquest tipus de pol·lució i que, per tant, havien patit de manera més directa i intensa l’impacte d’aquestes partícules contaminants als seus organismes. En tots els casos, els pacients, que van morir al voltant dels 76 anys, van accedir a donar els seus cossos a la ciència per millorar l’estudi d’aquestes patologies neurodegeneratives.

Segons relaten els autors de l’estudi, els pacients més exposats a la contaminació tenien més probabilitats de tenir uns nivells elevats de plaques amiloides al cervell, que és un dels signes més distintius que provoca l’Alzheimer en la matèria grisa. L’estudi suggereix que les persones exposades a nivells extrems de pol·lució l’any anterior a la seva mort tenien el doble de probabilitats de tenir una acumulació excessiva d’aquestes plaques al cervell. "Això suggereix que factors ambientals com la contaminació de l’aire podrien ser un factor de risc que contribueix al desenvolupament de la malaltia d’Alzheimer. Sobretot en el cas de pacients en qui la malaltia no es pot explicar per causes genètiques", explica Anke Huels, investigadora de la Universitat Emory a Atlanta i primera autora d’aquest treball de recerca. En aquest sentit, l’experta recorda que "es necessita més investigació per entendre els mecanismes que hi ha darrere d’aquest vincle", però que, tot i així, cada vegada és més clar que hi ha una relació directa entre els dos fenòmens.

Notícies relacionades

Atròfia cerebral

No és la primera vegada que un estudi estableix un vincle directe entre la pol·lució i l’Alzheimer. Un estudi liderat pel Barcelonaßeta Brain Research Center (BBRC) i l’Institut de Salut Global (ISGlobal) de Barcelona, per exemple, també va demostrar que la contaminació atmosfèrica augmenta el risc de patir alteracions cerebrals i, al seu torn, incrementa el risc de tenir malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. En aquest cas, els investigadors van trobar un vincle entre l’exposició al diòxid de nitrogen (NO2) i les partícules en suspensió de menys de 10 micres (PM10) i el risc de tenir més atròfia cerebral i menys gruix cortical a les àrees especialment vulnerables a l’Alzheimer.

Temes:

Barcelona Estudi